Een langgevel woonboerderij uit 1740 in Erp is voorzien van hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding in één compacte unit. Met de installatie van deze SpiroCross biedt Spirotech de mogelijkheid om een gecombineerd verwarmingssysteem met radiatoren en vloerverwarming te verbinden met een hybride monoblock lucht/water-warmtepomp van 8 kW van Atlantic en een cv-ketel. Een moderne installatie in een historische boerderij.
De SpiroCross is in deze typisch Brabantse en monumentale woonboerderij toegepast omdat de warmtepomp vrij ver van de cv-ketel zit. Dat komt onder meer doordat het een langgerekt pand is, met lange leidingen. Hierdoor zijn extra pompen nodig voor de circulatie. De bewoners van de boerderij hebben voor een hybride warmtepomp gekozen om in het voor- en naseizoen energie te besparen en op deze manier ook te besparen op het gasverbruik. “De warmtepomp verwarmt de woning bij een buitentemperatuur van boven de 4°C. Onder de 4°C springt de cv-ketel bij”, vertelt de bewoner. “De boerderij is van de binnenkant gemoderniseerd, goed geïsoleerd en voorzien van balansventilatie. Het warmteverlies is dus beperkt. Dat moet uiteraard eerst allemaal goed op orde zijn, voordat je een warmtepomp installeert; anders heeft het geen zin.”
Hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding zijn belangrijk in een verwarmingssysteem. Bij de SpiroCross zijn deze drie functies in één unit gecombineerd. Dit bespaart niet alleen op de montage- en onderhoudskosten, maar ook op de aanschaf. De unit heeft vier aansluitingen. Dat is een stuk minder dan de acht aansluitingen die je nodig zou hebben als je een losse lucht- en vuilafscheider en een losse open verdeler zou moeten installeren. De SpiroCross kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie van verwarmings-, koel- en procesinstallaties worden toegepast. De unit is met name in te zetten in een kleine cascade of een gecombineerd systeem, zoals in de boerderij, waarbij de pomp van de warmtepomp niet genoeg vermogen heeft en het verlies door de lange leidingafstand te groot is.
“De warmtepomp heeft te weinig opvoerhoogte in de pomp om voldoende water over de radiatoren te krijgen, omdat de leidingen lang zijn”, vertelt de bewoner, die zelf behoorlijk technisch onderlegd is. “De SpiroCross zit tussen de warmte-opwekkers, warmtepomp en cv-ketel en het afgiftesystemen, de vloerverwarming en de radiatoren. Om het water goed te laten circuleren, gaat het water vanaf de warmtepomp naar de SpiroCross en van daaruit naar de vloerverwarming en radiatoren. Aan beide kanten zorgen pompen voor de goede circulatie.”
De SpiroCross is gemaakt van messing. Aan de ene kant zitten twee aansluitingen voor de ketel en warmtepomp en aan de andere kant twee aansluitingen voor de radiatoren en vloerverwarming. De SpiroCross kan de primaire en secundaire kant van elkaar scheiden. “De pompen aan beide kanten hebben zo geen last van elkaar”, zegt de bewoner. “Hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding zijn belangrijk in een verwarmingssysteem. Als de balans gevonden is, dan is er bijna geen menging van retour- en aanvoertemperatuur.” De temperatuur blijft dus behouden. “Er zijn twee verschillende circuits, die maken dat de pompen elkaar niet kunnen beïnvloeden”, legt de bewoner uit. “De SpiroCross houdt dus de pompen gescheiden. Aan beide kanten zit een circulatiepomp in het systeem om de weerstand te overbruggen en om voor voldoende debiet te zorgen. Aan de bovenkant zit de luchtafscheider en aan de onderkant de vuilafscheider, met een magneet die aan de buitenkant van de behuizing is geklemd en de magnetische vuildeeltjes afvangt.”
In de SpiroCross zit een gedraaide buis, de Spirobuis, met koperdraadjes. Die zorgen voor stilstaand water bovenin de SpiroCross, zodat belletjes kunnen opstijgen en via een vlotter en ventiel naar buiten kunnen worden afgevoerd. Om het vuil goed af te scheiden, zit er een magneet om het huis heen, die eenvoudig vast te klikken is. Zo worden magnetische vuildeeltjes sneller afgevangen. Deze vuildeeltjes worden via een kraantje aan de onderkant afgevoerd. Dit moet eens in de zoveel tijd gebeuren.
Spirotech leverde al een luchtafscheider en een vuilafscheider. In de SpiroCross zijn deze twee samengebracht. Het bedrijf had al een SpiroCross zonder magneet. De nieuwste uitvoering heeft er een magneet bij voor het nog sneller afvangen van magnetische deeltjes. De SpiroCross heeft een compact ontwerp en een geringe inbouwhoogte, dankzij de Spirobuis.
Spirotech heeft de SpiroCross ontwikkeld met behulp van Computational Fluid Dynamics. De unit is uitgebreid getest op diverse installaties. Zowel in de praktijk als op de eigen TÜV-gecertificeerde test- en meetopstelling.
Neem dan rechtstreeks contact op met Spirotech.
Contact opnemen