Magazines / Nr 03 2017

Nr 03 2017

(Drink)water besparen loont!

Hergebruik van afvalwater, gebruik van regenwater en besparing van drinkwater staan steeds hoger op de agenda van bedrijven en instellingen. Niet alleen omdat ons drinkwater steeds schaarser wordt, maar ook omdat hiermee flink kan worden bespaard op energie en exploitatiekosten.

Onder andere de nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen is zich hiervan terdege bewust. In
het dieren-belevingspark wordt namelijk gebruikgemaakt van een gesloten watersysteem. Al het afvalwater wordt opnieuw gebruikt, waardoor het drinkwaterverbruik wordt verlaagd van 180.000
m3 naar slechts 30.000 m3 per jaar. Om hierbij een optimaal waterklimaat voor onder andere de ijs- beren, nijlpaarden, zeeberen, pinguins, olifanten, Groene Zeeschildpadden en pelsrobben te creëren, is gekozen voor een efficiënt, doeltreffend en veilig zuiveringssysteem waarbij zandfiltratie en ozondo- sering worden gecombineerd. Verderop in deze uitgave leest u er alles over, in onze special Water & Waterbehandeling.

In deze special komen verschillende experts in watertechniek aan het woord. Onder andere over het voorkomen van bacteriegroei in koel- en drinkwaterinstallaties, het garanderen van een optimale, gezonde en veilige zwembadwaterkwaliteit en hygiënische en veilige afwatering, waarin nog veel te winnen is.

Daarnaast hebben we in deze uitgave weer een aantal sprekende projecten voor u verzameld. Waaronder de nieuwbouw van Rabobank Eindhoven, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van duurzame materialen en technieken, waaronder een WKO-installatie met warmtepompen, lucht- behandelingskasten met regeneratieve warmtewielen en pv-panelen op het dak. Duurzaam is ook
de nieuwbouw van Van Reenen (Transport – Warehouse – Verhuizingen) in Barneveld, waarvan het ontwerp en de bouw worden uitgevoerd conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria. VRV-systemen met een lucht/lucht-warmtepomp, waterbesparend sanitair en uitgebreide sensoring zorgen hier dat geen energie verloren gaat.

Ook zeer de moeite waard zijn de artikelen over het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Waddinx- veen, de uitbreiding van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) in Amsterdam-Noord, het nieuwe, all-electric hoofkantoor van Shimano Europe in Eindhoven en de ontwikkeling van Holland Park in Diemen. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: