Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
351 woningen verwarmen met restwarmte

351 woningen verwarmen met restwarmte

‘Het is een kwestie van betrokkenheid bij je klant’ 

Bethelpark in Delft staat voor stedelijk wonen in een groene omgeving. Nu mag ‘groen’ hier worden uitgelegd in de brede zin van het woord. Verwarming van de 351 appartementen en 4 commerciële ruimten wordt hier niet geregeld met aardgas, maar met de restwarmte van het naastgelegen Reinier de Graaf Gasthuis.

Circa 11.000 liter buffer-/schakelvaten, drukbehoudsysteem. Het leidingwerk en de appendages worden nog geïsoleerd.

Het Delftse Bethelpark wordt gebouwd in opdracht van Eteck, de warmteleverancier van het project. In haar zoektocht naar milieuvriendelijke energiebronnen ontdekte zij dat het warmte-/koude-opslagsysteem van het Reinier de Graaf Gasthuis jaarlijks ruim meer warmte oplevert dan het nodig heeft. Het is zelfs zoveel, dat de restwarmte gebruikt kan worden als basis voor de verwarming en het warme tapwater voor het duurzame nieuwbouwproject Bethelpark. Zij benaderde Roodenburg om de distributie van de (rest)warmte van het Reinier de Graaf Gasthuis naar de woningen te verzorgen. 

Vier hoge temperatuur warmtepompen (Aermec WWB0900) verwarmen het water van 40°C naar 70°C.

De werkwijze

Kevin Lems, projectmanager van Roodenburg vertelt hoe dit in grote lijnen in zijn werk gaat. “We hebben hiervoor eerst onder de fundering het leidingsysteem aangelegd waardoor de warmte van het Reinier de Graaf Gasthuis naar de techniekruimte voor verwarming en warm tapwater van het Bethelpark kan worden getransporteerd. In deze ruimte hebben we vier duurzame hoge temperatuur (HT) warmtepompen geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat de temperatuur waarop het water binnenkomt (ongeveer 40°C) wordt verhoogd naar zo’n 70°C. Vervolgens hebben we in de daarvoor bedoelde schachten de distributieleidingen aangelegd waardoor de warmte naar de afzonderlijke woningen wordt getransporteerd. Op dit moment voorzien we al deze woningen van de afleversets, die aansluiting mogelijk maken op de reguliere installaties.” 

In elk appartement wordt een afleverset geplaatst voor de levering van hoge temperatuur warm tapwater en lage temperatuur verwarming.

Betrokkenheid bij je klant

Voor Roodenburg is de aanleg van innovatieve verwarmingssystemen nagenoeg dagelijks werk. “We werken al sinds 2013 intensief samen met Eteck. Zij is altijd op zoek naar mogelijkheden om fossiele niet-duurzame manieren van verwarmen te vervangen door duurzame manieren van verwarmen. Zodra zo’n situatie zich voordoet, worden wij vaak gevraagd om het te realiseren.” Lems realiseert zich dat Roodenburg hierdoor vooroploopt in de aanleg van duurzame verwarmingssystemen en beschikt over unieke capaciteiten. “Ik ben er echter van overtuigd dat meer installateurs de kennis voor deze aansluiting in huis hebben. De betrokkenheid bij je opdrachtgever, de unieke combinatie van collega’s en de motiverende kracht maken het verschil. Het is in de regel niet de goedkoopste oplossing, maar op termijn is je opdrachtgever vele malen voordeliger uit. Je moet er de energie in steken om hem daarvan te overtuigen.”

Als we op project Bethelpark een rekensommetje loslaten, dan neemt Eteck naar verwachting zo’n 5.000 GJ per jaar af van het Reinier de Graaf Gasthuis. Nu de woningen in het Bethelpark zonder aardgas verwarmd worden, kan hiermee 163.400 m3 gas worden bespaard. Dat betekent een besparing van meer dan 290.000 kg CO2 op jaarbasis.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.