Capelle aan den IJssel is met de komst van Aquapelle een sportcomplex rijker. Het complex beschikt over een grote sporthal en twee zwembaden en is dankzij de inzet van warmtepompen volledig elektrisch, oftewel: volledig van het aardgas af.
“Zwembaden zijn intensieve energieverbruikers. Dat komt voornamelijk omdat ook ’s nachts de warmte van de lucht hoger moet zijn dan de warmte van het water. Anders kan het water verdampen”, legt Johnny Jonkers van Hellebrekers Water & Leisuretechniek uit. Dit bedrijf heeft voor alle technische installaties in Aquapelle gezorgd: van de elektrotechnische en werktuigkundige tot men met de waterzuiveringsinstallaties.
Hoewel Hellebrekers met haar expertise op deze technische gebieden een toonaangevende positie heeft opgebouwd binnen de Nederlandse zwembadbranche, was Jonkers toch onder de indruk van de omvang van het nieuw gebouwde sportcomplex. Aquapelle beschikt namelijk over twee zwembaden, een grote sporthal – die in vier sportzalen kan worden gedeeld – en een horecagelegenheid. “Daarnaast beschikt het complex over kantoren. In al die ruimten hebben wij voor de installaties gezorgd, om deze te verwarmen en indien nodig te voorzien van koeling.”
Bij dit project speelden vier warmtepompen een belangrijke rol: twee lucht/water-warmtepompen op het dak en twee water/water-warmtepompen in het gebouw. Voor de levering nam Hellebrekers contact op met AirconAir. “We hebben dit project uitgevoerd op basis van een bestek uit 2017”, legt Jonkers uit. “In dit bestek stonden eigenlijk andere warmtepompen, maar we wilden per se Galletti-pompen waar AirconAir mee werkt. Deze pompen worden namelijk gekenmerkt door een laag geluidsniveau, en dat is belangrijk omdat Aquapelle middenin een woonwijk in het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel staat. De geluidstest op een lenteavond was best wel spannend en de uitkomst was uitermate positief. Het geluidsniveau bleek ruimschoots binnen de norm. Zelfs de kikkers in de sloot maakten meer lawaai dan de warmtepompen.”
De warmtepompen krijgen hun voeding van de ruim 900 zonnepanelen, die bovenop het dak van het complex liggen. “In eerste instantie was het de bedoeling dat hier deels zonnecollectoren zouden liggen”, geeft Jonkers aan. “Die collectoren hebben we vervangen door zonnepanelen, omdat hiermee een beter rendement te behalen is. Daarnaast hebben collectoren dezelfde functie als warmtepompen, namelijk het zorgen voor de benodigde warmte en koude voor de achterliggende installaties. Daarom waren ze vervangbaar.”
Aangezien het sportcomplex over twee zwembaden – een wedstrijdbad en een doelgroepenbad – beschikt, heeft Hellebrekers gezorgd voor twee aparte waterzuiveringsinstallaties. “Het wedstrijdbad is voor de sporters kouder dan het doelgroepenbad voor het brede publiek”, verklaart Jonkers. “Daarom hebben ze allebei een eigen waterbuffer en een -filter.” Een automatisch monitoringssysteem controleert of het water in beide baden over de juiste kwaliteit beschikt. “In de meeste andere zwembaden vindt deze keuring drie keer per dag handmatig plaats. Het monitoringssysteem neemt zelf de monsters en zorgt voor de keuring. Daarnaast loopt de technische dienst mee om zoveel mogelijk te worden opgeleid in de zwembadtechniek, bijvoorbeeld voor het zwemwatermonitoringssysteem.”
Aquapelle is onderdeel van Sportief Capelle, dat in totaal over 25 sportcomplexen beschikt. “Dit is het eerste complex met zwembaden en juist die hebben meer aandacht nodig”, zegt Jonkers. “Wist je bijvoorbeeld dat alle ophangsystemen in zwembaden niet van roestvaststaal mogen zijn? Het is zelfs wettelijk verboden, omdat het voor gevaar en schade kan zorgen. Daarom kiezen wij voor thermisch verzinkt staal om verwarmingsbuizen, geluidsboxen en verlichting in zwembaden op te hangen.”