In de zomer van 2019 heeft Wassink Installatie een voormalige drukkerij betrokken aan de Snelliusstraat in Winterswijk, met ca. 700 m² kantoren en 600 m² magazijnruimte. Een flinke verbouwing was nodig om het gebouw geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Hierbij zijn niet alleen de bestaande ruimtes opnieuw ingedeeld en bouwkundig gerenoveerd, maar ook alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties vernieuwd.
Ondanks dat dit voor bestaande bedrijfshallen met kantoren (nog) niet standaard is, wilde Wassink Installatie een all-electric gebouw realiseren waarin de nieuwste technieken optimaal geïntegreerd en afgestemd zijn. Daarmee is het pand aan de Snelliusstraat letterlijk een visitekaartje geworden van kennis, expertise én duurzaamheid. Het complete dak is voorzien van pv-panelen en overal in het gebouw is LED-verlichting gemonteerd. Bovendien is alle beglazing vervangen door HR-glas, waardoor niet alleen warmte- en koudeverliezen worden beperkt, maar ook de klimaatinstallatie kleiner uitgevoerd kon worden. Voor de opwekking van warmte en koude zijn twee lucht/water-warmtepompen geplaatst in een master-slave-opstelling. Gekozen is voor een 4-pijps warmtepomp, waarmee gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden. Op piekmomenten, wanneer ook de werkplaats en het magazijn verwarmd moeten worden en een groter verwarmingsvermogen gewenst is, schakelt een omkeerbare warmtepomp (slave) bij.
Beide warmtepompen zijn geëngineerd en geleverd door Lennox Benelux BV. De wereldwijd opererende producent/leverancier van koel- en HVAC-producten heeft al jaren een zeer goede relatie met Wassink Installatie. “We leveren met grote regelmaat koelmachines en warmtepompen”, vertelt Martijn van Gijssel, Accountmanager Noord-Oost-Nederland bij Lennox Benelux BV. “Dat we ook bij de verbouwing van het nieuwe, eigen pand in Winterswijk betrokken zijn, is een mooi compliment voor onze inspanningen.”
Het gemiddeld aantal verwarmingsuren (ca. 2.500) in bestaande Nederlandse utiliteitsgebouwen is flink hoger dan het aantal koeluren (1.000 tot 1.200), weet Van Gijssel. “Niet voor niets is de verwarmingscapaciteit vaak leidend in de dimensionering van de warmtepomp. Door één 4-pijps warmtepomp in te zetten voor verwarmen en koelen echter, kampen bedrijven ’s zomers met een enorm koude-overschot. In het geval van Wassink Installatie hebben we daarom besloten tot een andere benadering. Dit pand is in de basis namelijk dermate goed geïsoleerd, dat het aantal verwarmingsuren flink is teruggebracht. Echter doordat de warmte beter wordt vastgehouden, is het aantal koeluren wel gestegen. Deze koeluren hebben wij als uitgangspunt genomen in de engineeringsfase.” Gekozen is voor een kleinere 4-pijps machine (AQUA4 AAH071), die het volledige koelvermogen kan dekken, vertelt hij. “Vervolgens hebben we berekend hoeveel verwarmingsvermogen met deze installatie geleverd kan worden. Het tekort wordt aangevuld door een kleine, omkeerbare warmtepomp (ECOLEAN EAR 1003). Een economisch zeer interessante oplossing, die tevens in aanmerking kwam voor een ISDE-subsidie.”
De verwarming in dit project moest 100% gedekt worden, ook bij lage buitentemperaturen, vertelt Van Gijssel. “Bij de transmissie-/warmteverliesberekeningen zijn we dan ook uitgegaan van een buitenluchttemperatuur van -10°C, omdat de warmtebehoefte dan het grootst is. Om overdimensionering te voorkomen, is de temperatuur in het magazijn bewust naar beneden bijgesteld.”
Bij 35°C buitentemperatuur kan de 4-pijpsunit tot 74kW koude leveren. Het verwarmingsvermogen bij -10°C bedraagt 35kW. “In gelijktijdig bedrijf – wanneer de warmte die aan bepaalde gebouwruimtes wordt onttrokken, wordt benut om andere ruimtes te verwarmen – kan de masterunit met 74kW koelvermogen maar liefst 95kW (!) warmte leveren.” De slave-installatie heeft een verwarmingsvermogen van 62,5kW (bij -10°C) en een koelvermogen van 86kW (bij 35°C).
“Bijzonder aan onze installatie is dat eventuele restwarmte en -koude niet verloren gaat naar buiten, maar duurzaam wordt opgevangen in de daarvoor bestemde buffervaten”, vertelt Vincent Dahlhaus, Technisch Directeur bij Wassink Installatie. “Wanneer de warmtepompen in bedrijf zijn, hebben wij zodoende altijd meer dan voldoende warm en koud water voorhanden. In de wintermaanden wordt de restkoude o.a. benut om de serverruimte ‘gratis’ te koelen.” Van Gijssel: “De warmte die uit de serverruimte wordt onttrokken, wordt bovendien gebruikt om andere ruimtes te verwarmen. Daarmee is de serverruimte geen interne koellast, maar een extra warmtebron.”