De vraag naar water groeit steeds meer en juist in afgelegen regio’s zorgt een betrouwbare watervoorziening voor een stevige uitdaging. Technologiebedrijf Wilo introduceert daarom de Wilo-Actun OPTI-MS die wordt aangedreven door zonne-energie. De van het stroomnet onafhankelijke onderwatermotorpomp biedt een geoptimaliseerde wateropbrengst, die naar eigen behoefte kan worden aangepast.
De behoefte aan water neemt over de gehele wereld toe. Daarbij is de klimaatverandering niet het enige probleem voor de zoetwatervoorziening. Een voortdurende bevolkingsgroei, de voortschrijdende urbanisering, de stijgende behoeften in de landbouw alsmede de toenemende verontreiniging van water zorgen eveneens voor problemen. In veel landen veroorzaken droogteperioden en gebrek aan water dat de bevolking lijdt en er gevaar voor landbouw en industrie ontstaat.
“Grondwater is een belangrijke bron voor de watervoorziening. Dit kan met onderwatermotorpompen uit bronnen en schachten worden gepompt,” aldus Roman Zielinski, productmanager bij Wilo. “In afgelegen gebieden is een stabiele energievoorziening echter vaak problematisch, omdat er dikwijls geen of een instabiel stroomnet beschikbaar is. Met een pomp die van stroom wordt voorzien via zonne-energie hebben wij een alternatieve methode ontwikkeld. Hiermee kunnen we op zulke plaatsen zelf energie opwekken en de watervoorziening verzorgen.” Zonne-energie is gratis en zonder noemenswaardige infrastructuur beschikbaar te maken.
De Wilo-Actun OPTI-MS is onafhankelijk van het stroomnet en biedt een geoptimaliseerde wateropbrengst.
Watervoorziening in afgelegen gebieden
De Wilo-Actun OPTI-MS is ontworpen om te worden gecombineerd met fotovoltaïsche installaties waardoor een autonoom systeem voor de watervoorziening ontstaat. Behalve voor het verpompen van drinkwater is de pomp ook geschikt voor de toepassing van irrigatie in de landbouw en veeteelt. Met de geïntegreerde frequentieomvormer is zowel het gebruik van zonne-energie als ook aansluiting op een wisselstroomnet mogelijk. Het wisselstroomnet kan als “back-up” worden gezien, als er ’s nachts geen zonne-energie meer beschikbaar is, maar er gedurende beperkte tijd wel water moet worden verpompt. Een optimale opbrengst waarborgt de Actun OPTI-MS door zijn hoge motor- en hydraulische rendementen en een dynamisch Maximum Power Point Tracking algoritme (MPPT): “Hoeveel vermogen het zonnepaneel kan afgeven, is afhankelijk van de zon – al naar gelang locatie, tijd van de dag en weerstoestand, ontwikkelt zich het vermogenspotentieel van dat moment,” legt Zielinski uit. De geïntegreerde microprocessor berekent door middel van de MPPT-algoritme de optimale verhouding tussen stroomsterkte en spanning om het grootst mogelijke vermogen te vragen. Deze wordt dan in een hoger toerental en dus in een grotere verpompte waterhoeveelheid omgezet.”
Pompbedrijf via besturing op afstand
Met behulp van web-gebaseerde ontwerpsoftware kan het vereiste pompsysteem inclusief de zonnepaneelconfiguratie worden bepaald. Op basis van een aantal gegevens, levert de software exacte voorspellingen met betrekking tot de gemiddeld te verwachten wateropbrengsthoeveelheid. Deze helpen overdimen-sionering en daardoor onnodige kosten te voorkomen. De Actun OPTI-MS kan op afstand worden gemonitord via een app.
De toepassing van hoogwaardige materialen zorgt voor een lange levensduur van de onderwatermotorpomp. Alle relevante componenten, zoals motormantel, waaiers en leiwielen van de pompen zijn geheel van roestvrijstaal vervaardigd. De ingekapselde uitvoering van de motor en de met hars aangegoten frequentieomvormer zorgen voor een lange levensduur. De pomp biedt geïntegreerde beveiligingsfuncties tegen drooglopen, temperatuuroverschrijding en afwijkingen in de elektrische parameters.