Kemper en Van Twist Diesel BV
01:45
10-01-2016

Zekerheid garanderen

Als fabrikant van noodstroomaggregaten zal Kemper en Van Twist Diesel BV bij stroomuitval de continuïteit van een (bedrijfs)proces moeten kunnen garanderen. En die zekerheid garandeert het familiebedrijf al bijna 180 jaar, want de geschiedenis gaat terug tot 1836. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer en mag het familiebedrijf zich sinds 2013 Koninklijk noemen. Ronald Gibbon van Kemper en Van Twist praat ons bij over de laatste ontwikkelingen in noodstroomaggregaten.

“We hebben onze activiteiten opgesplitst in een drietal divisies”, begint Gibbon. “De eerste tak is de industrie, waarvoor we motoren en generatorsets bouwen. Daarnaast hebben we een divisie marine, gericht op luxe jachtbouw en de derde tak is die van power solutions, waarbij we inspelen op langlopende projecten zoals tunnels, bruggen, sluizen, ziekenhuizen en utiliteitsgebouwen. Bij alle divisies hanteren we dezelfde werkwijze door alles in eigen beheer te realiseren, vanaf het ontwerp van een noodstroomaggregaat tot aan het plaatsen, aansluiten en testen. Daarnaast hebben we een zeer grote service- en onderhoudsafdeling, waarbij dagelijks zeventien monteurs op pad gaan om aggregaten te inspecteren en te servicen.”

Vierkante meters
Kemper en Van Twist wordt veelal al in het voortraject door elektrotechnische bedrijven en adviseurs gevraagd om mee te denken over complexe noodstroominstallaties. “Een noodstroominstallatie voor een groot gebouw beslaat nu eenmaal de nodige vierkante meters”, stelt Gibbon. “Aan ons de taak om aan de hand van de klantvraag en de situatie ter plekke om een zo optimaal mogelijke oplossing te bedenken. Want, hoe compacter het aggregaat, hoe meer ruimte er overblijft om geld te verdienen in een gebouw.” Volgens Gibbon wordt het familiebedrijf ook regelmatig betrokken bij projecten van defensie. “Zo hebben we diverse kampementen gebouwd in Mali en Afghanistan”, zegt hij. “Dichter bij huis zijn we nu bezig met het engineeren van de noodstroominstallatie van het nieuwe FIRST Rotterdam, zijn we druk doende met een groot project in Den Haag en plaatsen we op dit moment voor een grote klant in België een installatie van 9 Megawatt.”

Alternatieve brandstoffen
“We zijn als bedrijf al sinds jaar en dag zeer innovatief bezig”, zegt Gibbon. “Maar, als het puur om noodstroominstallaties gaat, is het wel lastig om systemen te laten draaien op alternatieve brandstoffen. Een noodstroom-installatie is een laatste redmiddel, er is dan geen stroom voorhanden, dus zal je moeten terugvallen op beproefde apparatuur. En dat is in ons geval diesel. We zijn wel bezig met het bijmengen van bijvoorbeeld gas, met ontwikkelingen van hybride alternatieven en hebben een door ons zelf ontwikkelde serie gasmotoren. Gasmotoren zijn voor noodstroomaggregaten echter nog niet ideaal vanwege het beperkte vermogen. In diesel-uitvoering kun je met een compactere unit veel meer vermogen behalen. Voor continue oplossingen daarentegen zijn gasmotoren wel ideaal.”

Het ‘assortiment’ van Kemper en Van Twist varieert van aggregaten van 10 kVA tot 3.300 kVA uit één set. Gibbon: “Ons hoofdmerk is FG Wilson met Perkins motoren. We zijn al sinds 1936 distributeur van Perkins en daarmee de eerste en oudste dealer ter wereld. Maar daarnaast voeren we ook alle andere bekende merken, die we volledig naar klantwens kunnen opbouwen. Op die manier kunnen we voor elk project een perfect passende oplossing garanderen.”

Tekst: Roel van GiBeeldmateriaal: Kemper en Van Twist Diesel BV

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

Eurofiber datacenter noodstroomaggregaat 1100-kVANest Smartphone Iphone