Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Zo mooi kan groen bouwen zijn

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Breedveld en Schröder

19 augustus 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Eens in de tien jaar vindt de Floriade plaats. Hier vind je oplossingen die het leven duurzamer en mooier maken. De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt dit jaar plaats in Almere en werd op 13 april geopend door Koning Willem-Alexander. Dit gebeurde bij het kunstpaviljoen M., waar technisch aannemer Breedveld en Schröder de volledige E- en W-installatie aanbracht. Ook het Duitse paviljoen werd in zeer korte tijd door haar klaargestoomd.

Het kunstpaviljoen lijkt op het water te drijven. Het is dan ook geïnspireerd door de zee waar de provincie Flevoland uit is ontstaan. Het bestaat uit drie cirkels: de Haven, het Podium en het Observatorium. Breedveld en Schröder werd door de gemeente Almere geselecteerd via een meervoudige onderhandse aanbesteding. Ze legde er de hele E- en W-installatie aan, waaronder de verlichting, museale uitlichting, sterkstroom, data, beveiliging, kassa-inrichting, luchtbehandeling, koeling, waterinstallaties en het sanitair. Dat het gebouw in het water ligt, maakte het project er niet makkelijker op, vertelt Ben Monster, commercieel directeur bij Breedveld en Schröder. “Er moest eerst een droge kelder op palen gemaakt worden. Dat werd gedaan door een prefab kelder af te laten zinken. Pontons zorgden ervoor dat we op de plaats van bestemming konden komen, want de ring moest nog gemaakt worden. Bij dit paviljoen zijn veel prefab onderdelen gebruikt.”

In januari werd gestart met de bouw van het Duitse paviljoen en in april moest het af zijn.

Onder waterniveau

De gehele installatie bevindt zich in die kelder, maar je ziet er weinig van, want alles is netjes weggewerkt. “Je ziet alleen de elementen die je moet zien. De luchtbehandelingskast staat onder waterniveau”, aldus Monster. In het paviljoen zie je nu kunst die op de bezoekers reageert en die aangeraakt mag worden. Breedveld en Schröder installeerde er een lichtcomputerinstallatie waarmee het licht van ieder kunstobject geregeld wordt. Monster: “Een week voor de opening van de Floriade waren we klaar met de inrichting. Het is een vast paviljoen dat ook na de tentoonstelling blijft staan.”

De Duitse Tuin

Dit geldt niet voor het Duitse paviljoen. Dit is een tijdelijk paviljoen dat in zeer korte tijd werd gerealiseerd. De Duitse regering wist lange tijd niet of ze deel kon nemen aan de tentoonstelling, vanwege corona. Toen de beslissing genomen was om aanwezig te zijn, was er niet veel tijd meer. “We werden pas in januari bij het project betrokken, dus we hebben flink gas moeten geven. Een snelle engineering en uitvoering waren belangrijk, want we wisten wanneer de opening was”, vertelt Monster. Binnen De Duitse Tuin geldt het motto Biotopia – growing community. Je vindt er naast een tentoonstelling een restaurant, dakterras en een open atrium.

Het is haast zonde dat het Duitse paviljoen na de Floriade wordt afgebroken, maar gelukkig wordt het ergens anders weer opnieuw opgebouwd.

Met hulp van partners

“We hebben er de gehele W- en E-installatie gedaan in samenwerking met Lindeman en Beck & vd Kroef uit Amsterdam. Snelheid was hier van groot belang, dus hebben we onze partners ingeschakeld. Het is een groot gebouw en we moesten werken in het Engels en Duits. Hieruit blijkt dat Europese samenwerkingen dus best goed mogelijk zijn”, zegt Monster. Wel was het ‘a hell of a job’, gaat hij verder. “Soms moesten we kiezen voor alternatieve materialen vanwege de levertijd. Het vroeg behoorlijk wat flexibiliteit van het team. Het was wel 100% af toen de tentoonstelling werd geopend. Veel landen waren toen nog niet klaar. Er werd dan ’s nachts gebouwd en overdag werd getoond wat al klaar was.”

Kunstpaviljoen M. werd zo gebouwd dat het op het water lijkt te drijven.

Demontabel

Na de Floriade zal Biotopia afgebroken worden om op andere tentoonstellingen weer opgebouwd te worden. Met het demonteren van de materialen hield Breedveld en Schröder zoveel mogelijk rekening. “Ook met het demonteren van het paviljoen gaan we waarschijnlijk weer helpen”, aldus Monster.      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht