Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een kijkje in de groepenkast: de tips voor het aanleggen van elektriciteit

Een kijkje in de groepenkast: de tips voor het aanleggen van elektriciteit

We krijgen de laatste tijd veel vragen over de groepenkast. Logisch ook, want die kan nog best ingewikkeld in elkaar zitten. Vooral als je zelf elektriciteit wil installeren. Een goede reden om eens wat feiten en tips op een rij te zetten, dachten we!

Laten we het eerst eens hebben over de behuizing van de draden. Logischerwijs beschermt de behuizing de draden tegen schade door bijvoorbeeld water. Je hebt meerdere soorten behuizing. We sommen even op welke soort het beste toepasbaar is voor welke soort bedrading:

  • De PVC-buis – handig voor installatiedraden
  • De lasdoos – uitstekend voor aftakkingen van elektriciteitsleidingen
  • De inbouwdoos – de ultieme bescherming voor schakelaars, stopcontacten en dimmers

Oh, een kleine tip: gebruik je een flexibele PVC-buis? Neem er dan een die voorbedraad is. Het grote nadeel van de flexibele buis is namelijk dat de draad soms vast komt te zitten als u hem erin steekt.

Werk zelf niet in de groepenkast

We willen u toch graag een ding op het hart drukken. Als u geen professional bent, ga dan vooral zelf niet aan de slag in de groepenkast! Laat dit aan een installateur over. Met hem of haar kun je eventueel overleggen over welke voorbereidingen u kunt treffen in de groepenkast.

Toch zelf doen? Zorg er dan voor dat u in de groepenkast op een rubberen mat staat. En hou een hand in de zak, al is dat… onhandig. Zo voorkomt u stroomdoorgang.

In de badkamer

Iedereen weet dat elektra en water niet bepaald goed samengaan. Zorg er  daarom altijd voor dat je veilig handelt als je in deze kamer stroom aanlegt. Gebruik bijvoorbeeld nooit een elektrisch apparaat als je bezig bent. En zorg voor verlichtingsarmaturen met de beschermingsklassen IP45 od IP44. Je schakelaars en stopcontacten moeten verder altijd geaard zijn.

Elektriciteit aanleggen in de muur

Er zijn een aantal basisprincipes belangrijk bij het aanleggen van elektriciteit in een muur. Gebruik naar eigen inzicht de beschermingsmethoden die we hierboven beschrijven en zorg dat u deze spullen bij de hand hebt:

  • Installatiedraden
  • PVC-koppelstukken en bochten
  • Leidingklem
  • Striptang
  • Trekveer
  • Boormachine
  • Steenbeitel
  • Sleuvenfrees
  • Schroevendraaier

 

De volgende stap is het spanningsloos maken van de juiste groep in de groepenkast. Gebruik eventueel de hoofdschakelaar. Daarna tekent u de leidingen uit, zodat u in kaart heeft wat u moet doen. Begin te tekenen bij de centraaldoos. Zorg er altijd voor dat u de leidingen horizontaal legt, dat is veiliger. Teken vervolgens Dop e muur af waar u de inbouwdoos of de lasdoos wilt hebben. Daarna kunt u de dozen plaatsen met behulp van een boor.

Teken vervolgens op de muur uit waar de leidingen moeten liggen en hak deze lijnen uit met de beitel of de frees. Controleer daarna of de leidingen breed en diep genoeg zijn voor een buis. Vervolgens zaagt u de buizen en voorziet u deze van koppelstukken. Begin met de stukken te zagen bij de centraaldoos en eindig bij de inbouwdoos. Strip vervolgens een van de draden die u gebruikt minstens vijf centimeter af. Bevestig de gestripte draad aan de trekveer. Trek daarna met dezelfde trekveer de andere draden door de buis.

 

Bij het eindpunt, de inbouwdoos, laat u de draden ruim uitsteken. Om ze daarna tot 1 centimeter af te strippen. Dop de draden vervolgens voor uw eigen veiligheid af, bijvoorbeeld met een lasdop. En zet ze vast met de leidingklem! Check? Dan bent u klaar. U kunt de stroom uiteraard weer aansluiten in de groepenkast.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?