Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Amsterdam, EMA | Stekerbare ruimteregelingen bieden uitkomst tijdens bouw én onderhoud

Amsterdam, EMA | Stekerbare ruimteregelingen bieden uitkomst tijdens bouw én onderhoud

De nieuwe huisvesting van het European Medicines Agency (EMA) aan de Zuidas in Amsterdam is duurzaam, energiezuinig en voorzien van de nieuwste technieken. Onder andere de toepassing van duurzame materialen, stadswarmte en -koeling, LED-verlichting met bewegingsmelders, een imposante groenwand, een regenton van 200 kuub en diverse nest- en vleermuiskasten dragen bij aan een BREEAM ‘Excellent’ certificering, wat tevens geldt voor de integrale gebouwautomatisering van SAUTER Nederland.

“In opdracht van Bouwcombinatie EMA (Dura Vermeer/Heijmans) en als bouwpartner van onder andere Van Dorp Installaties (W), SDR Elektrotechniek (E) en NFGD (audio/video) hebben wij de regelingen voor de klimaatinstallaties, verlichting en zonwering geleverd”, vertelt Alphons Ernestus, Sr. Project Manager bij SAUTER Nederland. “Bijvoorbeeld voor de werkplekken en vergader- en conferentieruimtes. Vanwege de korte doorlooptijd en om een flexibele indeelbaarheid en onderhoud in de toekomst te borgen, hebben we gekozen voor een stekerbaar boxenconcept met regelaars en I/O-modules. Alle boxen zijn bevestigd aan een metalen goot en onzichtbaar boven de plafonds weggewerkt. Per stramien van 2,40 meter is een I/O-box aangebracht. Voor de regelaarboxen hebben we een afstand van steeds acht stramienen aangehouden.”
Eenvoudige, snelle verbinding

ey-ru_365_black_n2_mp001-kopieren

In totaal heeft SAUTER 560 ruimtebedieneenheden geleverd. Gekozen is voor de RU Touch ruimtebedienunits, waarmee medewerkers eenvoudig en intuïtief de ruimte- en/of een stramiencondities kunnen regelen.

 

Dankzij het stekerbare boxenconcept konden de SAUTER regelaars en I/O-modules eenvoudig en snel (plug-and-play) met de betreffende klimaatinstallaties worden verbonden, vertelt Ernestus. “De hardware in de regelaar- en I/O-boxen was al in de fabriek beproefd. Datzelfde gold voor alle bekabelingen. Op onze locatie in Amsterdam hebben wij reeds alle software getest, waardoor de montagetijd in het werk tot een minimum beperkt kon worden. Na een korte final check konden alle installaties bovendien in een mum van tijd in bedrijf worden gesteld.”

Voor de primaire installatie is gekozen voor de SAUTER EY-modulo 5 automatiseringsstations. Voor de naregelingen op ruimteniveau heeft SAUTER haar geïntegreerde en vrij programmeerbare ecos505 BACnet regelaars geleverd. “Op deze naregelaars is onder meer een DALI-bus aangesloten voor de verlichtingssturing, evenals de bediening van de zonwering. Ook hebben wij een softwarekoppeling gemaakt met het Crestron systeem van leverancier NFGD, waardoor in alle vergader- en conferentieruimtes de klimaatinstallaties, verlichting en zonwering eenvoudig op het AV-paneel bediend kunnen worden. Leuk en uniek is bovendien de automatisering van de verlichting van de groenwand in het gebouw. Mede door de afgestemde dag/nacht-verlichtingsregeling blijft deze mooi groen.”

In totaal heeft SAUTER 560 ruimtebedieneenheden geleverd. Gekozen is voor de RU Touch ruimtebedienunits, waarmee medewerkers eenvoudig en intuïtief de ruimte- en/of stramiencondities kunnen regelen.

ey-rc504_mp001_no-mirroring-kopieren

Voor de primaire installatie is gekozen voor de SAUTER EY-modulo 5 automatiseringsstations.

 

Koppeling met het EMA SMS-systeem

Naast de regelingen voor de klimaatinstallaties, verlichting en zonwering verzamelt en rapporteert SAUTER 24/7 de technische meldingen van alle gebouwgebonden installaties. Zowel op werktuigbouwkundig als elektrotechnisch vlak, vertelt Ernestus. “De (alarm)meldingen van de MIVA-systemen op de mindervalidetoiletten worden automatisch door ons doorgemeld naar het beveiligingssysteem. Hiervoor hebben we een koppeling gemaakt met het Security Management Systemen (SMS) van EMA.”

De nieuwbouw voor EMA betreft een Design, Build & Maintain project. Ook SAUTER gaat hierin mee, door de komende 20 jaar het periodieke onderhoud en eventuele reparatiewerkzaamheden te verzorgen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.