In het voorjaar van 2019 heeft fonQ haar nieuwe distributiecentrum en kantoor op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht in gebruik genomen. Wegens de snelle groei en constante uitbreiding van het assortiment moest de webwinkel in de afgelopen jaren diverse extra magazijnen in de nabije omgeving betrekken. “Tot voor kort was onze distributie verdeeld over vier locaties. Door dit terug te brengen naar één locatie kunnen we grote efficiëntieslagen maken”, vertelt CEO a.i. Michel Schaeffer op de bedrijfswebsite. Het 22.000 m² grote pand is goed zichtbaar vanaf de A2. Het warehouse telt maar liefst 28 laaddocks, die door de donkergrijze kleur bescheiden aanwezig zijn. Het gedeelte daarboven is bekleed met wit-metallic gevelpanelen en valt juist in het oog. Aan de zichtzijde bevindt zich het kantoor met entree en showroom. De nieuwbouw voldoet aan de BREEAM-NL ‘Very Good’ criteria. De werktuigbouwkundige én elektrische installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.
Het fonQ distributiecentrum in Utrecht is ontwikkeld door Somerset Capital Partners. Mulderblauw Architecten tekende voor het ontwerp, terwijl Aannemingsbedrijf Wouters Schijndel BV verantwoordelijk was voor de bouw. In opdracht van Wouters Schijndel heeft Kanters Elektro B.V. uit Erp de complete elektrotechnische installatie voor het distributiecentrum, de kantoren, de bedrijfskantine en het buitenterrein geadviseerd, geëngineerd en gerealiseerd. Vanaf het compactstation tot en met de wandcontactdozen en verlichting en inclusief de geluidsinstallatie, beveiligingsinstallatie en toegangscontrole, vertelt directeur Maarten Kanters. “Ook hebben wij de complete data-installatie verzorgd, met diverse patchkasten, MER- en SER-ruimten en inclusief de onderlinge glasvezelverbindingen. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd in nauw overleg met fonQ en de bouwkundig aannemer.”
Om een optimale energiedistributie in de nieuwbouw te borgen, heeft Kanters Elektro B.V. hoge kwaliteit bekabelingen aangebracht vanaf het compactstation naar de diverse onderverdeelkasten. “Voor het aansluiten van het acculaadstation hebben we gebruik gemaakt van een spanningsrail”, vertelt Kanters. “En ook voor de verlichting in het DC hebben we diverse spanningsrails geplaatst. Voor het ontwerp en de montage van de LED-lichtlijnen in het magazijn hebben we contact opgenomen met onze verlichtingspartner VEKO Lightsystems. De overige LED-verlichting in en om de nieuwbouw hebben wij in eigen beheer geëngineerd en gerealiseerd. Bijna alle verlichting is voorzien van aanwezigheidssensoren, zodat nergens onnodig verlichting brandt. Op het buitenterrein hebben wij laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst en aangesloten. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de BREEAM-ambitie in dit project.” Bovendien zijn diverse installaties voorzien van energiemeters, vertelt hij. “Alle energieverbruiken worden zichtbaar gemaakt in het gebouwbeheersysteem, waarmee fonQ alle binnen het gebouw aanwezige elektrische én werktuigbouwkundige installaties centraal en tot in detail kan monitoren en bedienen.”
Uitdaging in dit project was met name de korte doorlooptijd, vertelt Kanters. “Bovendien werd het pand gefaseerd in gebruik genomen. Dit vroeg om goed en regelmatig overleg met de bouwkundig aannemer en eindgebruiker, waardoor een efficiënte bouw mogelijk werd. Op de bouw hebben wij een eigen kantoorunit geplaatst voor onze werkvoorbereiders. Hierdoor zaten we dicht op het werk en konden we waar nodig snel en adequaat schakelen. Mede hierdoor is het project soepel en zonder problemen verlopen. We hebben onze werkzaamheden netjes voor de deadline kunnen opleveren.”