Magazines / Nr 04 2016

Nr 04 2016

‘Een maximaal comfort en een minimaal energieverbruik, kunnen perfect samengaan’

Zowel bij nieuwbouw- bij als renovatieprojecten wordt steeds meer aandacht besteed aan schone lucht, een optimaal binnenklimaat en een juiste temperatuur, omdat dit niet alleen het comfort maar ook de productiviteit in de ruimte aanzienlijk verhoogt. De rol van luchtkanalen in gebouwen wordt dan ook steeds belangrijker.

Tegelijkertijd zijn wij ons ervan bewust dat we spaarzaam moeten omgaan met de natuurlijke bronnen die we van Moeder Aarde hebben gekregen. Daar zijn alle specialisten die in onze special Luchtka- nalen aan het woord komen, het over eens. Hun bedrijven zetten dan ook in op oplossingen die niet alleen energiezuinig functioneren, maar die zich ook kenmerken door een slim doordacht materiaalge- bruik én slimme productiemethoden. Met respect voor het milieu. De rode draad van hun verhalen? Een maximaal comfort en een minimaal energieverbruik, kunnen perfect samengaan.

Dat bewijzen ook de projecten die we in deze Installatie & Bouw editie voor u hebben verzameld. Zoals het nieuwe entreegebouw van de Keukenhof in Lisse, waar, om een optimaal binnenklimaat te garande- ren, een all-air klimaatsysteem is ingericht. Een luchtbehandelingskast met een debiet van 11.000 m3/h voorziet in voldoende verse lucht in het gebouw. CO2-sensoren en variabel volumekleppen zorgen ervoor dat de hoeveelheid in te blazen lucht perfect op de behoefte in de ruimtes wordt afgestemd.

Of wat denkt u van het nieuwe, all-electric boutiquehotel Stee aan Zee in Katwijk? Hier wordt een flinke energiebesparing gerealiseerd dankzij de zonnepanelen op het dak, dubbel geïsoleerde wanden en daken en LED-verlichting in het gehele pand. Voor de ventilatie van de kamers wordt gebruikgemaakt van warmteterugwinning, zodat geen energie naar buiten verloren gaat.

Ook zeer de moeite waard is de artikelenserie over het Westfriesgasthuis in Hoorn, waarin de aller- nieuwste technieken zijn geïntegreerd, waaronder kunststof leidingen voor de cv- en gekoeld water installaties. Dankzij de diffusiedichte kunststof leidingen kan geen zuurstof doordringen, waardoor alle metalen onderdelen zoals afsluiters en pompen een aanzienlijk langere levensduur hebben.

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: