Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Sanitaire installaties dragen bij aan hoge duurzaamheidsambitie Floating Office Rotterdam

Sanitaire installaties dragen bij aan hoge duurzaamheidsambitie Floating Office Rotterdam

Floating Office Rotterdam (FOR) moet hét nieuwe toonbeeld van duurzaamheid, klimaatadaptie en circulariteit worden. In navolging van de bouwmaterialen, elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties leveren ook de sanitaire installaties een belangrijke bijdrage aan deze ambitie. Zo wordt het nieuwe drijvende hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) voorzien van waterbesparend sanitair en een lekdetectiesysteem. Ook worden binnen de toiletgroepen motorbediende kleppen geïnstalleerd en gekoppeld aan de verlichtingsinstallatie. Wanneer medewerkers of bezoekers de toiletruimtes betreden en het licht inschakelen, openen deze kleppen automatisch en wordt de druk op de waterleiding opgebouwd. Hierdoor gaat geen water verloren, bijvoorbeeld wanneer een toilet doorloopt of een kraan blijft openstaan. Verantwoordelijk voor de sanitaire installaties is Sanitair-Installatie Hoogendoorn BV.

Vanwege de complexiteit van het project zijn de installaties tot in detail uitgewerkt in 3D/BIM.

Hoogendoorn is dé sanitaire installatiespecialist voor utiliteitsbouwprojecten in de Randstad, zoals hotels, ziekenhuizen, datacenters, winkelcentra en kantoren. De enthousiaste en betrokken medewerkers adviseren, ontwerpen en installeren systemen voor watervoorziening, afvoertechniek, brandbeveiliging, legionellapreventie en sanitaire objecten. Van BIM-model tot beheer. Ook bij Floating Office Rotterdam is de Woerdense installateur al vanaf de ontwerpfase betrokken. “In een bouwteam met opdrachtgever Roodenburg Installatie Bedrijf b.v. en bouwkundig aannemer FOR Building VOF (Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge) hebben wij de juiste posities voor de sanitaire installaties bepaald”, vertelt Sander Pots, calculator bij Hoogendoorn. “Van de waterleidingen tot en met de riolering, vuilwaterinstallatie, vetafscheiding en sanitaire voorzieningen (toiletten, urinoirs, wastafels en kranen). Vanwege de complexiteit van het project hebben wij de installaties tot in detail uitgewerkt in 3D/BIM, waarbij we het ontwerp van Powerhouse Company als onderlegger hebben gebruikt.”

Flinke afstanden

Een uitdaging was de koppeling van het drijvende hoofdkantoor met de kade, vertelt hij. “Deze uitdaging werd nog groter, toen bleek dat tussen de kade en het drijflichaam een ponton/drijvend park van de gemeente zou worden toegevoegd. Hierdoor werd de afstand naar de kade namelijk vergroot van ca. 30 naar ruim 70 meter.” Om deze afstand te overbruggen, legt een bergingsbedrijf een RVS mantelbuis aan van ca. 150 meter, waarin onder meer de water- en persrioolleidingen geïntegreerd worden. “De mantelbuis loopt dwars door de kadewand en eindigt in de Nieuwe Maas”, vertelt Robert Heuzen, projectleider bij Hoogendoorn. “Omdat de Nieuwe Maas in open verbinding staat met de Noordzee en dus een hoog- en laagwaterstand kent, werden specifieke eisen gesteld 

aan de verankering. Dankzij een speciale spiraalverankering kunnen straks zakkingsverschillen tot 2 meter worden opgevangen, zonder risico op leidingknikken.”

Voldoende water en waterdruk

Om te garanderen dat voldoende water en waterdruk geleverd kan worden aan Floating Office Rotterdam realiseert Hoogendoorn tevens een hydrofoorinstallatie. Deze installatie komt in een speciale en ondergrondse technische ruimte in de kade en wordt direct na de watermeter geplaatst. Medio maart levert Hoogendoorn de laatste werkzaamheden op. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?