Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Droge lucht veroorzaakt ziekte en lichamelijke klachten
Condair DL, de luchtbevochtiger met honderd procent hygiënegarantie. Besmetting met legionella of andere bacteriën is uitgesloten door de speciale manier van waterbehandeling met toevoeging van zilverionisatie.

Droge lucht veroorzaakt ziekte en lichamelijke klachten

Wanneer er een te lage RV (luchtvochtigheid) is, kunnen er irritaties aan huid, ogen en luchtwegen ontstaan. Virussen, zoals het griepvirus, krijgen bij een te lage RV vrij spel: ze blijven langer in de lucht hangen, waardoor ze ook makkelijk verspreid kunnen worden via bijvoorbeeld het ventilatiesysteem, maar ook door natuurlijke luchtbewegingen. De aanwezigen in het gebouw lopen vanwege een verminderde bescherming door uitgedroogd slijmvlies een grotere kans op besmetting door virussen en bacteriën.

Condair B.V. uit Amsterdam is specialist op het gebied van systemen voor luchtbevochtiging en verdampingskoeling. Sinds 1948 al loopt Condair op kop, als het aankomt op een gezondere leef- en werkomgeving binnen de muren van gebouwen. In een seminar dat in samenwerking met NEN werd gehouden op dinsdag 21 november jongsleden, werd uit de doeken gedaan op welke manieren te droge lucht schade aan de gezondheid toebrengt en hoe deze problemen te voorkomen zijn. Drie sprekers deelden hun ervaringen.

Luchtvochtigheid en verspreiding van infecties

Dr. Walter Hugentobler, internist en huisarts in Zwitserland, hield de eerste lezing. Met dertig jaar medische ervaring in interactie tussen mens, luchtvochtigheid en gebouwen, vertelde Hugentobler over de relatie tussen te droge lucht en de verspreiding van virussen. “Te droge lucht maakt dat virussen en bacteriën langer kunnen overleven, waardoor het besmettingsgevaar hoger wordt. Een luchtvochtigheid tussen de veertig en zestig procent is echter ideaal om de besmettingshaarden te remmen of stoppen.” De vraag waarmee Hugentobler afsloot, was een terechte: “Onze moderne methoden van luchtdicht bouwen, teneinde aan de Energie Prestatie Norm te voldoen, brengen per definitie met zich mee dat er meer ventilatie en koeling nodig is. De luchtvochtigheid lijdt onder deze bouwwijze, toch is luchtbevochtiging nog geen zaak waar rekening mee wordt gehouden. Hoe kunnen we al in een vroeg stadium, bijvoorbeeld bij de architect, een stuk bewustwording bewerkstelligen ten aanzien van dit probleem?”


Van links naar rechts: Walter Hugentobler, Edwin van der Zijden en Peder Wolkoff.

Een goed luchtbevochtigings­syteem verdient zichzelf terug

Als tweede spreker kwam Edwin van der Zijden aan het woord. Van der Zijden is hoofd Facilitair Bedrijf/facilitair manager bij NEN. Hij heeft een paar jaar geleden gekozen voor het laten installeren van een luchtbevochtigingssysteem van Condair. Het resultaat is verbluffend goed. Van der Zijden: “Het NEN-gebouw kent nu een luchtvochtigheidsgehalte tussen de 45 en 55 procent. Dat was ooit twintig procent, met alle klachten van dien. Medewerkers klagen sinds de ingebruikname van het luchtbevochtigingssysteem niet meer over geïrriteerde ogen en een droge huid. Men zit met meer energie het werk te doen en presteert beduidend beter en efficiënter. Daarmee kunnen we rustig stellen dat het systeem van Condair zichzelf terugverdient.”

Luchtvochtigheid in kantoren en het effect op de gezondheid

De laatste spreker was Dr. Peder Wolkoff, senior onderzoeker en voormalig onderzoeksprofessor in binnenmilieuwetenschappen uit Denemarken. Naast veel eigen onderzoek, heeft hij samengewerkt met TNO aan ‘The OFFICAIR Study’, waaraan acht landen deelnamen. Wolkoff: “Bij een te lage luchtvochtigheid in een kantoor is het korte termijneffect een aantasting van huid, ogen en luchtwegen. Bij langdurige lage luchtvochtigheid kunnen er ontstekingsreacties plaatsvinden aan ogen en luchtwegen. Medewerkers die lang worden blootgesteld aan een lage luchtvochtigheid zijn bevattelijker voor virussen en bacteriën (die ook nog eens welig tieren dankzij de lage RV), waardoor er een hoog ziekteverzuim is.”

Wolkoff schetste tevens het belang van een goede luchtvochtigheid om luchtvervuiling tegen te gaan. “Wanneer in een ruimte tapijt ligt, komen er partikeltjes vuil los als we eroverheen lopen. Een goede vochthuishouding zorgt ervoor dat deze deeltjes geïsoleerd worden en bij neerslag niet opnieuw in de lucht geraken.”

Het kan en moet beter

De prestaties van werknemers die dag in dag uit in een omgeving verblijven met een te lage luchtvochtigheid, nemen enorm af. Wanneer er geïnvesteerd wordt in een goede luchtbevochtiging, stijgen de werkprestaties met drie procent tot zeven procent. Samen met een verminderd ziekteverzuim betekent dit voor bedrijven dat investeren in een goede luchtbevochtiging geen geld kost, maar juist oplevert.

Condair levert voor elke situatie de juiste luchtbevochtiger. Binnen het adiabatische aanbod is er de Condair DL, die uitermate geschikt is voor ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dankzij zilverionisatie als onderdeel van de waterbehandeling worden besmettingen met legionella of andere bacteriën uitgesloten. Het Condair RS-systeem is een stoombevochtingssysteem met een verbeterd kalkmanagement, voor minder onderhoud. De Condair RS kan werken met alle gangbare waterkwaliteiten.

Bedrijven die vragen hebben over dit onderwerp, kunnen Condair benaderen om samen te kijken hoe de luchtvochtigheid is en wat er gedaan kan worden, om tot een optimaal binnenklimaat te komen. Via www.condair.nl/gratis-hygrometer kan een gratis hygrometer worden aangevraagd om de luchtvochtigheid te meten.


Condair RS, de elektrische stoombevochtiger die is voorzien van de nieuwste communicatiestandaarden en bedieningsmogelijkheden. De RS kent minder onderhoud dankzij het verbeterde kalkmanagementsysteem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?