Fietsenfabrikant Giant is druk doende zijn marktpositie in Europa te verstevigen. Bijvoorbeeld door pal naast de fabriek een distributiecentrum van 22.000 vierkante meter te bouwen. Hierin worden productie, assemblage, opslag en e-commerce geïntegreerd. De nieuwbouw aan de Pascallaan in Lelystad is begin september in gebruik genomen. Unibouw uit Gemert was hoofdaannemer, vanPanhuis Hoogeveen, onderdeel van de Top Installatiegroep, verzorgde het ontwerp en de aanleg van de klimaat- en elektrotechnische installaties en is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer ervan. Geheel volgens het eigen OBO-principe.
Voor Peter Moddejongen, projectleider bij vanPanhuis Hoogeveen, is het OBO-principe een centraal onderdeel van de Top Installatiegroep-werkwijze. “OBO staat voor Ontwerpen, Bouwen en Onderhouden. Als je de installaties zelf ontwerpt, ben je vrijer in je keuzes en kun je controle houden over de kwaliteit. Als je ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud, ben je scherper in de ontwerp- en bouwfase, extra gemotiveerd om een goed product voor de opdrachtgever neer te zetten en nog scherper op het voorkomen van faalkosten. Life cycle-denken zit in onze genen, kun je zeggen. We zijn tevens totaalinstallateur en hebben voor Giant de complete installatie ontworpen en aangelegd.”
Top Installatiegroep is via opdrachtgever Unibouw bij het project betrokken geraakt. Zelf werkt het installatiebedrijf met vaste partners en leveranciers. Moddejongen: “We doen al jaren naar volle tevredenheid zaken met onze vaste partners. Het zijn no-nonsense-bedrijven met Noord-Nederlandse nuchterheid die doen wat ze zeggen en beloven.” vanPanhuis Hoogeveen is onderdeel van de Top Installatiegroep, samen met Drenth Installatietechniek en TOP Technisch Beheer, dat de onderhoud- en beheeractiviteiten verzorgt.
In de ontwerpfase zorgen de technici van Top Installatiegroep dat de bouw op een slimme, systematische manier kan plaatsvinden. Dat betekent onder meer zoveel mogelijk werken met voorgemonteerde en geprefabriceerde componenten. BIM en een strakke planning doen vervolgens de rest. Zo zijn de warmtepompen al met de nodige appendages aangeleverd en in korte tijd bedrijfsklaar gemaakt. De warmtepompen voorzien de vloerverwarming die onder een deel van de halvloer ligt van warmte en het kantoorgedeelte van zowel warmte als koeling.
Op het dak staat een luchtbehandelingskast die voorziet in de gebalanceerde ventilatie van de kantoren, evenals 620 PV-panelen die 186 kW piekvermogen kunnen leveren. Daarmee is de elektriciteitsbehoefte van het distributiecentrum ongeveer afgedekt. Veel stroom wordt gebruikt voor het opladen van de vele trucks en high reachers in de veertig oplaadstations die in de hal te vinden zijn. Deze bemande voertuigen rijden aan de hand van inductielussen in de vloer van en naar hun bestemmingen in de hal.
“Uiteraard is overal LED-verlichting toegepast”, meldt Moddejongen. “Denk aan lichtlijnen in de hal, inbouwspots in de systeemplafonds van de kantoren en niet te vergeten de buitenverlichting om het terrein veilig en verlicht te houden. We mogen weer trots zijn op het eindresultaat en gaan vol vertrouwen de onderhoudsfase in.”