Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Verwarmen met airco: de 5 meest gestelde vragen

Verwarmen met airco: de 5 meest gestelde vragen

Het is inmiddels een bekend probleem: energiekosten die de pan uit rijzen. De prijzen van energie zijn de laatste tijd zo hard gestegen dat er niet tegenop valt te bezuinigen. (Bij)verwarmen met een airco wordt hierdoor steeds populairder. Wat veel mensen niet weten is dat je met een airco installatie zeer rendabel kan verwarmen in de winter. Hoe gaat dit in zijn werk? En hoe rendabel is het daadwerkelijk? Wij hebben de 5 meest gestelde vragen over verwarmen met airco voor u op een rijtje gezet.

1: Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een airco installatie kan ook werken als een warmtepomp. Een airco die kan verwarmen wordt dan ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Om te verwarmen met een airco wordt warmte door de buitenunit uit de buitenlucht onttrokken. Deze warmte wordt naar de binnenunit getransporteerd. De binnenunit zorgt er voor dat de warmte aan de binnenlucht wordt afgegeven en verspreid in de ruimte. De installatie maakt dus gebruik van de warmte inhoud uit de buitenlucht. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en dit maakt het een zeer milieuvriendelijk en uiterst efficiënt elektrisch apparaat. In de meeste gevallen wordt verwarmen met een airco installatie gebruikt als bijverwarming.

2: Is het rendabel om met een airco te verwarmen?

Absoluut! Het energieverbruik bestaat alleen uit de elektriciteit die nodig is voor het verpompen van het koelmiddel en de ventilatoren. Voorbeeld: De airco installatie verbruikt 1000 watt aan elektriciteit en hiermee wordt voor 4000 watt warmte verplaatst. Dit betekent een rendement van maar liefst 400%. Veel zuiniger dan de gemiddelde Cv-installatie die vaak niet verder komt dan een rendement van zo’n 96%.

3: Waarom komt er niet direct warme lucht uit de airco unit?

Dit heeft te maken met voorverwarmen (pré-heating). Zie het als een oven: die is ook niet meteen warm. In de meeste gevallen is het apparaat na 1 a 2 minuten op temperatuur en blaast hij warme lucht de ruimte in.

4: Waarom voelt de warmte van de airco installatie anders aan dan de warmte die afkomt van bijvoorbeeld een radiator?

Dit komt door het verschil tussen stralingswarmte en luchtverwarming. Een radiator kan wel 80 graden worden, dit wordt ook wel hoog temperatuur verwarming genoemd. Een airco installatie gaat tot ongeveer 35 graden en daarom wordt het laag temperatuur verwarming genoemd. Doordat de radiator zo warm kan worden ontstaat er stralingswarmte. Hiermee is de ruimte ook sneller verwarmd. Dit is qua gevoel/beleving niet te vergelijken met de luchtverwarming van een airco installatie. Hierbij wordt er namelijk op een lagere temperatuur warme lucht de ruimte in geblazen. Lucht is uiteraard niet hetzelfde als straling en het duurt op deze manier ook wat langer voordat de ruimte verwarmd is. Het is daarom ook verstandig om de ruimte op temperatuur te houden.

5: Waarom stopt de airco er soms ineens mee?

Dit heeft te maken met de ontdooicyclus. Op het moment dat de airco verwarmd onttrekt de buitenunit zoals eerder vermeld de warmte uit de buitenlucht. Hierdoor wordt de warmtewisselaar van de buitenunit erg koud en kan het vocht wat hier tegenaan slaat bevriezen. Als de airco er soms even mee stopt dan is de buitenunit bezig met ontdooien. Dit is nodig zodat er daarna weer lucht door de warmtewisselaar van de buitenunit kan stromen.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Schilt bedrijven.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Energieweg 29
4231 DJ Meerkerk
Nederland
Telefoonnummer +31 (0)183 352544 E-mailadres [email protected] Website schiltbedrijven.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?