Magazines / Nr 04 2018

Nr 04 2018

Bent u al van het gas los?

De overheid wil dat alle huishoudens in 2050 onafhankelijk zijn van aardgas. Voor nieuwbouwwoningen is dit een minder grote uitdaging dan voor bestaande woningen, omdat bij deze laatste groep de lay-out van de energievoorziening nog is ingericht op gasleidingen en -installaties. Voor de komende jaren ligt hier een enorme uitdaging. Volgens schattingen van Hier Klimaatbureau wordt namelijk op dit moment nog 95 procent (!) van de 7 miljoen huishoudens in Nederland met aardgas verwarmd. Om deze huishoudens van het gas los te krijgen, worden niet alleen diverse duurzame initiatieven genomen, maar ook tal van nieuwe, innovatieve producten geïntroduceerd, zoals u kunt lezen in deze editie van Installatie & Bouw.

Daarnaast besteden we in deze uitgave aandacht aan gebouwautomatisering. Want onze gebouwde omgeving wordt steeds slimmer. Met sensoren kunnen flinke hoeveelheden data worden verzameld. Onder andere op het gebied van CO2, temperatuur, verlichting, luchtvochtig- heid en bijvoorbeeld watergebruik, waarmee niet alleen de gebouw- en gebruikersprestaties inzichtelijk worden gemaakt, maar waarop ook actief gestuurd kan worden. De resultaten voor de gebouwde omgeving zijn concreet: een gezondere omgeving, meer gebruikersgemak en een maximaal comfort, tegen een minimaal verbruik. Om hier nog beter invulling aan te geven, is voldoende kennis en samenwerking in de bouwketen noodzakelijk. Op gebouwniveau, maar ook op gebiedsniveau, waarin de Bits, Bricks & Behaviour conferentie in de Jaarbeurs Utrecht graag faciliteert. In de special Gebouwautomatisering vertellen diverse specialisten over hun nieuwste producten én recente projecten. Zoals de renovatie van het ketelhuis van Hogeschool Windesheim, dat – in lijn met de Nederlandse energietransitie – streeft naar een duurzame, circulaire én toekomstbestendige campus.

In het artikel over het fulfilment center van Fiege Nederland kunt u lezen hoe LED-verlichting bijdraagt aan een minimaal energieverbruik, optimaal werklicht en hoge veiligheid op de werkvloer. En in het artikel over McDonald’s vestiging Hoendiep in Groningen illustreren we hoe een continu, comfortabel binnenklimaat behaald kan worden, bij wisselende bezettingen en zonder tochtklachten en/of koude luchtstromen. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: