Magazines / Nr 02 2019
cover installatieenbouwnl

Nr 02 2019

Focus op het (binnen)klimaat

Het bouwen van energiezuinige woningen tegen lagere ontwerp- en bouwkosten. Zes leveranciers uit de bouwtoelevering en installatietechniek hebben hun handen ineengeslagen om dit te realiseren. Het eindresultaat: House Energy Optimum (HEO). Het systeem is geschikt voor de meeste typen rijwoningen en voldoet aan de (toekomstige) BENG- en NOM-eisen. Werken met HEO zorgt er bovendien voor dat bouwers een verzekerde energieprestatiegarantie kunnen afgeven. In het uitgewerkte systeem zijn alle bouwkundige (isolatie en luchtdichting) en installatietechnische (verwarming, koeling en ventilatie) maatregelen optimaal op elkaar afgestemd. Doorrekeningen van bestaande referentiewoningen laten aanzienlijke besparingen op bouw- en ontwerpkosten zien, tot meer dan 10%. De besparing wordt veroorzaakt door een verbetering van het ontwerp- en bouwproces. De geïntegreerde pre-engineering hoeft in de praktijk alleen nog maar projectspecifiek te worden toegepast. 85% van het voorwerk is al verricht.

House Energy Optimum is ontstaan uit een strategische samenwerking tussen ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink en speelt in op de vraag van architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan de BENG- en NOM-eisen. Uitgangspunt was het vinden van het optimum tussen bouwkundige én installatietechnische maatregelen, waardoor energieprestaties, comfort en een gezond binnenklimaat worden geborgd.

Het bereiken van een optimaal (binnen)klimaat is hot item in de branche. Dat kunt u ook lezen in onze special Klimaat & Ventilatie, waarin diverse leveranciers en experts hun licht schijnen op de situatie van vandaag en op de ontwikkelingen én uitdagingen voor de toekomst. Zoals Erik van Heuveln, Voorzitter Algemeen en Dagelijks Bestuur van de VLA: “Ik besef dat er reductie moet plaatsvinden rondom CO2-uitstoot en energiegebruik in de gebouwde omgeving”, vertelt hij. “Het steeds dichter bouwen van gebouwen is daarbij een logische ontwikkeling. Ik maak me echter wel ernstige zorgen om de gezondheid van de gebruikers in de gebouwen, als gevolg van te weinig ventilatiemogelijkheden. Dit wordt namelijk vaak ‘vergeten’ bij de zoektocht naar energie-efficiëntie.” Brink Climate Systems onderstreept deze gedachte en introduceerde tijdens de ISH-beurs haar nieuwe brand movie en brand story: Breathe Excellence, dat focust op de meest aangename, schone en gezonde lucht in de ruimtes waar we wonen, werken en slapen. Daarnaast kunt u in onze special alles lezen over Lage Temperatuur Verwarming en de ventilatievloer en besteden we aandacht aan het seminar van ventilatiespecialist Duco, op woensdag 12 juni in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Uiteraard hebben we ook weer een aantal mooie projecten voor u verzameld, zoals de nieuwbouw van Thermen Berendonck nabij Wijchen, de rigoureuze verbouwing en uitbreiding van de LocHal in Tilburg, de bouw van Mall of the Netherlands in Leidschendam en de transformatie van Metropool I in Spijkenisse. Ik wens u weer veel leesplezier!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

installatie