Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Droge lucht in gebouwen maakt ziek!
Condair biedt een uitgebreid programma (hybride) adiabatische luchtbevochtigers, elektrische stoombevochtigers en directe ruimteverneveling, die volledig gasloos functioneren.

Droge lucht in gebouwen maakt ziek!

Last van een droge keel, brandende ogen en geïrriteerde slijmvliezen?

Met het invallen van de winter, groeit jaarlijks het aantal ziekmeldingen. Bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, waar medewerkers meer en vaker last hebben van een droge keel, brandende ogen, geïrriteerde slijmvliezen, heesheid en een droge huid. Bovendien kunnen bacteriën en virussen zich gemakkelijker verspreiden. De belangrijkste oorzaak hiervoor is (te) droge lucht. Accountmanager Ton Burgers en Marketing Manager Stefan Rijsmus van Condair vertellen in dit artikel waar de droge lucht in onze gebouwen door veroorzaakt wordt en hoe een juiste luchtvochtigheid het ziekteverzuim flink kan reduceren. 

In de winter, maar ook in de periodes dat onze gebouwen gekoeld worden, is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%), weet Burgers. “Hierdoor kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, zeker omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook ons immuunsysteem wordt verzwakt. Onafhankelijke onderzoeken van o.a. de universiteit van Yale hebben inmiddels aangetoond dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (zoals griep) aanzienlijk hoger is in omgevingen waar de lucht te droog is (<40%). Andere negatieve effecten van droge lucht zijn een droge jeukende huid, uitdrogende contactlenzen, pijnlijke en vermoeide ogen, een onbehaaglijk gevoel en een pijnlijke droge keel. Klachten die eenvoudig voorkomen kunnen worden door de luchtvochtigheid (40-60%) te verbeteren.”

Relatieve luchtvochtigheid is gerelateerd aan de temperatuur. Alleen met een luchtbevochtiger kunt u de relatieve luchtvochtigheid verhogen.

Hoe ontstaat droge lucht?

“Koude lucht kan minder vocht bevatten of opnemen dan warme lucht”, legt Rijsmus uit. “Hierdoor droogt bijvoorbeeld de was aan de waslijn in de zomermaanden binnen één tot twee uur, terwijl je in de wintermaanden kunt wachten tot je een ons weegt. Vertalen we dit naar onze gebouwen, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct als koude lucht van buiten wordt aangevoerd.” Burgers: “De koude buitenlucht die door het ventilatiesysteem wordt aangezogen, is relatief vochtig. Wanneer je die lucht opwarmt/voorbehandelt in de luchtbehandelingskast echter, zet deze uit. Hierdoor blijft procentueel minder vocht in de warme lucht over en ontstaat té droge lucht. De relatieve luchtvochtigheid kan zo zelfs onder de 20% zakken. De te droge lucht die vervolgens in de ruimte wordt ingeblazen, zal proberen vocht te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen en personen in de ruimte, waardoor ook zij verder uitdrogen. Het gevolg hiervan zijn een gevoel van onbehagen, klachten aan de luchtwegen en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmettingen. Bijvoorbeeld omdat droge aerosolen langer in de lucht blijven zweven en zich verder kunnen verspreiden. Maar ook elektrostatische effecten liggen op de loer, waardoor vellen papier aan elkaar blijven kleven, truien gaan knetteren en deurknoppen een vervelende schok kunnen geven.”

Het openen van een raam of extra ventileren kan de relatieve luchtvochtigheid bij gelijkblijvende binnentemperatuur niet verhogen, zelfs niet als de luchtvochtigheid buiten hoger is.

Welke rol speelt luchtbevochtiging?

In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid in kantoorgebouwen gemakkelijk dalen naar <20%, benadrukt Burgers. “En dat terwijl de luchtvochtigheid in gebouwen tussen de 40-60% hoort te zijn! Dit kan alleen gerealiseerd worden met een luchtbevochtigingssysteem.” In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben warmtewielen met vochtterugwinning onvoldoende capaciteit om deze gewenste waarde te garanderen, vertelt hij. “Bovendien geldt hier dat ‘wat niet in de lucht zit, ook niet teruggewonnen kan worden’. Investering in een goede luchtbevochtiging is daarom noodzakelijk.” Condair speelt hierop in met een uitgebreid programma (hybride) adiabatische luchtbevochtigers, elektrische stoombevochtigers en directe ruimteverneveling, die volledig gasloos functioneren. De accountmanagers van Condair adviseren u graag over de juiste luchtbevochtiging voor uw gebouwen, afgestemd op uw behoeften in energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten.     

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Condair BV.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Gyroscoopweg 21
1042 AC Amsterdam
Nederland
Telefoonnummer 020 705 8200 E-mailadres [email protected] Website www.condair.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?