Zorgcluster Kerckebosch
02:01
06-06-2017

‘Zorgcluster Kerckebosch’ zet hoog in op duurzaamheid

Eind februari is de nieuwbouw van Zorgcluster Kerckebosch succesvol opgeleverd aan eindgebruiker Kwintes, dat mensen met psychische en psychosociale problemen begeleidt naar een zo zelfstandig mogelijk leven. In het gebouw aan de Hoog Kanje in Zeist wordt beschermd onderdak geboden aan 36 bewoners, in diverse appartementen en groepswoningen. Bij de ontwikkeling van de nieuwbouw stonden ruimte, optimaal gebruiksgemak en duurzaamheid centraal.

Namens de Mampaey Installatiebedrijven heeft Robert Jan de Bruin – als co-maker van ontwikkelaar en bouwer ERA Contour – het installatieadvies, de engineering en de projectleiding van de verwarmingsinstallaties voor zijn rekening genomen, waarbij het reduceren van de CO2-uitstoot leidend was. “Voor de warmteopwekking in het zorgcluster is gekozen voor een ‘bivalente opstelling’, bestaande uit twee ELCO lucht-water warmtepompen van het type AEROTOP T35, inclusief buffervat en pompgroepen en een ELCO gaswandketel van het type THISION L 65”, vertelt hij. “Doordat de warmtepompen de basislast van de benodigde warmte leveren, zal het aantal vollasturen groot zijn. Dit is positief voor de rentabiliteit. De gaswandketel is primair bedoeld voor de warmtapwaterbereiding, maar kan bij koude buitentemperaturen ook worden bijgeschakeld, ten behoeve van de verwarmingsinstallatie.” Vincent van der Staaij, Customized Solutions Engineer bij ELCO Heating Solutions, vult hem aan. “Wanneer in de winter de buitentemperatuur onder de 3˚C zakt, inventariseert de regeling in de warmtepomp of bijschakelen van de gaswandketel gewenst is. Zodat niet onnodig energie wordt gebruikt.”

Zorgcluster Kerckebosch

Op maat oplossing
De grote uitdaging hierbij was om alle componenten passend in de technische ruimte te krijgen, vertelt De Bruin. Een specifieke wens van de opdrachtgever. “Doordat de warmtepompen naast elkaar zijn opgesteld, moet de luchtafblaas van de ene warmtepomp de andere passeren. Om hieraan te voldoen, hebben we al in een vroeg stadium van het project contact opgenomen met ELCO Heating Solutions, dat over een uitgebreid aanbod kwalitatief hoogwaardige warmtepompen beschikt. Ook voor grotere vermogens. Samen hebben we een maatwerk oplossing bedacht in de vorm van een geïsoleerd luchtkanalensysteem, voorzien van specifieke geluiddempers, die boven de andere warmtepomp zijn gemonteerd. Om de installatie optimaal in te passen, hebben we met alle bouwteampartners samengewerkt in 3D-BIM. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming met naregeling per vertrek, voor een optimaal comfort voor de bewoners.”

Omdat de warmtepompen niet door de deur naar binnen konden, zijn ze al in een vroegtijdig stadium van het project via de gevel naar binnen gereden. “Daar hebben ze netjes ingepakt gestaan, totdat wij de installatie op de juiste plek konden monteren, waarna we samen met ELCO de inbedrijfstelling hebben verzorgd.”

Zorgcluster Kerckebosch

Geïntegreerde regeling
“Zorgcluster Kerkebosch was alles behalve een ABC-tje”, blikt Van der Staaij terug. “We hebben heel nauw samengewerkt met Mampaey en actief ideeën en tekeningen uitgewisseld, om de best passende installatie voor deze situatie te maken. De robuuste AEROTOP T35 warmtepompen, met een afmeting van 1.905 x 1.295 x 1.000 mm en een vermogen van 33,4 kW bij een luchttemperatuur van 2˚C en een afgiftetemperatuur van 35˚C voldoen hier perfect aan. Datzelfde geldt voor de compacte THISION L 65 gaswandketel, met een vermogen van 63,8 kW. Doordat in al onze producten dezelfde (Siemens) regelingen zijn geïntegreerd, kunnen de verschillende systemen heel eenvoudig met elkaar communiceren. Een centraal beheersysteem is hiervoor niet nodig, wat een flinke kostenbesparing met zich meebrengt. Middels een webserver kunnen wij, Mampaey en de gebruiker in de toekomst eenvoudig op afstand het systeem monitoren, beheren en beheersen.”

Vertrouwde partners
Het project is niet het eerste werk dat gezamenlijk door de Mampaey Installatiebedrijven en ELCO Heating Solutions is opgepakt. Recent werkten beide bedrijven ook samen aan de centrale warmtapwateropwekking van de flats aan de Eliotplaats en Sinclair Lewisplaats in Rotterdam, waar een serie grote RVS voorraadvaten werd vervangen.   

Tekst: Lieke van Zuilekom     Beeldmateriaal: Mampaey Installatiebedrijven

Installatie en Bouw Nederland partners

Stekerbaar installeren