Magazines / Nr 01 2020
cover installatieenbouwnl

Nr 01 2020

Snel, efficiënt en veilig installeren, een win-win voor de bouw


Sinds de introductie van stekerbaar installeren op de markt, hebben het principe en de producten die het mogelijk maken sterk aan populariteit gewonnen. Ook veel installateurs hebben wel oren naar oplossingen die hun werk eenvoudiger, minder tijdrovend en bovendien kostenbesparend maken. En de evolutie is nog niet ten einde: opkomende evoluties in de bouwsector zoals BIM en circulair bouwen, maken stekerbaar installeren nog meer dan voorheen de uitgelezen keuze.

Stekerbaar installeren maakt een eind aan het werken met losse snoeren, leidingen, kabeldozen en lasdoppen. In de plaats komen kant-en-klare pakketten, met snoeren die reeds de juiste lengte hebben en van connectoren zijn voorzien. Ook de verdeler is al gemonteerd: de installateur hoeft alleen nog alles ter plekke in elkaar te steken. Knippen of strippen is niet meer nodig. De installatie kan zo een stuk sneller verlopen: de tijdswinst kan oplopen tot 70%. En zo kost een project ook heel wat minder geld, want de kostenbesparing wordt geschat op circa 30%. Er zijn ook minder faalkosten, want het is quasi onmogelijk om de installatie verkeerd te monteren. Bovendien garandeert stekerbaar installeren een hoge flexibiliteit.

In deze editie van Installatie & Bouw wordt uitgebreid aandacht besteed aan stekerbaar installeren. Daarbij worden bovengenoemde en aanvullende voordelen aan de hand van enkele bijzondere projecten geduid. Zoals de transformatie van het voormalige Huis van Bewaring
(HvB) Schutterswei in Alkmaar tot hotel, waarbij is gekozen voor o.a. stekerbare hotelkamerboxen en ontvangers. Of wat dacht u van het Medisch Centrum Vechtdal in Hardenberg, dat bijna volledig stekerbaar wordt uitgevoerd? Ook worden de voordelen van stekerbaar installeren in de modulaire woningbouw besproken, evenals de kansen voor stekerbare concepten in – heel verrassend – in het werk gestorte projecten.

Daarnaast besteden we aandacht aan diverse beurzen. Zo blikken we terug op een succesvolle VSK 2020 en vooruit op Building Holland (24-26 maart in de RAI Amsterdam) en Light + Building (8-13 maart in Frankfurt am Main). Bovendien hebben we weer een aantal sprekende projecten voor u verzameld. Zoals de nieuwbouw van het nhow Amsterdam RAI Hotel en het European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam, de verbouwing van high-end kantorencomplex Delftse Poort in Rotterdam voor de komst van Arcadis en het nieuwe distributiecentrum voor Albert Heijn in Amsterdam. Ook kunt u in deze uitgave alles lezen over een optimaal binnenklimaat, brandveiligheid, legionellapreventie, de toekomst van elektrisch laden én slimme stopcontacten. Ik wens u weer veel leesplezier.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

cover ibcover installatieenbouwnl 02 2020