Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
AFAS Experience Center, Leusden:
Het AFAS Experience Center omvat een ensemble gekoppelde gebouwen (totaal: 62.000 m²) in een glooiend landschap met waterpartij.

AFAS Experience Center, Leusden:

Na een bouwtijd van 24 maanden is in september het AFAS Experience Center in Leusden bouwkundig opgeleverd. Het project omvat een ensemble gekoppelde gebouwen (totaal: 62.000 m²) in een glooiend landschap met waterpartij, bestaand uit een kantoordeel met een gekromde gevel en een uitnodigende entree, een koepelvormig theater en een restaurant met een gewelfd dak en imposante daglichtpartijen, uitgedrukt in omlopen en lichtstraten, op een ruim perceel van 4,5 hectare aan de Olmenlaan.

Een integraal bouwteam met Dura Vermeer, HOMIJ Technische Installaties en AFAS was verantwoordelijk voor de realisatie, inclusief de planning op dagbasis, doorontwikkeling tijdens de uitvoering én kwaliteitscontrole richting de oplevering. Op dit moment vindt de inhuizing plaats, waarna de nieuwbouw half december in gebruik wordt genomen.

De nieuwbouw functioneert zo goed als energieneutraal, dankzij de toepassing van bijvoorbeeld zonwerende beglazing, zeer energiezuinige en dimbare LED-verlichting en een duurzame en energiezuinige klimaatinstallatie.

Waar Dura Vermeer verantwoordelijk was voor de bouwkundige werkzaamheden, realiseerde HOMIJ Technische Installaties een grote diversiteit aan werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische installaties, inclusief bijbehorende regeltechnieken. Duurzaamheid speelde hierin een sleutelrol, aldus Wouter Ruisch, Project Manager bij HOMIJ Technische Installaties. “De nieuwbouw functioneert zo goed als energieneutraal, dankzij de toepassing van bijvoorbeeld zonwerende beglazing, zeer energiezuinige en dimbare LED-verlichting en een duurzame en energiezuinige klimaatinstallatie.”

Plug-and-play WKO-installatie

Aan de basis van de klimaatinstallatie ligt een plug-and-play WKO-installatie van Dubotechniek, dat net als HOMIJ Technische Installaties deel uitmaakt van VolkerWessels, aldus Ruisch. “De zogenaamde MEGA ONE SKID heeft een totale opstelling van maar liefst 1.200 kW. In de installatie zijn twee warmtepompen geïntegreerd met een vermogen van 600 kW. Voor de piekvraag is bovendien een elektrische cv-ketel bijgeplaatst met een vermogen van 180 kW. De schakelvaten hebben een inhoud van 2.100 liter.” De WKO-installatie is gekoppeld aan een doublet (warme en koude bron), met een capaciteit van 136 m³/h, vertelt hij. “Vanaf de installatie is een warmte en koude distributiesysteem aangelegd naar het inpandige HOMIJ DLS gebouw-installatiesysteem; een integraal installatieconcept op basis van prefab installatiecomponenten. Voor de plafonds in de kantoren heeft AFAS gekozen voor een 100% recyclebaar vilt open plafondsysteem, met bovenliggend afgiftesysteem van meanders. De overige ruimtes zijn voorzien van geactiveerde klimaatplafonds, aangevuld met lage temperatuur vloerverwarming en vloerkoeling.”

Alle platte en hellende daken van het AFAS Experience Center zijn uitgerust met ultra-lichtgewicht polyester zonnepanelen.

Smart Buildingconcept met sensoren

Een Smart Buildingconcept met sensoren maakt een intelligente klimaat- en verlichtingssturing mogelijk. “In nauwe samenwerking met Celsius Benelux BV hebben wij een geïntegreerde Multi-Sensor ontwikkeld, die in bijna elke ruimte aan het plafond is bevestigd”, aldus Ruisch. “Hier meet de Multi-Sensor grootheden zoals ruimtetemperatuur, relatieve vochtigheid, lichtintensiteit, CO2- en geluidsniveau, op basis waarvan de ruimte wordt geklimatiseerd. Medewerkers die dit wensen, kunnen de basisinstellingen eenvoudig naar boven of beneden bijstellen en de verlichting controleren, middels een app op hun smartphone of tablet. Hierdoor wordt een optimaal werkklimaat voor iedere medewerker geborgd.”

Alle platte en hellende daken van het AFAS Experience Center zijn uitgerust met ultra-lichtgewicht polyester zonnepanelen en het glazen dak van het bedrijfsrestaurant is voorzien van geïntegreerde zonnecellen, waarvoor HOMIJ Technische Installaties alle aansluitingen heeft verzorgd. De overige daken zijn voorzien van groene sedum. De eigen opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in accu’s, voor gebruik tijdens bijvoorbeeld de avond- en nachtelijke uren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.