De ‘distributiebaan’ bestaat uit een kabelgoot geïsoleerde leidingen voor verwarming en koeling en aftakkingen met naregelingen voor het aansluiten van de klimaatplafonds
03:14
19-03-2018

WTC Utrecht: ‘Snel en foutloos gebouwd dankzij modulaire bouwaanpak’

World Trade Center (WTC) Utrecht is in meerdere opzichten een uniek project te noemen. Niet alleen is de nieuwbouw het eerste kantorengebouw in Nederland waaraan een zogeheten Well Building Standard-certificaat wordt toegekend, ook zijn de principes van modulair bouwen optimaal geïntegreerd. Hierdoor kon niet alleen snel maar ook met minimale faalkosten gebouwd worden. BAM Bouw & Techniek was verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de realisatie van het project, dat in februari is opgeleverd.

De beperkte bouwlocatie en strakke planning maakten de bouw van WTC Utrecht tot een uitdagend project”, vertelt Selwyn van Moorsel, Projectmanager bij BAM Bouw & Techniek. “In slechts twintig maanden hebben we een kantoorgebouw van 70 meter hoog, met 19 verdiepingen en ca. 32.000 m² vloeroppervlak gerealiseerd. Omdat nauwelijks ruimte was voor opslag, hebben we ervoor gekozen alle bouwmaterialen en installaties just-in-time op het project aan te leveren. Dat vroeg om een nauwkeurige planning en afstemming, wat tevens gold voor de modulaire bouwwijze. Hiervoor hebben we de voorbereidingsfase van het project dan ook maximaal benut.”

Modulaire ‘distributiebaan’
De nieuwbouw van WTC Utrecht betrof een Design & Build opdracht, vertelt hij. “We hebben zelf een architect in de hand genomen en een ontwerp laten maken, die we vervolgens hebben voorgelegd aan de opdrachtgever. Aan de hand hiervan hebben we een installatie-adviseur betrokken, die het installatieontwerp heeft gemaakt en de kwaliteitseisen van de opdrachtgever (BREEAM-NL ‘Excellent’ en EPC-label A+) heeft vertaald in een bestek en tekeningen. Vervolgens hebben wij ons uitvoeringsontwerp gemaakt.” Het volledige ontwerp is uitgevoerd in Revit. “In het 3D BIM-model hebben we het gebouw, de vloeren, de gevel en alle gebouwgebonden installaties volledig digitaal gebouwd, waarbij we regelmatig clashcontroles hebben uitgevoerd. De eerste drie verdiepingen, waar voorzieningen zoals horeca, retail en een meeting center worden aangeboden, zijn uniek. Maar vanaf de vierde verdieping (kantoren) is sprake van een sterk repeterend karakter, wat mogelijkheden bood voor modulaire bouw. Bijvoorbeeld van de ‘distributiebaan’, die bestaat uit een kabelgoot, geïsoleerde leidingen voor verwarming en koeling en aftakkingen met naregelingen voor het aansluiten van de klimaatplafonds. De distributiebanen zijn geproduceerd in onze werkplaats in Veenendaal, wat tevens gold voor de 6-wegkleppen, die wij in eigen beheer hebben ontwikkeld en die sturing geven aan de verwarming en koeling van de klimaatplafonds.”

Flexibele indeelbaarheid
Dankzij de modulaire aanpak kon – met slechts twee monteurs – in twee dagen tijd een volledige verdieping (+/- 1.250 m²) gerealiseerd worden, waar dit traditioneel 2,5 week zou hebben gekost. Van Moorsel: “Daarbij bieden onze modulaire installaties maximale flexibiliteit. Elk klimaatplafonddeel – waarin tevens de verlichting en ventilatieroosters zijn geïntegreerd – is afzonderlijk in te regelen, zonder dat hiervoor het plafond geopend hoeft te worden. Dit maakt niet alleen eenvoudig beheer op afstand mogelijk, maar ook een maximale indeelbaarheid van alle ruimtes.”

De klimaatplafonds worden aangevuld met vloerverwarming langs de gevels, om koudeval in de winter te voorkomen. “Voor de verwarming hebben we een koppeling met het stadsverwarmingsnet gemaakt, terwijl koude wordt geleverd door drie koelmachines op het dak. Hier staan ook twee grote, klasse A luchtbehandelingskasten voor de ventilatie van de kantoorverdiepingen. In de technische ruimte op de vierde verdieping zijn de luchtbehandelingskasten voor de vergaderruimtes, keuken, eerste verdieping en begane grond geïnstalleerd. Alle luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met een warmtewiel, voor een optimale warmte-uitwisseling tussen afgezogen, warme binnenlucht en aangezogen, frisse buitenlucht. Diverse naverwarmers garanderen een juiste, constante inblaastemperatuur.”

Naast de klimaatinstallaties heeft BAM Bouw & Techniek onder andere de energievoorziening, (nood)verlichting, beveiligingsinstallaties, sanitaire installaties en meet- en regeltechniek voorzien. Alle kantoorverdiepingen zijn casco opgeleverd, vertelt Van Moorsel. “De komende maanden vult onze beheer- en onderhoudstak alle huurderswensen in.”


i-project-infov3Projectinfo

‘WTC Utrecht voldoet aan de hoogste duurzaamheidsprestaties’
Met de oplevering van kantoorgebouw en high end bedrijvencentrum World Trade Center (WTC) Utrecht is een nieuwe fase bereikt in de aanpak van het Utrechtse stationsgebied. In de ontwerp- en bouwfase stonden duurzaamheid, energiezuinigheid en flexibiliteit centraal, waaraan Huygen Installatie Adviseurs BV creatief invulling heeft gegeven.

“Samen met ontwikkelaar AM Real Estate Development en belegger CBRE Global Investors hebben wij in 2012 een Programma van Eisen voor de nieuwbouw opgesteld”, vertelt Ed Vonk, Operationeel Directeur bij Huygen Installatie Adviseurs BV. “In een bouwteam met de architect, constructeur, bouwfysisch adviseur en aannemer hebben wij vervolgens het voorlopige en definitieve ontwerp gemaakt, waarbij wij verantwoordelijk waren voor de werktuigbouwkundige, elektrotechnische, regeltechnische en transportinstallaties. Waar we vooral trots op zijn, is dat we het Programma van Eisen nagenoeg intact hebben weten te houden.”

Tijdens het ontwerp en de nieuwbouw waren de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria leidend, vertelt hij. “De gekozen en verplichte credits zorgden er, naast het PvE voor dat de EPG 15% beter is dan vereist, dat klimaatklasse A gehaald wordt én dat een grote vrije indeelbaarheid van de kantoren mogelijk is. Klimaatplafonds in een specifieke modulemaat, waarin o.a. LED-verlichting en roosters zijn geïntegreerd geven hier optimaal invulling aan. Dankzij het hoge repetitiekarakter van de installaties kwamen we bovendien tegemoet aan de prefab-wens van BAM Bouw & Techniek, wat natuurlijk gunstig was voor het prijsniveau.”

De klimaatplafonds worden gevoed door het stadsverwarmingsnet, voor de koeling zijn traditionele koelmachines toegepast. Vonk: “In combinatie met o.a. pv-panelen, CO2-regeling en aanwezigheidsdetectie is een uitstekend duurzaamheidsniveau bereikt, waarbij een innovatieve en niet eerder vertoonde (en onderbouwde) reductie van het elektrisch parasitair vermogen voor de laatste BREEAM-NL-punten zorgde. Recent is hier formeel goedkeuring op gekomen door de DGBC. WTC Utrecht heeft bovendien als één van de eerste gebouwen in Nederland het WELL-certificaat behaald.”

Midden 2016 is de bouw gestart, waarin Huygen Installatie Adviseurs BV de rol van commissioningsmanager verzorgde. “Daarbij hebben we de uitvoerende partijen ondersteund bij vragen en problemen, die – dankzij de goede voorbereiding – in dit project nauwelijks voorkwamen.”


(Beeld: Suitable Images MVSA Architects.)


Bouwinfo

Opdrachtgever CBRE Global Investors
Architect MVSA Architects
Aannemer BAM Bouw & Techniek
Installatie-ontwerp Huygen Installatie Adviseurs B.V.
Installaties BAM Bouw & Techniek
Luchtbehandeling Systemair

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld BAM Bouw & Techniek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: Projecten , utrecht , World Trade Center , WTC

Installatie en Bouw Nederland partners

HertekKlemko Klembeugels HighRes