Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Woon-/werkgebouwen Little C zijn energiezuinig en voorzien van de nieuwste technieken

Woon-/werkgebouwen Little C zijn energiezuinig en voorzien van de nieuwste technieken

Dankzij stoere bakstenen gevels, grote raampartijen, stalen hekwerken en loopbruggen ademt het gebied de sfeer van de New Yorkse wijk Greenwich Village, terwijl het vele groen, diverse pleintjes, kleinschalige horeca én het nieuwe Coolhavenpark voor een intiem en stads karakter zorgen.

Een groot deel van de woningen wordt afgewerkt als loft, waarmee de rauwe, stedenbouwkundige visie van ontwikkel- en bouwcombinatie ERA Contour en J.P. van Eesteren en architect CULD Inbo ook wordt doorgezet naar de binnenzijde van de woningen. De lofts hebben een open structuur met weinig tussenmuren en deuren en ‘onafgewerkte’ schoonbetonwanden. “Bovendien blijft een deel van het kanaalwerk in het zicht”, aldus Jeroen Verschuuren, Projectleider W bij Terberg Totaal Installaties. “Ook zwart schakelmateriaal draagt bij aan het industriële karakter.”

In opdracht van de bouwcombinatie verzorgt Terberg Totaal Installaties de werktuigbouwkundige, elektrotechnische, brandmeld- en beveiligingsinstallaties in gebouwen The Burton, The Scott, The Clark en The Hammond, inclusief Familiehuis Daniel den Hoed en de onderliggende parkeergarage.

Energiezuinige installaties

In opdracht van de bouwcombinatie verzorgt Terberg Totaal Installaties de werktuigbouwkundige, elektrotechnische, brandmeld- en beveiligingsinstallaties in woon-/werkgebouwen The Burton (A1), The Scott (A2), The Clark (A3) en The Hammond (A4), inclusief Familiehuis Daniel den Hoed en de onderliggende parkeergarage. “Per gebouw is gekozen voor specifieke werktuigbouwkundige installaties, waarbij energiezuinigheid het uitgangspunt vormde”, aldus Verschuuren. “De vier gebouwen zijn aangesloten op het warmtenet van Rotterdam, dat deels gevoed wordt door afvalverbrander AVR en raffinaderij Shell Pernis. Vanaf het primaire afleverstation in de parkeergarage hebben wij in opdracht van Eneco het leidingwerk verzorgd. Als afgiftesysteem in de woningen is gekozen voor vloerverwarming. Bovendien hebben wij een gloednieuw Central Energy Recovery Airflow (CERA) woningventilatiesysteem geïnstalleerd. In de woningen zijn speciale CERA-units voorzien, die sec de naregeling verzorgen. Het filter, de ventilator en de warmtewisselaar zijn geïntegreerd in centrale luchtbehandelingskasten op het dak. Onderhoud op woningniveau is hierdoor niet meer nodig. Het wisselen van de filters in de luchtbehandelingskasten is voldoende.” 

Terberg Totaal Installaties heeft de parkeergarage voorzien van een uitgebreide beveiligingsinstallatie met sprinklers en stuwdrukventilatie. Ook heeft zij de volledige brandmeld- en ontruimingsinstallatie, hellingbaanverwarming en verlichting in de bergingen verzorgd, evenals een stukje toegangscontrole.

Casco kantoorvoorzieningen

Alle kantoren worden casco opgeleverd, in afwachting van huurdersindelingen en specifieke huurderswensen. “Het uitgangspunt is nu dat hier klimaatplafonds komen, waarin ook de verlichting wordt geïntegreerd”, vertelt Verschuuren. “Afhankelijk van de hoogte van de gebouwen is gekozen voor een centrale luchtbehandelingskast op het dak (The Scott) of inpandige luchtbehandelingskasten per verdieping (The Clark). Twee koelmachines op de daken van The Clark en The Hammond voorzien vraaggestuurd in de koeling van de kantoren en Familiehuis Daniel den Hoed.”


Op elektrotechnisch vlak installeert Terberg Totaal Installaties onder andere de meterkasten, keukenaansluitingen en het intercomsysteem van de woningen. “Het intercomsysteem is gekoppeld aan een centraal toegangscontrolesysteem met bellentableaus en videofoon. Voor de kantoren hebben we al een ontwerp gemaakt, waarin de bekabelingen zoveel mogelijk in de computervloeren worden weggewerkt. Deze installaties zullen in een later stadium en in overleg met de huurders worden aangebracht.”

Uitgebreide beveiligingsinstallatie

Op de begane grond van Toren A1 heeft Terberg Totaal Installaties een trafo-voorziening geplaatst, die de parkeergarage en centrale ruimten van de kantoren van voeding voorziet. “Bovendien hebben we de parkeergarage voorzien van een uitgebreide beveiligingsinstallatie met sprinklers en stuwdrukventilatie”, aldus Verschuuren. “De ventilatoren draaien continu op een laag niveau. Wanneer de CO/LPG-waarden boven een bepaalde grenswaarde komen of wanneer rook wordt gedetecteerd echter, schakelt de installatie automatisch en direct op naar een hoger niveau, waardoor bewoners en bezoekers in de parkeergarage optimaal worden beschermd. Ook hebben we hier een volledige brandmeld- en ontruimingsinstallatie, de hellingbaanverwarming en de verlichting in de bergingen verzorgd, evenals een stukje toegangscontrole. Het parkeergaragedek is ingericht als retentiedak. Dankzij een Smart Flow Control systeem kan regenwater op het eigen terrein efficiënt gebufferd worden, waardoor het gemeenteriool wordt ontlast.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.