Tagarchief: EPO

European Patent Office, Rijswijk | ‘Luchtkanalen European Patent Office zijn in de vloeren geïntegreerd’

Ruimte-kopiëren
Lees het gehele artikel

De luchttechnische installaties in het nieuwe European Patent Office in Rijswijk zijn geproduceerd en gemonteerd door Vink Systemen. De Katwijkse specialist in luchtkanalen en luchttechnische componenten kijkt terug op een bijzonder project, waarin de kanalen en leidingen voor de luchtdistributie in de verdiepingsvloeren zijn geïntegreerd. Maar ook op een logistieke uitdaging, waarin de bouwtijd van elk van de 26 verdiepingen zorgvuldig was gepland en de transportvoorzieningen beperkt waren….

“We zijn al in een vroeg stadium door bouwconsortium New Main (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros) benaderd om mee te denken over de luchttechniek in dit project én de integratie van onze kanalen en leidingen in de Slimline vloeren”, vertelt Marc Oudt van Vink Systemen. “In onze fabriek in Katwijk hebben we een mock-up van de verdiepingsvloeren gemaakt, waarin we onze producten als test hebben gemonteerd. Kenmerkend voor de Slimline vloeren is dat ze van boven open zijn, waardoor een vlakke werkvloer ontbreekt. Dit had grote gevolgen voor de logistiek op de bouw.” Een logistiek die nog eens extra werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van slechts één transportlift voor alle materiaalleveringen, vertelt hij. “Voor de aanvoer van onze materialen hebben we een speciaal rolkarrensysteem ontwikkeld, die precies in de transportlift paste. De rolkarren zijn bovendien voorzien van onderbeugels, zodat de heftrucks ze eenvoudig vanaf de vrachtwagen in de lift konden plaatsen. Op de verdiepingen zijn houten looppaden gemaakt, evenals parkeerplekken waar we onze rolkarren konden parkeren. Vanuit deze karren hebben we alle kanalen en leidingen direct in de Slimline vloeren gemonteerd.”

Rijswijk European Patent Office“Op het dak hebben we twee aluminium gelaste schoorstenen van eigen fabricaat geplaatst, die voor de afvoer van de rookgassen van de ketels zorgen.”

In totaal leverde en monteerde Vink Systemen circa 23.500 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk, evenals 20.000 m² en m¹ rond gegalvaniseerd kanaalwerk, diverse grote buitenlucht aanzuig- en afblaasplenums en bijbehorende deflector uitblaaskappen. “De plenums zijn volledig uitgevoerd in sandwichpanelen (circa 1.500 m²)”, vertelt Oudt. “Alle plenums en een groot deel van het kanaalwerk zijn door ons geïnstalleerd op de 14e verdieping, die volledig als technische ruimte is uitgevoerd. Op het dak hebben we twee aluminium gelaste schoorstenen van eigen fabricaat geplaatst, die voor de afvoer van de rookgassen van de ketels zorgen.”

In opdracht van Zwart Techniek heeft Vink Systemen tevens al het kanaalwerk en de geluiddempers voor de NSA’s mogen leveren en monteren. Het kanaalwerk voor de noodstroomaggregaten is opgebouwd uit grote geluiddempers van 4 bij 2,5 bij 1,5 meter (lxbxh), waarvoor grote, samengestelde motorbediende kleppensecties zijn geplaatst. Het geheel wordt ondersteund door de door Vink Systemen geleverde ondersteuningsconstructies.   

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Vink Systemen
Uitgelichte afbeelding: 
Alle plenums en een groot deel van het kanaalwerk zijn geïnstalleerd op de 14e verdieping, die volledig als technische ruimte is uitgevoerd.

European Patent Office, Rijswijk | ‘Installaties EPO worden integraal beheerd en beheerst’

Koning-Willem-Alexander-met-EPO-president-Benoît-Battistelli-bij-de-officiële-opening-kopiëren
Lees het gehele artikel

Het nieuwe kantoorgebouw voor het European Patent Office (EPO) in Rijswijk is opgeleverd. De sloop van een deel van de oudbouw en landschapsinrichting gaan nog door tot 2020. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, waarin bouwconsortium New Main B.V. (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros) een ‘fit for purpose’ gebouw tot tien jaar na ingebruikname garandeert. Om hier optimaal invulling aan te geven, is integraal beheer van de verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, zonwering, verlichting en andere voorzieningen onontbeerlijk. Gebouwbeheersysteem SAUTER Vision Center (SVC) kan hier optimaal in voorzien, waarbij uitvoering en visualisering van het gebouwbeheer perfect hand-in-hand gaan.

Rijswijk   European Patent OfficeOm optimaal invulling aan te geven aan de ‘fit for purpose’ ambitie, is integraal beheer van de verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, zonwering, verlichting en andere voorzieningen onontbeerlijk. Gebouwbeheersysteem SAUTER Vision Center (SVC) kan hier optimaal in voorzien. Copyright: European Patent Office. (beeld: Ossip van Duivenbode)

“In opdracht van New Main hebben wij de complete meet- en regelinstallatie ontworpen, geleverd, aangesloten en in bedrijf gesteld”, vertelt John Zwaan, directeur bij SAUTER Nederland. “Van de opwekkingsinstallaties tot en met de naregelingen in de ruimtes. En van de veldcomponenten (regelafsluiters, sensoren, …) tot en met de Direct Digital Control apparatuur en het gebouwbeheersysteem. Een aanvullend energiemanagementpakket bewaakt 24/7 het energieverbruik op alle 26 verdiepingen en verschaft de benodigde gegevens om de energiekosten te optimaliseren.”

STEKKERBARE NAREGELINGEN
“In ons Plan van Aanpak hebben we per installatieonderdeel omschreven hoe we e.e.a. wilden automatiseren, evenals welke bijdrage dit levert aan het ontwerp én de duurzaamheidsambitie van New Main en EPO”, vertelt Zwaan. “Daarbij hebben we niet alleen gefocust op een efficiënte logistiek, maar ook op een korte doorlooptijd en minimale faalkosten. Onder andere door alle naregelingen stekkerbaar aan te leveren.”

Binnentuinen in fysieke buitenruimte kopiërenBinnentuinen in fysieke buitenruimte.

Met de naregelingen kunnen de verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, zonwering en DALI-gestuurde verlichting in de ruimtes eenvoudig en middels één ruimtebedieneenheid worden bediend. “Per stramien hebben wij een PIR (Passief Infrarood) aanwezigheidsdetector gemonteerd, die 24/7 de activiteit in de ruimte meet en communiceert met het gebouwbeheersysteem. Wanneer een bepaalde tijd geen activiteit wordt waargenomen, dan schakelen de gekoppelde installaties automatisch over van comfort naar stand by, waarmee het energieverbruik in EPO tot een minimum wordt beperkt.” Het gebouwbeheersysteem functioneert volledig webbased en is – na autorisatie – eenvoudig op afstand te benaderen en beheren. Zonder ingewikkelde plug-ins.

‘MOVING WALLS’ APPLICATIE
Indien gebouwindelingen wijzigen, dan kunnen beheerders in SVC middels de applicatie ‘Moving Walls’ eenvoudig grafisch wanden verplaatsen, toevoegen of verwijderen, waarna de software onderhuids de master/slave-regelingen aanpast. Tussenkomst van een programmeur is hierbij niet nodig. “EPO en de geautoriseerde onderhoudspartij kunnen verder eenvoudig zelf een gepersonaliseerd dashboard met diagrammen, grafieken en dergelijke in SAUTER Vision Center maken”, vertelt Zwaan. “Wanneer een grenswaarde wordt overschreden, dan ontvangen zij hiervan direct bericht, waarna passende actie kan worden genomen. Het gebouwbeheersysteem communiceert bovendien met de drukgecompenseerde afsluiters in de klimaatplafonds, wat de hydraulische (her)inregeling aanzienlijk vereenvoudigt.”

BEWIJSLAST
Het EPO-project is volledig Engelstalig uitgevoerd, vertelt Zwaan. “Maar dat was niet de grootste uitdaging in dit project. Als aannemer moesten we namelijk van alle installatieonderdelen omschrijven hóe we konden aantonen dat wat we besteksmatig aan EPO hadden beloofd, ook daadwerkelijk was gerealiseerd. Gedurende het project hebben we diverse FAT- en SAT-testen uitgevoerd, die we bij de oplevering als bewijslast aan EPO hebben overgedragen. Daarmee hebben we optimaal invulling gegeven aan deze unieke, maar ook zeer mooie opdracht.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld EPO/Ossip van Duivenbode
Uitgelichte afbeelding: 
Koning Willem-Alexander met EPO-president Benoît Battistelli bij de officiële opening.

European Patent Office, Rijswijk | Energiezuinigste pomptechniek voor EPO-kantoor in Rijswijk

IMG_0912a-kopiëren
Lees het gehele artikel

Duurzaam, innovatief en kwalitatief hoogwaardig. Zo laat de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk zich het best omschrijven. In zo’n toonbeeld van vernieuwing voelt de pomptechniek van KSB zich volledig thuis.

Het 80.000 m2 grote EPO-kantoor in Rijswijk, waar de architectenbureaus  Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten voor tekenden, is in gezamenlijke verantwoordelijkheid gerealiseerd door de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Zij namen naast de bouw ook het design en de engineering voor hun rekening. Deze bouwcombinatie New Main werkte vanaf de start van de nieuwbouw intensief samen met KSB.

Rijswijk   European Patent Office

Het EPO-kantoor is in tal van opzichten vernieuwend waarbij vooral de maatvoering in het oog springt: 150 meter lang, 107 meter hoog en bij de kantoorvloeren slechts 12,6 meter breed. Opvallend is ook de afwerking met 2 glasgevels die het gebouw de karakteristieke transparante uitstraling geven en het duurzame karakter benadrukken. Daarbij past vertrouwde en tegelijkertijd vernieuwende techniek. Dat is wat de pomptechniek van KSB biedt.

In nauwe samenwerking met de engineeringafdeling van New Main ontwikkelde KSB een maatpak voor het EPO-kantoor in Rijswijk. Maatwerk dat verder ging dan de zoektocht naar de meest ideale pomp-bouwvorm. Juist het selecteren van de optimale pomp voor de verschillende toepassingen is van cruciaal belang voor het succes van de pomptechniek. Een oplossing die van verschillende variabelen afhankelijk is, zoals minimale en maximale capaciteit, gewenste druk en aantal draaiuren. Door in de selectiefase aan al die facetten en voor iedere toepassing aandacht te besteden, werd een resultaat bereikt waarin iedere pomp in een optimaal werkgebied draait en alle pompen en motoren buitengewoon energiezuinig zijn.

Zo leverde KSB voor de koeling van de IT-ruimten verschillende KSB Etaline inlinepompen met energiezuinige SuPremE IE5-motoren. Deze motor komen we ook tegen op de RVS-blokpompen van het type Etachrombloc, die worden ingezet voor de vloerverwarmingssystemen. Het energiezuinigste motoralternatief  werd ook ingezet voor de cv en koeling. Hier is de SuPremE IE5-motor gemonteerd op de hoofdtransportpompen van het type KSB Etanorm in fundatieplaatuitvoering. De KSB Etanorm-pomp komen we ook tegen voor het transport over de koelmachines. Door het geringe aantal draaiuren is hier gekozen voor een standaard IE3-motor. Ten slotte werden KSB Etaline-pompen ingezet voor de luchtbehandelingskasten.

De pompen en motoren worden niet zwaarder belast dan noodzakelijk. Dat zorgt niet alleen voor een langere levensduur van lagers en afdichtingen, maar betekent ook een stevige verlaging van de onderhoudskosten op lange termijn. Zo snijdt het mes van de energiebesparingen aan meerdere kanten.    

Tekst KSB Nederland BV, R. van Roijen    |    Beeld KSB Nederland BV

European Patent Office | Rijswijk – Een transparant kantoorgebouw op maat van de opdrachtgever

Maximale-transparantie-ultradun-skelet-kopiëren
Lees het gehele artikel

Het nieuwe kantoorgebouw voor het European Patent Office (EPO) in Rijswijk is gereed om te worden ingehuisd. “Bouwconsortium New Main (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros) heeft de harde deadline voor de eindoverdracht van de ‘fit for purpose’ nieuwbouw gehaald. Een wereldprestatie van alle partijen”, zegt projectdirecteur Michel Hoogendoorn.

Binnen de gekozen contractvorm (UAV-GC op basis van systeemgerichte contractbeheersing) heeft EPO geen omkijken naar de uitvoering: het bouwconsortium beheert de portemonnee en de planning, toetst de werkpakketten van de uitvoerende partijen, zoals die voor de staalconstructie, de gevelbouw, de gebouwtechniek en de binnenafbouw, en levert gefaseerd op aan zichzelf. Vervolgens krijgt EPO een uitgebreide documentatie aangeleverd ter acceptatie. De winnende aanbieding van het bouwconsortium is in 2012 gemaakt op basis van een gedetailleerd Programma van Eisen, waarin zelfs het gewenste luchtklimaat is omgeschreven. “Tegelijkertijd is er geen bestek”, vertelt projectdirecteur Michel Hoogendoorn, terwijl hij omhoog kijkt naar de recent voltooide, langgerekte glasgevel aan de Veraartlaan. De contractvorm was voor iedereen nieuw: voor EPO, voor Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten en voor de uitvoerende partijen. “Een innovatieve manier van samenwerken, zowel ontwerptechnisch als uitvoeringstechnisch.”

Binnentuinen in fysieke buitenruimte kopiërenBinnentuinen in fysieke buitenruimte kopiëren

‘Volle inzet op logistiek’
Het bouwconsortium heeft een 150 meter lang hoogbouwcomplex gerealiseerd met een ultraslank staalskelet van slechts 12,6 meter breed, voorzien van prefab installatievloeren (Slimline), klimaatplafonds en een dubbele glazen gevel. “Deze ontwerpkeuzes zijn ingegeven door de wens een transparant kantoor te scheppen én snel te kunnen bouwen”, aldus Hoogendoorn. Dat resulteerde onder meer in een speciaal ontwikkelde technische laag halverwege het 26 verdiepingen hoge pand, waardoor installaties zowel uit het zicht als minder omvangrijk konden worden vormgegeven. Het bouwconsortium realiseerde een verdieping per week tijdens de cascobouwfase en constructie en geveldichting gingen in treintjes achter elkaar aan, op basis van zorgvuldig geplande aanvoer- en kraantijden. De uitvoerders moesten meteen aan de slag kunnen op basis van deze tijdslots – ondersteund door hub-locaties voor materieelaanvoer op afroep. “Wij hebben vol ingezet op de logistieke operatie. Dit is een 24/7-project geweest, dat met grote precisie is gepland en uitgevoerd.”

Imposante gevel
Wie in acht neemt dat een dertigtal partijen betrokken was bij de uitvoering en op topdagen zeshonderd man actief was op de krappe bouwplaats, kan zich er wel iets bij voorstellen. En wie voor het transparante ‘glaspaleis’ staat, kan niet anders dan geïmponeerd zijn door het gevelbeeld, of je nu op de tramhalte staat bij de entree, op de A4 rijdt met de auto of het gebouw aanschouwt vanuit de werklocatie van het bouwconsortium aan de overzijde van de straat. De semi-reflecterende glazen gevel, de imposante droogloopluifel en de in verschillende kleuren uitgevoerde klimaatplafonds van de lobby vallen meteen op. Snelle liften brengen de gebruiker in seconden naar de kantoorverdiepingen, waar een stemmig grijs interieur en een weids uitzicht op de Haagse agglomeratie de toon zetten. Hoogendoorn: “Op de 1e, 2e, 3e en 26e verdieping is de maatvoering en vloerafwerking afwijkend. Hier bevinden zich respectievelijk vergaderruimten en directiekamers; op de overige kantoorverdiepingen zijn alle werkplekken identiek vormgegeven, precies zoals de opdrachtgever het wenst.”

Spiegelvijver
In de zomer vond de eindoverdracht plaats, wat EPO in staat stelt om te verhuizen. Vanuit de bestaande EPO-toren, die het bouwconsortium na de verhuizing gaat saneren en slopen, kijken de werknemers al uit op hun nieuwe pand. Na de sloop van de bestaande bouw wordt nog een grote spiegelvijver aangelegd, die met de glasgevel voor een bijzonder samenspel gaat zorgen. EPO krijgt een complete werklocatie op maat van het contract, gegarandeerd ‘fit for purpose’ tot tien jaar na oplevering. Een dergelijk bouwtraject is intensief voor alle betrokkenen. Niet iedere toekomstige opdrachtgever zal zijn project in de markt zetten als EPO, verwacht Hoogendoorn. “Er zijn uiteraard vele varianten van geïntegreerde contractvorming. De trend bij grote utiliteitsprojecten is wel dat steeds meer verantwoordelijkheden en garanties bij uitvoerende partijen worden neergelegd.”   

Tekst Jan-Kees Verschuure    |    Beeld Ronald Tilleman
Uitgelichte afbeelding: 
Maximale transparantie, ultradun skelet.


Bouwinfo

Opdrachtgever
European Patent Office

Ontwerp
Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten

Hoofdaannemer
Bouwconsortium New Main (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros)

Bouwperiode nieuwbouw
eind 2014 – juni 2018 (2020 incl. sloop en landschapsinrichting)

Programma nieuwbouw
85.000 m²

European Patent Office, Rijswijk | Volledige ontzorging: van transformator tot noodstroomvoorziening

Foto-1_epo-kopiëren
Lees het gehele artikel

Specialist in elektrische en digitale infrastructuur Legrand Nederland is al in een vroeg stadium bij de bouw van het European Patent Office (EPO) betrokken, om mee te denken over de elektrotechnische installatie. Van de transformatoren tot en met de kabelgoten, vloerdozen, onderverdelers, data-installatie en UPS noodstroomvoorziening.

“In opdracht van bouwconsortium New Main (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros) hebben wij diverse optimalisaties/verbeterpunten voor de E-installatie aangedragen, waarbij we onder andere hebben gefocust op een optimale kwaliteit en betrouwbaarheid, beperking van het omgevingsgeluid en een efficiënte logistiek”, vertelt Erwin Bel, Salesmanager bij Legrand Nederland BV. “Daarbij hebben we diverse monstermaterialen ter beschikking gesteld. Al onze bevindingen zijn gebundeld in een Plan van Aanpak van ruim 60 pagina’s, dat als basis heeft gediend voor onze werkzaamheden.”

European Patent Office Rijswijk“In dit project hebben we een groot aantal kabelgoten geleverd en gemonteerd.”

Maatwerk
“In totaal hebben wij zes middenspanningstransformatoren geleverd, evenals een groot aantal kabelgoten en circa 3.000 vloerdozen”, vertelt Erwin Bel. “In dit project zijn de kabelgoten en vloerdozen aangebracht in Slimline tussenvloeren, wat vroeg om specifieke materiaaltoepassingen. Alle kabelgoten in dit project zijn dan ook op maat geproduceerd.” Daarnaast heeft Legrand Nederland de complete data-installatie verzorgd, vertelt hij. “Vanaf de MER- en SER-ruimtes hebben we alle connectoren en Minkels racks geleverd, evenals de koper- en glasvezelbekabeling. Daarmee hebben we New Main optimaal ontzorgd.”

Amerikaans bestek
De hoofdverdelers zijn door New Main zelf gebouwd. Samen met een paneelbouwpartner stond Legrand Nederland in voor de bouw en levering van de onderverdelers. En ook de UPS van het EPO kantoorgebouw in Rijswijk komt van de Boxtelse leverancier. “In dit project hadden we te maken met een Amerikaans bestek met Amerikaanse specificaties, die we steeds naar de Nederlandse standaarden moesten vertalen”, vertelt Erwin Bel. “En dat was geen sinecure. Zo werden door het Amerikaanse Uptime Institute heel specifieke, hoge eisen gesteld aan de UPS. Aanvankelijk dachten we dat we de UPS opnieuw moesten testen en een nieuw certificaat moesten aanvragen, maar op basis van ons technisch vergelijk bleek dit niet nodig. De UPS presteerde op alle onderdelen beter dan voorgeschreven, waardoor het Uptime Institute al op basis van onze vergelijkingsgegevens zijn goedkeuring kon afgeven.”

Naast het Amerikaanse bestek vormde met name de omvang van het project een uitdaging, volgens Erwin Bel. Zeker in combinatie met de korte doorlooptijd. “Een goede voorbereiding, planning en afstemming met onze opdrachtgever, nevenaannemers en leveranciers waren in dit project onontbeerlijk, waar we uitstekend in zijn geslaagd.”  

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Legrand Nederland
Uitgelichte afbeelding: 
Legrand onderverdeler.