Magazines / Nr 04 2017

Nr 04 2017

Hoe slim is uw gebouw?

Geavanceerde sensortechnologie, Big Data en Internet of Things veroveren in sneltreinvaart een
plek in onze gebouwen met als doel om deze slimmer, efficiënter, veiliger en duurzamer te maken. Waar niet alleen gebruikers (comfort), maar ook gebouweigenaren (energiebesparing, voorspelbaar onderhoud) de vruchten van plukken. Daar zijn de experts die in onze special Gebouwautomatisering aan bod komen, het over eens. Aan de hand van verschillende aansprekende praktijkvoorbeelden duiden zij de toegevoegde waarde van hun AV- en I(C)T-apparatuur, middelen en (totaal)oplossingen, in verschillende toepassingsgebieden.

Daarbij hebben we enkele interessante projecten voor u verzameld, waarin de voordelen van gebouwau- tomatisering wordt onderstreept. Waaronder het NoMA House aan de Amsterdamse Zuidas, waar een kunstmatige ionisatie-unit in de centrale luchtbehandelingsinstallatie én multi-plafondsensoren met in- frarood weerkaatsingsmethodiek in de ruimtes waardevolle BREEAM-NL innovatiecredits opleveren. Voor de klimatisering van het gebouw is een koppeling gemaakt met het stadswarmte- en stadskoudenet van Amsterdam. Als afgiftesysteem is gekozen voor klimaatplafonds, die – vanwege het hoge bouwtempo – al worden aangebracht voordat de bovenste bouwlagen wind- en waterdicht zijn.

Zeer de moeite waard zijn ook de artikelen over het Zaans Medisch Centrum in Zaandam, Cool Port Rotterdam, tankstation Shell De Rijp en het nieuwe distributiecentrum DC7 van Prologis in Venlo, waar een lucht/lucht-warmtepompsysteem, uitgebreide LED-techniek, een innovatief acculaadsys- teem en digitale bemetering van energie- en waterverbruik een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de BREEAM-NL ‘Very Good’ doelstelling. Dankzij een koppeling met het gebouwbe- heersysteem kunnen alle klimaatinstallaties hier eenvoudig op afstand worden gemonitord, beheerd en beheerst. Alle opbrengsten en verbruiken worden actief gedeeld, inclusief de opbrengst van de pv-panelen en actuele vervoersinformatie, wat zorgt voor kennis en bewustwording bij alle gebruikers én bezoekers.

In onze special Luchtkanalen geven de Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikanten en diverse producenten en leveranciers van luchtkanalen en componenten hun visie op een aangenaam binnenklimaat, een juiste temperatuur, schone lucht en een minimaal energieverbruik in gebouwen, waarvoor zij verschillende innovatieve oplossingen bieden. En in onze special Warmtepompen wordt u maximaal geïnformeerd over de nieuwste warmtepomptechnologieën: duurzaam, energiezuinig, comfortabel én betaalbaar. Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: