‘Propaan is een blijvertje’
In 2023 neemt Rijkswaterstaat haar intrek in een duurzaam gerenoveerd Rijkskantoor aan de Surinameweg in Haarlem. Het U-vormige gebouw, waarin voorheen de FIOD en Belastingdienst gevestigd waren, wordt door BAM Bouw en Techniek – IP regio Oost getransformeerd van een gesloten bastion naar een lichte en transparante werkomgeving. Bovendien wordt een circulaire aanbouw van 380 m2 toegevoegd. Vanuit de circulariteitsgedachte blijven zoveel mogelijk bouwkundige en installatietechnische onderdelen behouden, zoals de luchtkanalen, het leidingwerk voor koel en warm water, de datakasten en de vluchtwegaanduiding. In combinatie met nieuwe installaties, zoals de lucht/water-warmtepompen van Western Airconditioning, zorgen zij voor hoge duurzaamheidsscores én een optimaal werkklimaat.
In opdracht van BAM Bouw en Techniek – IP regio Oost leverde Western Airconditioning twee TITAN SKY Hi HP R0 lucht/water-warmtepompen met een invertercompressor, een verwarmingsvermogen van 2 x 120 kW en een koelvermogen van 2 x 200 kW. De warmtepompen maken gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel propaan. “In dit project golden hoge duurzaamheidseisen, zoals een Global Warming Potential (GWP) van 3”, vertelt Hans van Nes, Accountmanager bij Western Airconditioning. “Propaan als koudemiddel was in dit kader doorslaggevend en is volgens ons ook hét koudemiddel van de toekomst. Een verdere aanscherping voor synthetische koudemiddelen in Europa is aanstaande, met een update van de F-gassenverordening die momenteel ter discussie staat. Binnen dit scenario is één van de eerste natuurlijke koudemiddelen die ooit werd toegepast – ‘propaan’ – uitgegroeid tot een slimme vervangingskeuze in veel huidige en toekomstige HVAC-toepassingen.”
Propaan kent een lange geschiedenis en is uitgebreid getest. “Het koudemiddel beschikt over uitstekende thermodynamische eigenschappen en kan gebruikt worden in een breed scala aan HVAC-apparaten.” Niet voor niets ziet Western Airconditioning propaan als een lange termijn oplossing, die niet binnen afzienbare tijd zal worden verdrongen. Propaan is weliswaar brandbaar, weet Van Nes, maar in de HVAC-toepassingen is het koudemiddel opgesloten in een veilig, gesloten systeem. “Uitgekiende componentontwerpen én lekkagebewakingen reduceren het risico op brand of explosies tot een absoluut minimum.”
Voor de meeste verwarmingssystemen is propaan zelfs een excellente keuze, volgens Van Nes. “Het koudemiddel helpt de overgang van ketel naar warmtepomp te ondersteunen. In het bijzonder zal propaan een belangrijke factor zijn in het ‘Renovation Wave initiatief’ van de Europese Commissie, dat de vervanging van bestaande ketels door hoge temperatuur warmtepompen zal versnellen. In deze gebouwen zullen warmtepompen met propaan een perfecte oplossing zijn, dankzij hun vermogen om water te leveren van 60°C bij een buitenluchttemperatuur van -10°C.”
In de afgelopen jaren is er een stormloop geweest in de koudemiddelenindustrie, waarbij veel chemische bedrijven zwaar geïnvesteerd hebben in het vinden van ‘het perfecte koudemiddel’. “Tot nu toe heeft niemand zijn waarde bewezen”, benadrukt Van Nes. “Met de nieuwste, lage GWP synthetische koudemiddelgeneratie (HFO, fluorolefine) zijn er zelfs groeiende zorgen over mogelijke schadelijke verbindingen, die gegenereerd worden door ontbinding in de atmosfeer. Het natuurlijke koudemiddel propaan heeft geen van deze problemen. Het is al aanwezig in de natuur en het is klaar voor gebruik. Kortom: propaan is een blijvertje.”