Magazines / Nr 03 2016

Nr 03 2016

‘Schoon drinkwater is lang niet zo vanzelfsprekend als wij denken’

Kraanwater is het belangrijkste en best bewaakte voedingsmiddel van Nederland. Hoewel drinkwater- bedrijven verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit ervan, hebben ook gebouweigenaren en installateurs hier grote invloed op. Dat weten de specialisten die in onze special Water en Waterbehandeling aan bod komen, als geen ander. Zij hebben verschillende producten en initiatieven ontwikkeld om de kwali- teit van ons drinkwater te garanderen. Zoals koper- en zilverionisatie, waarbij niet alleen de in het water aanwezige bacteriën worden gedood, maar ook de reproductie van deze bacteriën wordt verstoord én biofilm wordt afgebroken. Of het gebruik van stromingsgeoptimaliseerde T-stukken, waarbij het water in de ringleiding via een directe aansluiting aan de strang of verdeelleiding wordt ververst. In deze editie van Installatie & Bouw leest u er alles over.

Verder hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals het nieuwe Hilton Amster- dam Airport Schiphol hotel, dat met een totale omvang van zo’n 40.150 vierkante meter het grootste hotel is op Schiphol Central Business District (CBD). Het hotel, met 433 kamers en 23 vergader- en evenementenruimtes, onderscheidt zich door zijn bijzondere architectuur, innovatieve voorzieningen en een energieverbruik dat tien procent lager ligt dan de wettelijke EPC-norm. Het lage energieverbruik wordt bereikt door een combinatie van energiezuinige maatregelen, zoals een warmte- en koudeop- slagsysteem op 160 meter diepte, lage temperatuurverwarming, warmteterugwinning en installaties met een hoog rendement door de toepassing van warmtepompen en toerengeregelde ventilatoren en pompen.

Ook zeer de moeite waard is het artikel over de nieuwe bioscoop van CineMec in Nijmegen, dat vol- ledig CO2-neutraal functioneert. Om te besparen op stookkosten is het complex half ondergronds ge- bouwd. Overal in het pand is LED-verlichting geïnstalleerd en een warmtepompinstallatie voorziet in de verwarming en koeling van het gebouw. Iedere zaal heeft bovendien zijn eigen, op maat geëngineerde luchtbehandelingskast gekregen.

Zeer energiezuinig zijn ook het gerenoveerde binnenzwembad De Wetterstins in Burgum, het nieuwe Courtyard by Marriott hotel in Amsterdam en de nieuwbouw van Schmidt Zeevis in Rotterdam, waarvan u in deze uitgave ook alle ins en outs kunt vinden. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: