Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Zonder goede akoestiek geen goed onderwijs

Zonder goede akoestiek geen goed onderwijs

Een frisse en gezonde school kan niet zonder een goede akoestiek

Wanneer het over akoestiek gaat, denken we nog te vaak aan concertzalen, poppodia of galmende kerken waar de akoestiek veel aandacht krijgt of opvalt. Maar akoestiek gaat veel verder dan dat! Zo is een goede akoestiek in scholen essentieel om het welzijn, de concentratie en de prestaties van leerlingen en onderwijzend personeel naar het allerhoogste niveau te brengen. Niet voor niets is akoestiek één van de vijf pijlers in het Programma van Eisen Frisse Scholen.

Ecophon faciliteert leerlingen en onderwijzend personeel met een leer- en werkomgeving die maximaal bijdraagt aan hun ontwikkeling, volgens de belofte ‘A sound effect on people’.

Het geluid van een knutselende klas, kinderen die door de gang heen lopen, het verkeer dat langs de school rijdt of een aantal enthousiaste leerlingen die het lastig vinden om hun mond te houden… scholen hebben te maken met allerlei vormen van geluid, die de spraakverstaanbaarheid, het spraak- en luistercomfort, de concentratie, het welzijn en – als gevolg daarvan – de prestaties van leerlingen én onderwijzend personeel flink kunnen verstoren. “Met de aandacht voor deze onderwerpen groeit gelukkig ook het aantal scholen dat actie onderneemt”, merkt Bianca Scherpenhuyzen, Concept Developer Education bij Saint-Gobain Ecophon. “We zijn absoluut op de goede weg. Toch is er ook nog veel werk aan de winkel.” Ecophon pakt deze handschoen op, door actief kennis te delen en het bewustzijn voor een goede akoestiek te vergroten.

Met een compleet assortiment modulaire plafonds (systeemplafonds), wandpanelen, plafondeilanden, baffles en toebehoren draagt Ecophon bij aan een goede akoestiek.

Meer rust in de klas

Ecophon ontwikkelt, produceert en verkoopt akoestische producten en systemen die bijdragen aan een goede werkomgeving en die het welzijn en de prestaties van mensen in tal van sectoren verbeteren. Ook in het onderwijs. “Wie denkt aan Frisse Scholen en een optimaal binnenklimaat, denkt in eerste instantie vaak aan licht, lucht en temperaturen”, weet Scherpenhuyzen. “De akoestiek komt pas daarna aan bod, terwijl dit thema minstens zo belangrijk is! Tal van onderzoeken bewijzen inmiddels dat een goede akoestiek bijdraagt aan meer rust in de klas. Leerkrachten hoeven bijvoorbeeld minder hard te praten om boven het achtergrondgeluid in de klas uit te komen, waardoor stemproblemen, stress, vermoeidheidsklachten en ziekteverzuim flink afnemen. Gelijktijdig zorgen minder prikkels ervoor dat leerlingen zich beter kunnen concentreren, beter kunnen luisteren en de lesstof beter opnemen, waardoor hun leerprestaties verbeteren. Dit geldt zowel in het traditionele klassenonderwijs als in het moderne groepsonderwijs.”

Minder prikkels zorgen ervoor dat leerlingen zich beter kunnen concentreren, beter kunnen luisteren en de lesstof beter opnemen.

Gezonde en duurzame oplossing

“Veel scholen hebben vandaag de dag nog hoge lokalen. Bovendien worden veel harde materialen toegepast, die eenvoudig en snel gereinigd kunnen worden”, aldus Scherpenhuyzen. “Dit, in combinatie met een beperkte kennis van de akoestische mogelijkheden, zorgt ervoor dat we nog (te) vaak de plank misslaan. Als Ecophon zien we het als onze missie én taak om de kennis op dit vlak te vergroten. We verzorgen regelmatig workshops voor onderwijsprofessionals en architecten en beschikken over diverse experts, die graag meer vertellen over o.a. de beleving van geluid, geluidsabsorptie en spraakverstaanbaarheid in onderwijsgebouwen. Op projectniveau werken we actief samen met gerenommeerde instanties die gespecialiseerd zijn in geluidsmetingen en geluidsonderzoeken. Op basis van hun meetresultaten én de situatie ter plaatse geven wij graag een maatwerk advies, die past binnen de Frisse Scholen ambities (C, B of A) en de in Nederland gehanteerde budgetten voor onderwijshuisvesting. Met een compleet assortiment modulaire plafonds (systeemplafonds), wandpanelen, plafondeilanden, baffles en toebehoren dragen wij bovendien bij aan de akoestische oplossing. Van klaslokaal tot speellokaal, studieruimte, openbare ruimte, gangzone of gymzaal, waarbij scholen verzekerd zijn van een gezonde én duurzame oplossing. Zowel op productniveau als op doelgroepniveau. Het welbevinden van leerlingen en onderwijzend personeel is de basis van al onze inspanningen. Immers leggen leerlingen en leerkrachten het fundament voor onze toekomst. Wij faciliteren hen graag met een leer- en werkomgeving die maximaal bijdraagt aan hun ontwikkeling, volgens de belofte ‘A sound effect on people’.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.