Magazines / Nr 02 2016

Nr 02 2016

‘Binnenklimaat Nederlandse gebouwen nog altijd onder de maat’

Mensen die wonen in een huis met een slecht binnenklimaat, hebben meer last van gezondheids- problemen als concentratiestoornissen, griepverschijnselen en vermoeidheid. Ruim een kwart van de Nederlanders ervaart hinder van vocht en onvoldoende frisse lucht in hun woning. 49 procent kampt met verminderde energie en lusteloosheid. En 66 procent heeft regelmatig last van een zere keel of loopneus. Dat blijkt uit een grootschalig Europees bewonersonderzoek van de Duitse Humboldt Universiteit in opdracht van de Velux Groep, onder 14.000 Europeanen. Volgens Velux besteden wij in Nederland bij renovatie én nieuwbouw onvoldoende aandacht aan ons binnenklimaat. Thuis, maar bijvoorbeeld ook op school en op ons werk. En dat heeft grote gevolgen, want in de westerse wereld brengen we ongeveer negentig procent van onze tijd binnen door.

Om het binnenklimaat van onze woningen en utiliteitsgebouwen te verbeteren, moet volgens de onder- zoekers worden gelet op vijf factoren: goede slaapomstandigheden, voldoende natuurlijk licht, frisse lucht, een comfortabele binnentemperatuur en een gezonde vochtigheidsgraad. De specialisten die in onze special Klimaat & Ventilatie aan bod komen, zijn het hier roerend mee eens. Zij waarschuwen onder andere voor de gevolgen die luchtdicht bouwen met zich meebrengt. Doordat we onze woningen steeds beter isoleren, gaat minder energie verloren richting de buitenlucht. Dit heeft een positief ef- fect op onze energielasten. Goed, zou je denken. Maar doordat met luchtdicht bouwen de natuurlijke ventilatie verdwijnt, neemt het aantal gezondheidsklachten toe. En dat is minder goed nieuws. Hoe moeten we hiermee omgaan? Dat leest u in Installatie & Bouw.

Naast ons binnenklimaat besteden we in deze editie uitgebreid aandacht aan brandpreventie en brandveiligheid. En we hebben weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals de trans- formatie van het Atrium, het oudste kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas, naar The New Atrium en de realisatie van FIRST Rotterdam. Daarnaast besteden we aandacht aan het nieuwe Van der Valk hotel in Oostzaan en de voormalige Rijnhal in Arnhem, dat is getransformeerd tot een winkelpand voor de Franse sportwinkelketen Decathlon. Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: