Honeywell en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een reeks facilitaire verbeteringen in het universiteitsgebouw Atlas voltooid, die naar verwachting leiden tot een 80% lagere uitstoot van broeikasgassen en 60% energiebesparing voor de verlichting. Op klimaat, ontwerp, licht, luchtkwaliteit en akoestiek heeft het gebouw de hoogste BREEAM-score gekregen. Daarmee behoort het tot de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld en tot de top drie van duurzaamste gebouwen van Nederland.
“We hebben samen met Honeywell gewerkt aan belangrijke verbeteringen in het gebouw, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw is ontworpen. Zo kunnen we onze studenten, medewerkers en bezoekers de optimale omgeving bieden om hun beste werk te doen en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de energiebronnen”, aldus Thijs Meulen, energiecoördinator en beleidsmedewerker duurzaamheid van de Technische Universiteit Eindhoven. “Bij de start van het project in 2014 hebben we duidelijke doelstellingen geformuleerd om aan de moderne veiligheidseisen te voldoen, het energieverbruik te verminderen en de algehele productiviteit van de gebruikers te bevorderen.”
De geïnstalleerde Honeywell gebouwbeheertechnologie draagt bij aan de energiebesparingsdoelstellingen van de universiteit en de verandering van het Atlasgebouw tot een ‘living lab’, een wetenschappelijke proeftuin. Honeywell’s gebouwbeheersysteem biedt single-point monitoring en regeling van klimaat, verlichting en energiebeheer, en controle van koeling en warmteafvoer. Honeywell gebruikt het Business Intelligence Model om gegevens te verzamelen en bevindingen op een inzichtelijke manier via een app te presenteren aan de facilitair manager van de TU/e. Erik Wellemans, Regional General Manager Benelux van Honeywell Building Solutions, legt uit: “Wij maken het voor onze opdrachtgevers zo comfortabel en eenvoudig mogelijk om de temperatuur te regelen en vergaderzalen te boeken.” De basisstructuur is zo ingericht dat de TU/e voortdurend aanpassingen kan doorvoeren en de systemen minstens 20 jaar lang verder geoptimaliseerd kunnen worden.
Het gebouw biedt ruimte voor 4.000 studenten, studentenorganisaties en onderzoekslaboratoria, met werkplekken die multifunctioneel en flexibel te gebruiken zijn. Thijs Meulen: “We zijn op veel punten verder gegaan dan de arboregels en hebben verbeteringen doorgevoerd die bijdragen aan de gezondheid en de productiviteit. Hiermee baanden we de weg voor een norm die op dat moment nog nauwelijks ontwikkeld, laat staan toegepast was.”
Het gebouw Atlas maakt deel uit van de ambities van de TU/e op het gebied van duurzaamheid voor de hele campus. Het doel van de universiteit is om in 2020 30% energie-efficiënter te zijn dan in 2005. Recentelijk voltooide Honeywell een energie-efficiëntieproject in het gebouw Helix van de TU/e, en het blijft actief in het innoveren en renoveren van gebouwen elders op de campus. In 2021 wordt het LaPlace gebouw op een soortgelijke manier gerenoveerd en in 2023 is het Geminigebouw aan de beurt. Het doel is de TU/e campus in 2030 voor 50% energieneutraal te maken, en gebruikers te helpen optimaal te profiteren van het comfort van de TU/e gebouwen.
Het gebouw Atlas is inmiddels een van de paradepaardjes in de ‘Iconic Buildings’ campagne van Honeywell, en vestigt daarmee extra aandacht op de TU/e als duurzame universiteit. De campagne belicht een aantal van de meest symbolische en beroemde gebouwen die voor het uitvoeren van essentiële dagelijkse taken vertrouwen op technologie van Honeywell.
Voor een impressie van het Atlas gebouw;