Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Zorg goed voor uw cv-water!
Vastdraaien van de SpiroTrap vuilafscheider.

Zorg goed voor uw cv-water!

Om onze CO2-uitstoot te verminderen, investeren we flink in extra, nieuwe en/of betere isolatiematerialen en installaties. Zo maken de meeste woningen en blokverwarmingssystemen in ons land al gebruik van efficiënte en modulerende hr-ketels. Daarnaast worden leidingen, radiatoren en radiatorkranen waar nodig en mogelijk aangepast, verplaatst en/of vernieuwd. Toch wordt er nog vaak iets over het hoofd gezien in de verduurzamingsslag: het cv-water.

De SpiroTrap vuilafscheider is gemonteerd.

In de meeste cv-systemen in Nederland wordt gebruik gemaakt van leidingwater, dat telkens van temperatuur verandert. Bovendien passeert het water continu kunststof en metalen onderdelen in leidingen en cv-ketel. Hierdoor lossen tal van stoffen op in het water, die de zuurgraad, geleidbaarheid en hardheid beïnvloeden. Ook veranderen hierdoor het ijzer-, chloride- en ijzeroxidegehalte.

Zuurstof als boosdoener

Wanneer er teveel lucht in het systeem binnendringt en zuurstof, ijzer en water samenkomen, kunnen grote problemen ontstaan. ‘Zwarte roest’ (magnetiet) en hinderlijke aanslag in de cv-leidingen liggen dan op de loer, waardoor het cv-water steeds minder goed doorstroomt en op een gegeven moment zelfs stagneert. In veel gebouwen worden om deze reden nog op grote schaal radiatoren vervangen, omdat zij niet meer opwarmen. Dit is niet alleen zonde, maar ook onnodig.

In het verleden werd altijd water met een hoge temperatuur (70-90°C) naar de radiatoren gestuurd. Inmiddels echter wordt die temperatuur zo laag en constant mogelijk gehouden, omdat dit efficiënter is én omdat de besparingscapaciteit van de hr-ketel hierdoor maximaal wordt benut. De nieuwste systemen functioneren een groot deel van het jaar op lage temperaturen (< 50°C) en ook warmtepompen werken eigenlijk altijd op een temperatuur lager dan 50°C. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, omdat zuurstof in het relatief koudere water langer opgelost blijft. Hierdoor krijgt het zuurstof meer kans om te reageren met ijzer en kunnen op termijn vervuilingsproblemen en schades aan cv-leidingen ontstaan. Bovendien liggen storingen aan warmtewisselaars en pompen op de loer.

Aftekenen van de buis.

Ontluchten en controleren

Zelfs in de meest vakkundig aangelegde installaties kunnen we niet voorkomen dat zuurstof in het cv-water terechtkomt. Wat we wel kunnen doen, is de lucht in het leidingsysteem zo snel mogelijk verwijderen én de kwaliteit van het cv-water periodiek controleren. Om vervuiling van het cv-water tegen te gaan, is een goede magneetfilter aan te bevelen. Bovendien kan een vulunit het leidingwater ontharden tijdens het vullen van het systeem. Ook ontgassers zijn essentieel. Waar bij kleinere installaties een microbelontluchter vaak voldoende is, zijn bij grotere installaties vacuüm­ontgassers meer geschikt. Daarmee kan het rendement van een installatie tot wel 10 procent worden verbeterd! 

Controle met de warmtecamera.

Nieuw: SpiroVent Superior S250 

Ongeacht of het gaat om ontluchting, vuilafscheiding of drukbehoud: voor elke installatie biedt Spirotech een passende oplossing. Nieuw in het assortiment is de SpiroVent Superior S250 voor licht commerciële toepassingen. Deze unieke, efficiënte en krachtige vacuümontgasser verwijdert automatisch opgeloste en vrijgekomen gassen uit het systeemwater van gesloten verwarmings- en koelinstallaties, op basis van het principe van de Wet van Henry. Een Venturi Loop zorgt hierbij voor een vlekkeloze en stille ontgassing én een lange levensduur van de centrifugaalpomp. 

Benieuwd naar de SpiroVent Superior S250 of andere producten van Spirotech? Kom dan naar VSK 2022.  

U vindt Spirotech in hal 7, stand D23.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.