Magazines / Nr 01 2016

Nr 01 2016

‘22 procent van het energieverbruik gaat op aan verlichting’

In utiliteitsgebouwen gaat ongeveer 22 procent van de energie op aan verlichting, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met de huidige technieken, kan hier met gemak dertig tot zestig procent op worden bespaard. Dit heeft niet alleen een positief effect op de energie- rekening, maar ook op het binnenklimaat, op de productiviteit van de medewerkers én op het milieu.

De keuze voor energiezuinige verlichting is vandaag de dag eindeloos. En met de ontwikkeling van de verlichting, neemt ook het aantal mogelijke toepassingen en kleurtemperaturen toe. Vandaag de dag is LED-verlichting bijvoorbeeld nauwelijks nog van halogeen te onderscheiden. Qua uitstraling dan. Want in energieverbruik, duurzaamheid en functionaliteit zijn wel degelijk verschillen zichtbaar. Waarbij LED het ruimschoots wint van halogeen.

In deze editie van Installatie & Bouw magazine besteden we ruim aandacht aan verlichting en alle ontwikkelingen op dit gebied. In onze special leest u onder andere over intelligente armaturen, kleur- temperaturen, de invloed van licht op onze gezondheid en welbehagen en over onderwaterverlichting.

Verder besteden we in deze uitgave aandacht aan een aantal mooie projecten. Zoals aan de nieuw- bouw van de multifunctionele en multidisciplinaire campus C-City in Kerkrade. Het in oktober 2015 geopende complex is doorspekt met installatietechnische hoogstandjes, die allemaal onzichtbaar in de bijzondere gebouwvormen moesten worden weggewerkt. Zo is een slim alternatief bedacht voor het traditionele brandmeldsysteem, in de vorm van een aspiratiesysteem en zijn cv-ketels voorzien met een zeer hoog verwarmingsvermogen, een laag energieverbruik, lage NOx- en CO-waarden en weinig waterinhoud.

Ook zeer de moeite waard zijn de artikelen over de nieuwbouw van vmbo-school Melanchthon Berkro- den in Berkel en Rodenrijs, waarbij uitgebreid rekening is gehouden met het binnenklimaat. Verwar- ming, koeling, ventilatie, zonwering en verlichting zijn hier op een slimme manier aan elkaar gekop- peld. Alle klimaatinstallaties zijn bovendien zodanig op elkaar afgestemd, dat een optimaal leer- en werkklimaat gegarandeerd wordt, tegen een minimaal energieverbruik.

Een minimaal energieverbruik stond ook centraal bij de ontwikkeling van het Van der Valk Hotel in Veenendaal, waarover u in dit magazine alle ins en out kunt lezen. Daarnaast besteden we aandacht aan de renovatie van Medisch Spectrum Twente in Oldenzaal, de uitbreiding van de Quooker vestiging in Ridderkerk en de komende Building Holland beurs. Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom-Bousema

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: