Magazines / Nr 01 2018

Nr 01 2018

Veilig en verantwoord werken aan warmtepompen

Een meerderheid (60%) van de installateurs in Nederland is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rondom het werken aan warm- tepompen. Dat zegt opleidings- en trainingsbedrijf ROVC, op basis van eigen onderzoek. Zo is het bezit van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II verplicht wanneer een installateur een complete warmtepompinstallatie in bedrijf stelt of reparatiewerkzaamheden verricht aan de gashoudende onderdelen.

Nederland is in de ban van het verminderen van het aardgasverbruik en het verduurzamen van gebouwen. Hierdoor maakt de cv-ketel steeds vaker plaats voor warmtepompsystemen. Nu de verplichte gasaansluiting in de nieuwbouw is geschrapt, ligt de weg vrij voor meer toepassing van warmtepomptechniek in de nieuwbouw. Met de komst van de hybride variant, een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel voor het hoge temperatuurbereik, is de techniek ook aantrekkelijk geworden voor de bestaande bouw. Daarbij is meestal sprake van een lucht/water- warmtepomp. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs op alle vlakken, van installatie tot onderhoud.

John Huizing, directeur van ROVC: “Er gelden wettelijke verplichtingen om aan warmtepompen te werken. Dit vraagt een nieuwe denk- en werkwijze van de monteurs en installateurs. Naast de benodigde basiskennis over warmtepompen, zal men ook een slag moeten maken rich- ting hun F-gassen-diploma. Daarmee zijn ze klaargestoomd voor de toekomst.” ROVC heeft onlangs een Q&A opgesteld over de opkomst van warmtepompen en de wettelijke verplichtingen voor installateurs. Deze is aan te vragen via: www.rovc.nl/warmtepomp-vragen.

Dat in onze gebouwen steeds vaker warmtepompinstallaties worden toegepast, bewijzen ook de artikelen die we in deze editie van Installatie en Bouw voor u hebben verzameld. Waaronder de nieuwbouw van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, de nieuwbouw van de gebouwen Horstendaal en Saanensduin voor ouderenzorgorganisatie Zorgbalans in Bennebroek en de renovatie van het voormalige Burger- weeshuis in Amsterdam. Daarnaast besteden we in deze uitgave uitgebreid aandacht aan Stekerbaar installeren, verlichting en luchtgordijnen en leest u welke standhouders én producten vertegenwoordigd zullen zijn op de beurzen Building Holland 2018, Light + Building 2018, Solar Solutions Int. en Duurzaam Verwarmd. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: