Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Zeer duurzame én schone energievoorziening voor Stadseiland Cruquius

Zeer duurzame én schone energievoorziening voor Stadseiland Cruquius

Stadseiland Cruquius, gelegen aan het water van de Entrepothaven in Amsterdam-Oost, transformeert van een industriegebied naar een toekomstbestendig en dynamisch woon- en werkgebied met ruim 1.500 woningen en 18.000 m2 bedrijfsruimte. In de nieuwe wijk smelt de rijke historie van het havengebied samen met hedendaagse luxe, comfort én duurzaamheid. De klimaatinstallaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Om een optimale waterkwaliteit, energie-efficiëntie en bewonerscomfort tijdens de exploitatiefase te garanderen, is de installatie voor oplevering zorgvuldig gereinigd. Ook is een DEEL-SEP in de retourleiding van de installatie geplaatst.

Een duurzame invulling van de warmte-, koude- en warmwatervraag, volgens een gestandaardiseerd concept. Met zijn bedrijven Share Energy, DRIES en WarmGedeeld ontwerpt, realiseert en exploiteert Roy Vuulink duurzame energiesystemen, met maximaal oog voor waterkwaliteit, energie-efficiëntie en bewonerscomfort. Op dit moment is hij onder andere betrokken bij de realisatie van projecten Overhoeks, Kop Grasweg en Cruquius in Amsterdam. “Cruquius bestaat uit zes deelprojecten, met elk hun eigen, lokale warmtenet”, vertelt Vuulink. “Aan de basis van dit warmtenet ligt een warmtekoudeopslag (WKO) bron, in combinatie met water/water-warmtepompen. Om een betere balans in het energiesysteem te krijgen, wordt bovendien gebruik gemaakt van energie uit het oppervlaktewater (EOW) van de Entrepothaven. Als afgiftesysteem in de woningen is gekozen voor vloerverwarming met de master/master DRIES-regeling, waarbij wij inmiddels ook de volledige vloerverwarming/-koeling leveren.”

Zorgvuldige reiniging

De realisatie van Cruquius fase 1 startte in 2015. Share Energy, DRIES en WarmGedeeld en vaste partner KOREX Benelux maakten gezamenlijk een blauwdruk voor het energiesysteem, inclusief een AIR-SEP voor het drukbehoud en de vacuümontgassing, expansie, vuilopvanging en bijvulling van de verwarmings- en koelinstallatie. In 2017 werd het systeem in bedrijf genomen. “Om een optimale waterkwaliteit, energie-efficiëntie en bewonerscomfort tijdens de exploitatiefase te garanderen, is de installatie voor oplevering zorgvuldig gereinigd”, aldus Vuulink. “Tijdens de realisatie waren namelijk vervuilingen zoals lasflux, lastoorts, (las)doeken, plastic, teflon en slib in de installatie terechtgekomen. Om deze vervuiling af te vangen, zijn onder andere de 230 micron gaasfilters van de vloerverwarmingsverdelers gereinigd.” Ook is een DEEL-SEP in de retourleiding van de installatie geplaatst, vertelt Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Met behulp van een RVS zakfilter en zware magneet heeft de DEEL-SEP gedurende 24 maanden het retourwater in deelstroom schoongespoeld. Sindsdien voorkomt de AIR-SEP nieuwe vervuiling en/of gasvorming, waardoor verstoppingen in de vloerverwarmingsverdelers niet meer aan de orde zijn en voldoende warmte- en koudelevering in alle appartementen wordt geborgd.”

Filterstraat

Om vervuiling in de volgende vijf projectfases te ondervangen, hebben Share Energy, DRIES, WarmGedeeld en KOREX Benelux tevens een gezamenlijk Plan van Aanpak gemaakt. Belangrijk onderdeel van dit plan is dat de volledige installatie voor ingebruikname wordt gespoeld én gevuld met onthard water, aldus Van Gorsel. “Bovendien hebben wij een filterstraat ontwikkeld, inclusief een groot zakkenfilter met magneet, circulatiepomp, flowmeter, ontharder en suppletietoestel, waarmee we alle facetten van waterbehandeling kunnen uitvoeren. De filterstraat wordt in-line in het leidingcircuit geplaatst, waarna achtereenvolgens de stookruimte, stijgleidingen en transportleidingen van de diverse gebouwen worden gespoeld.” Dankzij de installatie kan vervuiling van 200 tot 1 micron efficiënt uit het installatiewater worden gefilterd, vertelt hij. “Waar de eerste filterstraat een buisdiameter had van 1,25 duim (debiet: 15 m3/h), werken we inmiddels met een installatie met een buisdiameter van 2 duim. De verwachting is dat we hiermee het spoeldebiet kunnen ophogen naar maar liefst 40 m3/h.”

Om de warmtepompen te beschermen, worden deze tijdens het reinigen van de transportdelen afgesloten. “In plaats hiervan worden tijdelijke elektrische heaters geplaatst, die het water verwarmen tot 60°C”, vertelt Vuulink. “Vervolgens wordt de filterstraat geplaatst. In de stookruimte wordt bovendien een krachtige MC3+ reiniger toegevoegd, die specifiek is ontworpen om bezinksel en vervuiling snel en efficiënt uit centrale verwarmingssystemen te verwijderen. Dankzij het gebruik van de elektrische heaters kan iedere installatie in 10 in plaats van 27 dagen worden gereinigd.”

Plan van Aanpak voor een schone energievoorziening
1) Het hoofdnet wordt op druk gebracht met kraanwater.
2) De verwarmingselementen worden geplaatst, waarna het installatiewater wordt opgewarmd tot 60°C.
3) Vervolgens wordt ook de filterstraat geplaatst, inclusief een filterzak met magneet die vervuilingen van 200 micron uit het water kan filteren.
4) Gedurende 48 uur wordt steeds fijner gefilterd, tot een filterdichtheid van 5 micron.
5) Na 4 dagen wordt het water uit de installatie gehaald, waarna de complete installatie wordt doorgespoeld met onthard water, met behulp van een filterzak van 5 micron.
6) Na het spoelen moet het water geur- en kleurloos zijn. Om dit te bereiken, wordt de installatie opnieuw gevuld met onthard water. Ook wordt de filterstraat in deelstroom gemonteerd, inclusief een zeer fijne filterzak (1 micron) en ontharder, die moet zorgen voor een hardheid van 3°dH.
7) Vlak voor de oplevering van de installatie wordt een monstername gedaan. De parameters die hieruit voortkomen, dienen als uitgangspunt voor de exploitatieperiode.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.