Tagarchief: Transformatie

‘Transformatie geeft voormalig MST ziekenhuis nieuwe smoel naar omgeving’

nieuwe-hal-in-het-voormalige-mst-ziekenhuis.-kopieren
Lees het gehele artikel

De komende jaren zal het voormalige MST ziekenhuis aan het Ariënsplein in Enschede transformeren in een bruisende plek waar ondernemen, werken, leren, ontspannen, recreëren en studentenhuisvesting samenkomen. Het gebouwencomplex, dat eigendom is van projectontwikkelaar LIFE uit Antwerpen, zal gefaseerd worden verbouwd en uiteindelijk het nieuwe kloppende hart van de buurt worden. IAA Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie.

“Het voormalige ziekenhuis is in de afgelopen honderd jaar voortdurend uitgebreid en verbouwd. De structuur en constructie waren daarom medebepalend voor de plek waar de nieuwe functies moesten komen”, vertelt Jeroen Nijmeijer, Partner Engineering bij IAA Architecten uit Enschede. “Als eerste hebben we met de opdrachtgever een totaalvisie met functies en schetsen opgesteld, waarin ook de gemeente zich kon vinden. Twee voormalige beddenvleugels aan de achterzijde zijn inmiddels verbouwd tot woonunits voor studenten. De open kolomstructuur van de zijvleugels uit de jaren zeventig is zeer geschikt voor klaslokalen en onderwijsloboratoria. Samen met Saxion, waarvoor we in de directe omgeving van het Ariënsplein al meerdere gebouwen hebben ontworpen, is een nieuwe indeling voor deze vleugels gemaakt. Het middendeel van het gebouw zal ruimte gaan bieden aan werken, co-working en woonwerkstudio’s. Op het voorplein moeten de parkeerplaatsen plaats maken voor een groene ontmoetingsplek.”

Het lichte, rustige interieur spreekt veel doelgroepen aan.

 

Waardevolle elementen behouden en versterken

Uitgangspunt in de ontwerpfase was om de waardevolle elementen van het ziekenhuis, zoals de kapel, te behouden en versterken en om het gebouw weer een ziel en duidelijke smoel naar buiten te geven, vertelt Nijmeijer. “We hebben de kwaliteit van alle ruimtes in kaart gebracht en waar mogelijk tussenwanden, verlaagde plafonds en installaties verwijderd. Bijvoorbeeld op de begane grond en eerste verdieping van het hart van het ziekenhuis, waar plafonds tot 4,5 meter hoog tevoorschijn kwamen. Die blijven in de nieuwe situatie in het zicht, waardoor de hoogte en lucht van het gebouw optimaal ervaren kunnen worden en daglicht maximaal kan binnenstromen. Overal in het pand is de aanwezige asbest gesaneerd en oude installaties hebben plaatsgemaakt voor duurzame technieken die een optimaal werk- en leefcomfort borgen.”

Meer rust en groen

Alle gebouwgevels worden weer fris gemaakt en waar nodig worden metsel- en schilderwerk hersteld, vertelt hij. “Daarnaast worden op diverse plekken kozijnen, beglazingen en zonweringen vervangen. Het monumentale hek aan de achterzijde wordt gerepareerd en parkeerplekken maken plaats voor groen, waardoor meer rust en een mooier en duidelijker beeld naar de omgeving ontstaan.”

Honeywell en Technische Universiteit Eindhoven voltooien de transformatie van het Atlas gebouw tot een van de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld

gebouw
Lees het gehele artikel

Verbeteringen zullen naar verwachting leiden tot een 80% lagere uitstoot van broeikasgassen en 60% aan energiebesparing voor de verlichting.

Honeywell en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een reeks facilitaire verbeteringen in het universiteitsgebouw Atlas voltooid, die naar verwachting leiden tot een 80% lagere uitstoot van broeikasgassen en 60% energiebesparing voor de verlichting. Op klimaat, ontwerp, licht, luchtkwaliteit en akoestiek heeft het gebouw de hoogste BREEAM-score gekregen. Daarmee behoort het tot de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld en tot de top drie van duurzaamste gebouwen van Nederland.

“We hebben samen met Honeywell gewerkt aan belangrijke verbeteringen in het gebouw, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw is ontworpen. Zo kunnen we onze studenten, medewerkers en bezoekers de optimale omgeving bieden om hun beste werk te doen en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de energiebronnen”, aldus Thijs Meulen, energiecoördinator en beleidsmedewerker duurzaamheid van de Technische Universiteit Eindhoven. “Bij de start van het project in 2014 hebben we duidelijke doelstellingen geformuleerd om aan de moderne veiligheidseisen te voldoen, het energieverbruik te verminderen en de algehele productiviteit van de gebruikers te bevorderen.”

Atlas als wetenschappelijke proeftuin met Honeywell-technologie

De geïnstalleerde Honeywell gebouwbeheertechnologie draagt bij aan de energiebesparingsdoelstellingen van de universiteit en de verandering van het Atlasgebouw tot een ‘living lab’, een wetenschappelijke proeftuin. Honeywell’s gebouwbeheersysteem biedt single-point monitoring en regeling van klimaat, verlichting en energiebeheer, en controle van koeling en warmteafvoer. Honeywell gebruikt het Business Intelligence Model om gegevens te verzamelen en bevindingen op een inzichtelijke manier via een app te presenteren aan de facilitair manager van de TU/e. Erik Wellemans, Regional General Manager Benelux van Honeywell Building Solutions, legt uit: “Wij maken het voor onze opdrachtgevers zo comfortabel en eenvoudig mogelijk om de temperatuur te regelen en vergaderzalen te boeken.” De basisstructuur is zo ingericht dat de TU/e voortdurend aanpassingen kan doorvoeren en de systemen minstens 20 jaar lang verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Slim gebouw voor productievere gebruikers

Het gebouw biedt ruimte voor 4.000 studenten, studentenorganisaties en onderzoekslaboratoria, met werkplekken die multifunctioneel en flexibel te gebruiken zijn. Thijs Meulen: “We zijn op veel punten verder gegaan dan de arboregels en hebben verbeteringen doorgevoerd die bijdragen aan de gezondheid en de productiviteit. Hiermee baanden we de weg voor een norm die op dat moment nog nauwelijks ontwikkeld, laat staan toegepast was.”

Naar een energieneutrale campus

Het gebouw Atlas maakt deel uit van de ambities van de TU/e op het gebied van duurzaamheid voor de hele campus. Het doel van de universiteit is om in 2020 30% energie-efficiënter te zijn dan in 2005. Recentelijk voltooide Honeywell een energie-efficiëntieproject in het gebouw Helix van de TU/e, en het blijft actief in het innoveren en renoveren van gebouwen elders op de campus. In 2021 wordt het LaPlace gebouw op een soortgelijke manier gerenoveerd en in 2023 is het Geminigebouw aan de beurt. Het doel is de TU/e campus in 2030 voor 50% energieneutraal te maken, en gebruikers te helpen optimaal te profiteren van het comfort van de TU/e gebouwen.

Gebouw Atlas opgenomen in Honeywell’s wereldwijde ‘Iconische gebouwen’-campagne

Het gebouw Atlas is inmiddels een van de paradepaardjes in de ‘Iconic Buildings’ campagne van Honeywell, en vestigt daarmee extra aandacht op de TU/e als duurzame universiteit. De campagne belicht een aantal van de meest symbolische en beroemde gebouwen die voor het uitvoeren van essentiële dagelijkse taken vertrouwen op technologie van Honeywell.

Voor een impressie van het Atlas gebouw;

Elias Beeckmankazerne, Ede | Gezond binnenklimaat voor voormalige kazerne

ned-air-monteur-aan-het-werk-1-kopieren
Lees het gehele artikel

De Elias Beeckmankazerne in Ede is getransformeerd tot appartementen en eengezinswoningen. De kleinschalige appartementengebouwen zijn voorzien van luchtbehandelingskasten die zorgdragen voor een gezond binnenklimaat.

Ned Air, dochter van het Duitse beursgenoteerde Centrotec Sustainable AG, heeft de luchtbehandelingskasten geleverd en op locatie samengebouwd. De toonaangevende fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dak- en pijpventilatoren biedt voor iedere situatie een duurzame luchttechnische oplossing, van standaard tot maatwerk. Daarin is de onderneming uniek. De focus ligt daarbij op een gezond binnenklimaat binnen een bebouwde omgeving. Al meer dan 25 jaar worden de producten van Ned Air met succes toegepast in kantoren, scholen, scheepvaart, woningbouw en de agrarische sector. Ned Air ontwikkelt en produceert alles zelf op de productielocatie in Kampen. Het assemblagebedrijf, één van de grotere spelers in Nederland, wordt doorgaans door installateurs en adviesbureaus ingeschakeld. Wouter Wijma, directeur van Ned Air: “Onze luchtbehandelingskasten zijn modulair opgebouwd en voorzien van standaard componenten die we inkopen bij leveranciers overal in Europa. Onze producten worden normaal gesproken geplaatst door lokale installateurs. Een enkele keer, in speciale gevallen, bouwen we de producten op locatie samen.”

ned-air-kast-met-reflectie-kleiner-formaat-kopieren

Elias Beeckmankazerne

Dat was ook het geval bij de Elias Beeckmankazerne waar Ned Air op verzoek van de opdrachtgever Every Line units op locatie heeft gemonteerd. Dat hiervoor gekozen werd, had alles te maken met de beperkte ruimte op de zolders waar de zeven luchtbehandelingskasten geplaatst moesten worden. Het bedrijf heeft ze op locatie samengebouwd. Daarna kon de installateur verder met het aansluiten op de stadsverwarming. De Every Line units zijn bedoeld voor het ventileren van de appartementen, bovendien zijn de luchtbehandelingskasten uitgerust met een warmteterugwinunit, zodat zo min mogelijk warmte verloren gaat.

“Het bijzondere van deze luchtbehandelingskasten is de compactheid. Ventilatie-units van ruim 2.000 m³/h gaan niet meer door een gewone deur. Vanwege de kleine ruimte moesten we ze hier dus zo compact mogelijk samenstellen. We maken hier gebruik van een door ons gepatenteerde luchtscheidingsmodule (LSM). De bypass is daarbij geïntegreerd in de warmteterugwinningsmodule. Gewoonlijk wordt de bypass er apart naast gebouwd, waardoor de kast groter wordt.” De standaard ventilatie-unit is plug-and-play en kan dus volledig autonoom functioneren. Bovendien is de unit op afstand uitleesbaar. Vaak is het de installateur die daarvoor zorgdraagt, wat tevens geldt voor het onderhoud. Dit systeem heeft echter nauwelijks onderhoud nodig. Een jaarlijkse check waarbij de filters direct worden vervangen, is voldoende.

Het werk is hier, over de diverse gebouwen heen, gefaseerd uitgevoerd. Na een jaar waren alle losse Every Line units geleverd, geassembleerd en geplaatst.

Innovatie

De onderneming werkt continu aan vernieuwing. Zo is de basis van de omkasting van de luchtbehandelingskast al ruim 25 jaar op de Nederlandse markt aanwezig, maar wordt het concept voortdurende verbeterd. Wijma: “Op dit moment staat circulariteit bij ons centraal. Zo zijn we bezig om steenwol dat niet goed recyclebaar is te vervangen door een circulair product, waarschijnlijk geperst papier. Verder zijn onze geluidsdempers voorzien van polyester wol. Dit werkt niet alleen geluiddempend, maar is eveneens hypoallergeen, waardoor er geen negatieve gezondheidseffecten optreden. We gunnen iedereen een gezond binnenklimaat. Alle door ons toegepaste materialen moeten dus gezond en te hergebruiken zijn. Gezondheid is per slot van rekening ons belangrijkste motto!” 

Elias Beeckmankazerne, Ede | Transformatie met behoud van de monumentale gevel

img_20181008_140707_resized_20190416_125529997-kopieren
Lees het gehele artikel

Extra vermogen compenseert de koudebruggen

Op het terrein van de voormalige Elias Beeckmankazerne zijn zes legergebouwen getransformeerd tot luxe appartementen. ITN Installatietechniek b.v. uit Ede verzorgde in alle woningen de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

De gebouwen van de Elias Beeckmankazerne werden eerst volledig gestript. Alleen de stalen kozijnen bleven gehandhaafd. De bestaande buitenmuren zijn voorzien van extra isolatie om de koudebrug te kunnen minimaliseren. Met als doel dat de monumentale gevel aan de buitenzijde behouden kon blijven. “Dat maakte het wat lastiger om de panden op de juiste wijze te verwarmen”, vertelt Jacco Danen, projectleider werktuigbouwkunde bij ITN. “Door de stalen kozijnen ontstaan koudebruggen die niet transmissie-dekkend zijn. We hebben getracht dit op te lossen door een extra lus vloerverwarming langs de gevel aan te brengen.”

ITN Installatietechniek

Verwarminginstallaties

De verwarming in de appartementen wordt geregeld met een vloerverwarmingssysteem die  aangesloten is op het stadsverwarmingsnet. Warmtebedrijf Ede legde de transportleidingen naar de woningen aan. ITN sloot de installatie vervolgens aan op de stadsverwarmingsunits, die naast de verwarming ook zorgdragen voor het warme tapwater in de appartementen.

Duurzame installaties

ITN plaatste in elk gebouw een luchtbehandelingskast volgens het principe balansventilatie met warmteterugwinning. “De luchtbehandelingsinstallatie per gebouw omvat één systeem, met aftakkingen naar de woningen waar de luchthoeveelheden zijn ingeregeld op de toevoer en afzuigventielen. Het is een centraal systeem, met een centrale regeling op de luchtbehandelingskast”, aldus Danen. Alle koop- en huurappartementen zijn aangesloten op een intercominstallatie. Projectleider Elektrotechniek Arno Weys: ‘’De voordeur kan elektrisch worden geopend. In de algemene gangen is gekozen voor LED-verlichting, die op een duurzame manier is voorzien van een schermer- en bewegingsmelder.”

ITN Installatietechniek

Inhaalrace

Over het verloop van het project, vertelt Danen: ‘’De installatiewerkzaamheden verliepen vlekkeloos, maar de planning daarentegen was wel een uitdaging. Omdat het project op de planning achterliep, konden we niet zo snel werken als we hadden gewild. We moesten mee in het tempo van een aantal andere partijen. Dat zorgde in het afbouwstadium voor een gedwongen inhaalrace. Maar natuurlijk is dat helemaal goed gekomen.”

De sfeer van het project werd mede bepaald door de locatie, de voormalige kazerne. Danen: “Iedereen weet wel iets over deze legerplaats. Soms kwam iemand vertellen dat hij hier zijn diensttijd had doorgebracht. Dat maakte dit project heel bijzonder.”