Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

870 zonnepanelen voorzien bewoners North en West House van energie

Foto-C13
In totaal heeft Home-NRG 870 panelen gemonteerd, met vermogens van 365 en 375 Wp.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Home-NRG

13 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Zo wordt de energie die de bewoners van gebouwen North en West House verbruiken, duurzaam opgewekt door 870 zonnepanelen. Als vaste partner van Installatiebedrijf G. van Dam B.V. kreeg Home-NRG de projectbegeleiding, levering en montage van het complete PV-systeem gegund. 

“Als organisaties vullen we elkaar goed aan”, vertelt Mark Schröder, projectleider bij Home-NRG, de Twentse importeur en groothandel van zonnepanelen en zon-PV-systemen. “De lijnen zijn kort en we zijn goed bekend met elkaars denk- en werkwijze, waardoor projecten naar het allerhoogste niveau worden getild. Project OurDomain Amsterdam South East is een mooi visitekaartje hiervoor. In het voortraject hebben we gezamenlijk de wensen, eisen en uitdagingen met betrekking tot de PV-installaties in kaart gebracht.”

Door gebruik te maken van relatief kleine panelen kon Home-NRG nog efficiënter inspelen op de beschikbare ruimte én perfect aan het voorgeschreven vermogen voldoen.

Projectplan op maat

Het totale vermogen van de installatie stond voorgeschreven in het bestek, vertelt hij. “Op basis hiervan hebben wij een projectplan geschreven, waarin niet alleen het aantal en type zonnepanelen, maar ook de vermogens, positionering en onderconstructie tot in detail zijn uitgewerkt. Hierbij hebben we vanzelfsprekend geanticipeerd op de bliksem-, sprinkler- en andere installaties op het dak.” Op basis van het projectplan heeft Home-NRG de inkoop, levering en montage van het complete PV-systeem verzorgd, inclusief de omvormers. “Alle omvormers zijn door ons voorzien van een afdakje, zodat zij nog beter beschermd worden tegen weer en wind en waardoor een lange levensduur wordt geborgd.”

Met de PV-installatie is vanzelfsprekend geanticipeerd op de bliksem-, sprinkler- en andere installaties op het dak.

Montagesysteem met ballast

In dit project heeft Home-NRG te maken met verschillende daken en dakhoogtes. “In de voorfase hebben we onderzocht welke onderconstructies geschikt zijn om op deze hoogtes te monteren mét ballast”, vertelt Schröder. “Op basis van deze inventarisatie hebben wij het platdak montagesysteem van Van der Valk Solar Systems geselecteerd, dat tot 50 meter hoogte gemonteerd kan worden. Alleen op het hoogste dak (North House, red.) is een mechanische bevestiging toegepast.” Een systeem met ballast was wenselijk, omdat op sommige daken sprinklerinstallaties waren ingefreesd, vertelt hij. “Door te kiezen voor ballast in plaats van mechanische consoles werden problemen met deze installatievoorzieningen voorkomen. Voor het hoogste dak heeft Installatiebedrijf 

G. van Dam B.V. de sprinklerinstallatie nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens hebben wij hier ons montageplan overheen gelegd en een oplossing voor alle ‘conflicterende punten’ uitgewerkt, in nauwe samenwerking met Van der Valk. Daarmee werd een soepele uitvoering geborgd.”

Panelen van 365 en 375 Wp

De zonnepanelen zijn ingekocht bij LG, dat relatief kleine panelen met een hoog vermogen kan leveren, aldus Schröder. “In totaal hebben wij 870 panelen gemonteerd. Hierbij is een onderverdeling gemaakt in daken met panelen van 365 Wp en daken met panelen van 375 Wp. Hierdoor konden we nog efficiënter inspelen op de beschikbare ruimte én perfect aan het voorgeschreven vermogen voldoen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht