Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Amare, Den Haag: Markant gebouw met een hoge duurzaamheidsambitie

HOMIJ-OCC-94-van-95
Zonnepanelen voorzien in een duurzame energieopwekking.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Tjerk Jan Zwerver, HOMIJ Technische Installaties

30 september 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In het centrum van Den Haag is eind juni het grootste onderwijs- en cultuurcomplex van Nederland opgeleverd. Amare – met een plattegrond van ca. 70x125x40 meter (lxbxh) – wordt hét nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Aan het ontwerp en de bouw van het markante gebouw lag een hoge duurzaamheidsambitie ten grondslag. Onder andere 4.000 m² zonnepanelen, een uitgebreid grijswatercircuit en een WKO-installatie dragen bij aan een BREEAM-NL ‘Excellent’ certificering.

Amare is in opdracht van de gemeente Den Haag en volgens een Design, Build & Maintain overeenkomst gerealiseerd door bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw). HOMIJ Technische Installaties was verantwoordelijk voor de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. “Vanaf de ontwerpfase is nadrukkelijk aandacht besteed aan het energie- en waterverbruik, het welzijn van gebruikers en de omgeving”, vertelt projectmanager Tjerk Jan Zwerver. “Om verspilling van water tegen te gaan, hebben wij een uitgebreid grijswatersysteem geïnstalleerd. Een groot deel van het opgevangen hemelwater w ordt benut om de toiletten te spoelen. Het hemelwater dat resteert, wordt efficiënt afgevoerd naar infiltratiekratten buiten het gebouw. Vanuit deze kratten zakt het water vertraagd weg in de bodem, waardoor het gemeenteriool wordt ontlast.”

In diverse ruimte is aanvullend gekozen voor vloerverwarming c.q. vloerkoeling.

Duurzame opwekkingsinstallaties

Zonnepanelen voorzien in een duurzame energieopwekking, vertelt hij. Bovendien is overal in het gebouw energiezuinige LED-verlichting aangebracht, inclusief aanwezigheidsdetectie en daglichtregelingen en met een laag vermogen per vierkante meter. “Voor de verwarming en koeling van de nieuwbouw hebben wij met Dubotechniek een WKO-systeem met twee warme en twee koude bronnen gerealiseerd, in combinatie met drie warmtepompen. Extra warmtevraag op piekmomenten en de warmtapwaterbereiding worden opgevangen door de Haagse Stadsverwarming.” De afgiftesystemen zijn afhankelijk van de ruimtefuncties. “In basis is gekozen voor klimatisering vanuit de luchtbehandelingskasten, aangevuld met inductie/fancoilunits. Bovendien zijn op veel plekken energiebesparende CO2-regelingen toegepast”, vertelt Zwerver. “In diverse ruimte is aanvullend gekozen voor vloerverwarming c.q. vloerkoeling. Ook in de dansstudio’s en op het toneel, waar een uitgekiend binnenklimaat én comfort voor de dansers uitstekend samengaan. Om optimaal inzicht te krijgen in de energiestromen, is per bouwdeel en/of zone subbemetering voorzien.”

Een optimale akoestiek, zonder contactgeluid

Een grote uitdaging in dit project betrof volgens Zwerver de akoestiek. “We hebben te maken met een gebouw met vier grote zalen en diverse studio’s en leslokalen. Al deze ruimtes moeten onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden, zonder dat geluid van de ene naar de andere ruimte doordringt. Niet alleen op bouwkundig vlak, maar ook installatietechnisch zijn hier diverse voorzieningen voor aangebracht. Zo hebben wij nadrukkelijk aandacht besteed aan de ophanging en ondersteuning van de luchtkanalen en watervoerende leidingen. Ook zijn op diverse plekken flexibele koppelingen toegepast, waardoor contactgeluid wordt voorkomen.” Een tweede uitdaging betrof de luchtbehandeling in de grootste (concert)zaal, vertelt hij. “In deze ruimte was slechts beperkt ruimte voor inblaasvoorzieningen, terwijl toch een optimale luchtkwaliteit – zonder tochtklachten – geborgd moet worden. Om een goede doorspoeling van de ruimte te garanderen, hebben we specifieke roosters ontworpen met nozzles en wervelroosters, die in de balkonranden zijn weggewerkt. De maatwerk roosters worden slim gecombineerd met standaardroosters nabij bijvoorbeeld de stoelen. Alle gebouwgebonden installaties zijn in nauwe afstemming met de gebruikers én de bouwcombinatie ontworpen en geïnstalleerd.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%