Met een spectaculaire lichtshow is begin dit jaar het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost officieel geopend. De nieuwbouw van circa 39.000 m² beschikt over vijf verdiepingen en omvat twee geschakelde gebouwen met twee atriums. Op de campus is bovendien een separaat paviljoen gerealiseerd, met een horecagelegenheid van 900 m². Als eerste gebouw in Amsterdam-Zuidoost heeft het ING hoofdkantoor een BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificaat ontvangen. Deze beoordeling is mede behaald dankzij de toepassing van hoogwaardige isolatie, gerecycled beton, elektrische autolaadstations, circa 3.000 m² zonnepanelen, LED-verlichting met bewegingssensoren en daglichtregelingen, actieve warmteterugwinning, waterbesparend sanitair en een hemelwaterbuffer. In opdracht van ontwikkelaars OVG Real Estate en G&S Vastgoed heeft de HOMIJ-Bosman Combinatie (HBC) alle technische installaties voor het casco gerealiseerd. Aanvullend werd voor ING het complete inrichtingspakket verzorgd.
Tijdens de engineeringsfase heeft HOMIJ Technische Installaties de basisinstallatie in het bestek voor het casco omgebouwd naar het HOMIJ DLS gebouwinstallatiesysteem. “Het was erg fijn dat de opdrachtgevers hierin zijn meegegaan”, vertelt Wouter Ruisch, Project Manager bij HOMIJ Technische Installaties. “Dankzij het DLS-systeem konden we veel installatietechnische basisvoorzieningen namelijk volgens een stramienmaat van 2,40 meter en met behulp van prefab componenten aanbrengen. Zowel onder de verhoogde vloeren als boven de plafonds.” In de centrale schachten van beide gebouwen heeft HBC de installatie-backbone geïnstalleerd. Het prefab leidingwerk is per verdieping in elkaar gezet. “Vervolgens zijn de afgiftepunten en apparatuur plug-and-play aangesloten. Hierdoor kon zeer snel en zonder faalkosten worden gewerkt. Bovendien was het DLS-systeem de perfecte basis voor het inrichtingspakket van ING.”
Voor de koeling en verwarming is de nieuwbouw aan de Bijlmerdreef aangesloten op het stadsnet van Vattenfall, waardoor het gehele pand gasloos functioneert. Als afgiftesysteem in de ruimtes is gekozen voor een combinatie van vloerverwarming, vloerkoeling en klimaatplafonds, vertelt Ruisch. “Hierdoor wordt de temperatuur in de ruimtes optimaal gereguleerd. Voor de ventilatie van de nieuwbouw is gekozen voor een all-air systeem, waarbij verse, geconditioneerde lucht wordt aangevoerd via de klimaatplafonds in de kantoren. Vervolgens wordt deze lucht overgestort naar beide atriums, vanaf waar de lucht wordt afgezogen. Hierdoor wordt de geconditioneerde lucht dubbel benut. Een warmtewiel in de luchtbehandelingskasten zorgt voor een efficiënte energie-uitwisseling tussen de uit- en ingaande luchtstromen. Conform de BREEAM-NL-eisen zijn alle klimaatinstallaties per zone regelbaar.”
Om een betrouwbare energievoorziening te borgen, heeft netbeheerder Stedin buiten beide gebouwen een transformator geplaatst. “In de centrale schachten van beide gebouwen hebben wij een railkokersysteem geïnstalleerd. De distributie over de verdiepingen gaat middels een draadgoot, waarin alle elektrische en watervoerende leidingen zijn geïntegreerd”, aldus Ruisch. “Alle werkplek- en databekabelingen zijn onzichtbaar weggewerkt onder de verhoogde vloeren.”
Het cascogebouw met de basisinstallaties was in maart 2019 gereed, vertelt hij. “Eind 2019 hebben we ook alle huurderswensen opgeleverd. Een harde deadline, want ING wilde het pand al in januari 2020 kunnen betrekken. We hadden dus slechts driekwart jaar de tijd om van het casco naar de eindoplevering toe te werken, inclusief de tests en commissioning van de installaties. Om dit mogelijk te maken, startten we ruim van tevoren met de uitwerking van ING’s inrichtingspakket, zodat alles goed op de modulaire installatie zou aansluiten. Dankzij een goede onderlinge planning en afstemming zijn we hier uitstekend in geslaagd.”