Iedereen heeft recht op een gezonde, comfortabele, veilige en optimaal bereikbare gebouwomgeving, nu en in de toekomst. Daarvoor zet Strukton Worksphere zich al meer dan 95 jaar succesvol in. “Als organisatie leveren wij een totaalpakket”, vertelt Groepsleider Engineering en BIM-coördinator Michiel Klep. “Van het ontwerp tot en met de engineering, realisatie, beheer en onderhoud. En zowel op bouwkundig, elektrotechnisch als werktuigbouwkundig vlak. Hierbij werken wij steeds vaker in 3D/BIM. Niet alleen voor de grotere bouwprojecten, maar ook bij regionale opdrachten.”
“BIM draagt zorg voor een optimale beheersbaarheid”, meent Klep. “Projecten worden gedetailleerder voorbereid, met een efficiëntere uitvoering en minimale clashes en foutkosten als resultaat. Onderhoud en beheer kunnen sneller, efficiënter en goedkoper worden uitgevoerd. Bovendien krijgen opdrachtgevers, bouwers én beheerders beter inzicht in het gebouw. Een investering in BIM is dan ook een investering in de toekomst.”
Als BIM-softwarepakket maakt Strukton Worksphere gebruik van Stabicad for Revit. En dat is niet vreemd, volgens Klep. “Omdat we al jarenlang werkten met Stabicad for AutoCAD, besloten we ook Stabicad for Revit te implementeren. De raakvlakken tussen beide softwarepakketten zijn namelijk groot, waardoor de drempel om over te stappen aanzienlijk wordt verlaagd. Bovendien levert Stabiplan diverse (Trimble) hardware-oplossingen, die een optimale vertaling van onze software naar de bouw mogelijk maken.”
Om optimaal invulling te geven aan een BIM-project, is het maken van goede afspraken essentieel, benadrukt Klep. “Voor aanvang van ieder (BIM-)project bespreken wij met de architect en alle nevenaannemers hoe de (BIM-)informatie zal worden verwerkt en gedeeld. Hierbij zetten wij maximaal in op de digitalisering van processen. Circa 80-90 procent van onze projecten betreffen gebouwrenovaties. Om deze gebouwen optimaal in kaart te brengen, maken wij steeds vaker gebruik van 3D-laserscans. Een Trimble laserscanner – aangeschaft via Stabiplan – wordt hierbij in het gebouw geplaatst en maakt een 360° scan per ruimte of stramien, waarbij per seconde een grote hoeveelheid meetpunten wordt vastgelegd. Al deze scans samen vormen niet alleen een 3D-model van de bestaande gebouwsituatie, maar ook de onderlegger voor ons nieuwe gebouwontwerp. We nemen de bouwplaats letterlijk mee terug naar kantoor.”
Het gebouwontwerp wordt geoptimaliseerd op basis van de klantwensen en geldende (kwaliteits)eisen. “Hierbij kunnen we heel eenvoudig inzien en aangeven welke bestaande elementen gesloopt of gedemonteerd moeten worden. Maar ook waar voldoende ruimte is voor de inpassing van bijvoorbeeld nieuwe leidingtracés of luchtkanalen”, aldus Klep. “Na akkoord van de klant en ons projectteam wordt het ontwerp vanuit de computer ‘teruggebracht’ naar de bouwplaats, waar onze monteurs alle werkzaamheden uitvoeren.”
Tot voor kort werkten de monteurs vanaf platte (2D) werktekeningen. “Zonde”, volgens Klep, “want hierdoor gaat kostbare ontwerp- en gebouwinformatie verloren. De afgelopen maanden hebben wij daarom gezocht naar manieren om de digitale informatie optimaal te vertalen naar de bouwplaats. Een aantal uitvoerders heeft de beschikking gekregen over een robuuste tablet, waarop zij het 3D-model kunnen inzien. Maar de mooiste oplossing betreft de uitbreiding met Trimble’s Robotic Total Station – tevens aangeschaft via Stabiplan – waarmee de posities en maatvoeringen van de diverse gebouwelementen en installaties nauwkeurig middels een laser in het project worden weergegeven. Hierdoor is met de hand aftekenen binnenkort niet meer aan de orde, met een nog snellere en efficiëntere montage én minimale foutkansen als resultaat.”
Recente BIM-projecten van Strukton Worksphere zijn de nieuwbouw voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Utrecht en diverse grote projecten op Schiphol. Een regionaal BIM-project betreft het nieuwe OK-complex voor het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.