Nu we een nieuwe fase in de exitstrategie uit de coronaviruscrisis hebben bereikt, keren werknemers voltijds of deeltijds terug naar kantoor. Beantwoorden de sanitaire voorzieningen op kantoor nog steeds aan de verwachtingen van die medewerkers? We stellen immers vast dat nieuwe gewoontes ontstaan zijn, dat de mindset veranderd is en dat er nieuwe regels opgelegd worden. Meer dan ooit is de installatie van sanitaire voorzieningen, met tal van aan de openbare ruimte aangepaste functionaliteiten, essentieel.
In de huidige context van een pandemie is een maximale hygiëne uitgegroeid tot een absolute vereiste. Wat de sanitaire ruimte betreft, moet bijvoorbeeld extra aandacht besteed worden aan de deurklinken die toegang geven tot die ruimte, de kraan van het handwaspunt, de douchekraan, de raakvlakken op de douchedeur, de klink van het individueel toilet en de spoelknop van het toilet. Voor de schoonmaakfrequentie moet er rekening gehouden worden met het aantal gebruikers van deze voorzieningen. Drinkwaterbedrijven adviseren bovendien het legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren. Ook aan bedrijven zonder (verplicht) legionellapreventieplan wordt geadviseerd leidingen goed door te spoelen alvorens ze weer in gebruik te nemen. Dit kan door alle kranen even te openen en het water een minuut lang rustig te laten stromen. Het belangrijkste advies bestaat er bovenal in om de werkplek uitsluitend te betreden en te gebruiken na het grondig wassen of desinfecteren van de handen.
Met zelfsluitende mechanische of elektronische wastafelkranen optimaliseren we de hygiëne, doordat er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen. Omdat handmatig spoelen van de installatie arbeidsintensief en kostbaar is, vooral bij grotere installaties, bieden elektronische kranen ook hier een groot voordeel: ze hebben een automatische antibacteriële periodieke spoeling die dit handmatig spoelen overbodig maakt. Deze antibacteriële periodieke spoeling treedt in werking wanneer de kraan gedurende 24 uur niet wordt gebruikt, en voorkomt zo stagnatie van water in de kraan en het leidingwerk.
Omdat er uitvoerig gewezen wordt op het belang van handhygiëne, wassen we vandaag gemiddeld 12 keer per dag de handen. Traditionele wastafelkranen hebben een verbruik van 9 liter per minuut. Als het wassen van de handen 32 seconden duurt, inclusief natmaken, inzepen en spoelen, en de kraan daarbij blijft lopen, bedraagt het totale verbruik 4,8 liter per gebruik*. De impact van het vaker wassen van de handen op het waterverbruik is aanzienlijk… en stijgt van 24 liter naar 57,6 liter per persoon per dag*.
Uit ecologische overwegingen dienen we dit verhoogde waterverbruik te beperken. Vergeleken met een traditionele wastafelkraan wordt waterbesparing geoptimaliseerd met de zelfsluitende mechanische of elektronische kranen van DELABIE. Zij laten de eigenaar toe de waterfactuur te optimaliseren zonder in te boeten op comfort voor de gebruiker. De kraan sluit automatisch na 7 seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar. De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan van DELABIE daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik, een daling van bijna 90%*.
In vele bedrijven werken werknemers vandaag nog deeltijds of voltijds van thuis. Na weken afwezigheid is voor sommige medewerkers de drempel terug naar kantoor te gaan hoog. Zij hopen op de werkplek te kunnen bijpraten, hun vaardigheden aan te scherpen, hun creativiteit aan te spreken en zich bovenal comfortabel en veilig te voelen. Het klinkt misschien raar, maar ook de sanitaire voorzieningen spelen een belangrijke rol in deze ervaring van comfort en veiligheid. Gebruikers verwachten immers een sanitair dat niet alleen schoon en toegankelijk is, maar ook een plaats waar ze tot rust kunnen komen en waar het comfortabel is.
Een slimme productkeuze kan hierin helpen: zowel kranen als accessoires moeten een strak ontwerp hebben met minimale verbindingen, zodat vuil en bacteriën zich niet kunnen ophopen. Modellen met een eenvoudig design uit één stuk hebben een duidelijk voordeel op het gebied van hygiëne ten opzichte van complexe ontwerpen.
Sanitair op de werkplek vraagt om accessoires die bestand zijn tegen regelmatige schoonmaakbeurten en die duurzaam en betrouwbaar zijn. Het niet-poreuze, gladde oppervlak en de bacteriostatische eigenschappen maken roestvrij staal het ideale materiaal voor sanitaire voorzieningen. Het is namelijk gemakkelijk te reinigen, met minder schoonmaakmiddel, en na het reinigen is de retentiegraad van bacteriën, ziektekiemen en vuil tot 20 keer lager dan bij andere materialen zoals glas of kunststof.
Hygiëne zal waarschijnlijk stevig op de volksgezondheidsagenda blijven staan. In de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën is het wassen en desinfecteren van de handen een essentieel wapen. De werkgevers moeten oplossingen hebben om hun werknemers comfortabel, hygiënisch, waterbesparend en betrouwbaar sanitair te bieden. Op de Delabie website worden talrijke gerichte oplossingen aangeboden.
*Berekening waterverbruik per persoon per dag
Debiet | Natmaken | Inzepen | Spoelen | Water verbruik per keer | Water verbruik per dag per persoon |
Traditionele kraan 9 l/min | 5 sec. | 20 sec. | 7 sec. | 4.8L
(32 sec.) |
4.8L x 5 uses = 24L
4.8L x 12 uses = 57.6L |
Elektronische kraan 3 l/min | 5 sec. | 7 sec. | 0.6L
(12 sec.) |
0.6L x 5 uses = 3L
0.6L x 12 uses = 7.2L |