Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Akoestische plafond- en wandoplossingen voor scholen
De akoestische panelen zijn verkrijgbaar in elke gewenste kleur.

Akoestische plafond- en wandoplossingen voor scholen

Verander drukke klaslokalen in rustige leerplekken

In klaslokalen waarin het geluid rondgalmt, verliezen leerlingen hun concentratie. Zij moeten zich te veel inspannen om de informatie van de leerkracht te verstaan. Ook de leerkracht raakt vermoeid als hij elke dag continu zijn stem moet verheffen. Onderzoek wijst uit dat een slechte akoestiek zelfs leidt tot regelmatig stemverlies en verzuim. Verstaanbaarheid en het actief sturen of blokkeren van geluid maakt deze leerkrachten en leerlingen gezonder en gelukkiger.

Een goede akoestiek hoeft niet ten koste te gaan van de strakke uitstraling.

Volgens het Programma van Eisen Frisse Scholen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (2015) is toepassing van een geluidsabsorberend plafond en/of wandafwerking noodzakelijk bij een goed of uitmuntend ambitieniveau. Dit programma onderscheidt drie niveaus. In Klasse A (uitmuntend) bedraagt de nagalmtijd (T30) maximaal 0,4 seconde. Onder Klasse B (goed) valt een nagalmtijd tot 0,6 seconde en onder klasse C (voldoende) een nagalmtijd tot 0,8 seconde. “In klaslokalen, gangen of aula’s waar een nagalm van 0,8 of meer wordt gemeten, is het aanbrengen van extra geluidsabsorberende materialen noodzakelijk”, vertelt Paul Verbarendse, area salesmanager en adviseur Onderwijs en Akoestiek bij Rockfon. Deze firma is gespecialiseerd in akoestische plafond- en wandoplossingen die hoogstaande prestaties leveren.

Een toenemend probleem

Akoestische problemen op scholen nemen toe nu scholen er fris, strak en modern uitzien. Strakke betonwanden, vloeren die bestand zijn tegen intensief gebruik en meubilair dat tegen een stootje kan, helpen het geluid om naar hartenlust rond te galmen. “Gelukkig weten we ondertussen ook hoe we dit effect kunnen tegengaan”, vertelt Verbarendse. “Akoestische plafondpanelen, eilanden en wandpanelen zijn uitstekende oplossingen om de akoestiek te verbeteren. Metingen vooraf en na de montage van de panelen tonen aan dat de nagalm hiermee altijd afneemt tot het toelaatbare niveau.”

Na de verbetering van de akoestiek vraagt luisteren minder concentratie.

Steenwol, van nature geluidsabsorberend

Verbarendse herinnert zich een school in Zuid-Holland die kampte met grote akoestische problemen. Het geluid was in de hele school onvoldoende en zo ook in de vergaderruimte. “De directeur vertelde dat alle opmerkingen weerkaatsten in de ruimte, waardoor de vergaderingen veel energie kostten. Onze metingen wezen uit dat de nagalm hoger was dan 0,8, waarna we het hele gebouw hebben voorzien van akoestische steenwolpanelen. Steenwol heeft van nature een hoge geluidsabsorptie en verbetert daarmee het akoestisch comfort in een ruimte. Hierdoor konden zowel leerkrachten als leerlingen rustiger werken en ging er geen energie meer verloren aan hard praten en ingespannen luisteren.”

Vrijblijvende 0-meting

Ondanks de problemen begrijpt Verbarendse dat scholen weifelen om het probleem aan te pakken. “Ze hebben te maken met een budget en zijn in de regel trots op de strakke uitstraling van hun school. Toch hoeven beide zaken geen probleem te zijn. We voeren vrijblijvend een 0-meting uit en vervolgens brengen we advies uit over de beste oplossing. We hebben het dan niet alleen over de meest effectieve oplossing, maar ook de meest esthetische in de gegeven situatie. Het toepassen van akoestische plafondpanelen zal de nagalm in een klaslokaal significant reduceren. De akoestische panelen zijn verkrijgbaar in wit en 34 fraaie standaardkleuren. Maar ook de huiskleur van de school is mogelijk of montage in een ophangsysteem met dezelfde kleur. De panelen kunnen horizontaal aan het plafond worden gemonteerd, maar er zijn ook wandoplossingen beschikbaar.”

Een goede akoestiek maakt leerkrachten en leerlingen gelukkiger.

Duurzaam

De basis van de Rockfon-producten is basalt, één van de meest overvloedige grondstoffen op aarde. Dit materiaal heeft een open structuur met mooie eigenschappen. Het materiaal is niet gevoelig voor vocht, niet geschikt als voedingsbodem voor bacteriën en bovendien brandwerend. Verbarendse: “Rockfon levert dus meer dan akoestische oplossingen. We zijn ook een duurzame partner. Vrijwel alle materialen zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd en volledig recyclebaar.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.