Topsportcentrum ' De Koog' in Zaanstad
02:19
01-12-2016

Zaanstad | Topsportcentrum ‘De Koog’

Op 25 september jl. vond de EK kwalificatiewedstrijd volleybal plaats in het splinternieuwe topsportcentrum ‘De Koog’ in Zaanstad. De manier waarop de Nederlandse volleybalmannen de overwinning behaalden, vertoonde overeenkomsten met de wijze waarop het sportcomplex is gebouwd: technisch en tactisch op hoog niveau en met een flinke dosis teamwork.

Topsportcentrum ‘De Koog’ is eigendom van de gemeente Zaanstad en heeft verschillende gebruikers. Het bevat een 11 meter hoge topsporthal met ruimte voor minimaal 1.200 bezoekers en een 9 meter hoge breedtesporthal met zo’n 500 bezoekersplekken. In het complex bevinden zich tevens 12 was- en kleedruimten, een Sport Medisch Centrum, kantoren, klaslokalen voor het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) en een horecagelegenheid.

Strikte regels
De realisatie van het topsportcentrum werd als Design & Build opdracht aanbesteed. Begin 2015 kregen Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV en Terberg Totaal Installaties Utrecht bv, die vaker samen optrekken in dergelijke aanbestedingstrajecten, de opdracht gegund. Vaessen nam het bouwkundige deel op zich, Terberg Totaal Installaties de W- en E-installaties. “De topsporthal voldoet aan de eisen van NOC*NSF”, vertelt Wouter Lenssinck, projectleider W bij Terberg Totaal Installaties. “Zo golden er strikte regels voor de afmetingen en het afwerkingsniveau van de hal. Daarbij heeft iedere sport zijn eigen klimaatvereisten en specifieke setpoints voor de verlichting. Op de CIOS-ruimten waren weer andere specifieke richtlijnen van toepassing voor onder meer de ventilatie en luchtkwaliteit.” Michel den Hollander, projectleider E bij Terberg Totaal Installaties, voegt toe: “Steeds vaker worden sportcomplexen door meerdere gebruikers gedeeld. Dit dynamische speelveld, met uiteenlopende wensen en belangen, vergt een doordacht ontwerp en een nauwkeurige coördinatie van alle processen.”

Duurzaam en geïntegreerd
De W-installaties bestaan uit een gasleiding, verwarming, koeling en ventilatie. “Waar mogelijk pasten we duurzame technieken toe”, vertelt Lenssinck. “Voor de verwarming en koeling installeerden we een gaswarmtepomp; voor de bereiding van warm water een zonneboilersysteem.” Het elektrotechnische deel omvat de gebruikelijke elektra, ICT en een brandmeld-, inbraak- en camerabeveiligingssysteem. Met name de LED-verlichting en de, door derden geleverde, zonnepanelen dragen bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Den Hollander: “De installaties zijn in hoge mate geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem. Met dit systeem zijn de installaties snel en eenvoudig aan te passen aan de klimaat- en verlichtingseisen van de verschillende sporten. Het integreren van de installaties vereiste een goed samenspel tussen alle technische disciplines. Dat wij zowel de W- als E-installaties verzorgden, was dan ook een groot voordeel.”

Uitdagende planning
In september 2015 startte Terberg Totaal Installaties met de uitvoering van de installaties, om een jaar later alweer op te leveren. “De planning was een uitdaging”, blikt Lenssinck terug. “Bouwkundig gezien is het complex snel gerealiseerd. De installaties moesten in dit tempo mee. Mede door toepassing van een lean planning, maar zeker ook door de goede samenwerking op dit project is het gelukt een top sportcentrum neer te zetten.

Tekst: Patricia van der Beek
Beeldmateriaal: Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV


i-project-infov3Projectinfo

Duurzame multifunctionele geluids-installatie voor topsporthal De Koog 

In Sporthal De Koog in Koog aan de Zaan heeft MVIE Audiovisuele Techniek een multifunctionele geluidsinstallatie aangebracht. De installatie is opgebouwd als zogenaamd room combining systeem: de verschillende ruimten kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend (multizone), maar ook kunnen de afzonderlijke delen aan elkaar worden gekoppeld.

“Wij zijn creatief in het vinden van oplossingen voor dit soort complexen”, vertelt Mark Versteegh van MVIE. “Elke installatie vraagt om een specifieke invulling. Het is altijd maatwerk.” Het ‘hart’ van het systeem in De Koog is een digitale unit die volledig naar eigen inzicht kan worden geconfigureerd. “In elke ruimte moet de installatie separaat kunnen worden gebruikt. Daarom hebben we gekozen voor een multizone-systeem. De luidsprekers in de sporthallen zijn balbestendig en ook de bedieningspanelen en inprikpunten zijn voorzien van bescherming tegen ballen.”

Bij het ontwerp van de luidsprekerinstallatie is rekening gehouden met de akoestische eigenschappen van het gebouw om de spraakverstaanbaarheid te kunnen waarborgen, vertelt hij. “Ook moeten we voldoende geluidsdruk halen om boven de mensen op de tribunes en in de sporthal uit te komen.”

MVIE verzorgde in dit project het ontwerp en de leverantie, afmontage en inbedrijfstelling van het complete geluidssysteem. Het bedrijf kiest bewust voor duurzame oplossingen. Versteegh: “Onze apparatuur moet een lange levensduur hebben. Daarnaast kijken we naar het energieverbruik van de versterkers en overige apparatuur.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: de koog , Projecten , topsportcentrum , Zaanstad

Installatie en Bouw Nederland partners

SmartHomesSchermafbeelding    om