Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
WKO-installatie met drie warmtepompen voor Rembrandt Park One
Voor het voeden van de klimaatinstallaties in Rembrandt Park One is tussen januari en maart 2022 één bronpaar geboord, op 160 meter diepte.

WKO-installatie met drie warmtepompen voor Rembrandt Park One

Aan de herontwikkeling van Rembrandt Park One ligt een hoge duurzaamheidsambitie ten grondslag. Om te voldoen aan BREEAM-NL label ‘Excellent’ wordt het voormalige Ringparkgebouw voorzien van lage temperatuur afgiftesystemen, zoals klimaatplafonds en vloerverwarming. De afgiftesystemen worden gevoed door een WKO-installatie met drie water/water-warmtepompen. In opdracht van warmte-en-koude-exploitant Eteck realiseert Roodenburg de complete opwekkingsinstallatie.

Voor het voeden van de klimaatinstallaties in Rembrandt Park One is tussen januari en maart 2022 één bronpaar geboord, op 160 meter diepte. “Waar de warme bron aan de linkerkant van het gebouw is geprojecteerd, is de koude bron circa 190 meter verderop in het park van de gemeente geboord”, vertelt David Hoogstad, projectleider bij Roodenburg. “Hierdoor kunnen de bronnen elkaar niet beïnvloeden.” In de wintersituatie levert de warme bron water van 17°C aan de warmtepompen. “De koude kant van de warmtepompen koelt dit water vervolgens af naar 6°C, waarna de koude in de bodem wordt opgeslagen voor gebruik als koelwater in de zomer. De warme kant van de warmtepomp levert cv-water van 45°C voor de verwarming van de diverse ruimtes.” In de zomer levert de koude bron water van 10°C aan de gebouwinstallatie voor de koeling van de ruimtes. “Het opgewarmde koelwater wordt vervolgens weer in de warme bron opgeslagen voor gebruik in de winter.”

Bij de maatvoering van de techniekruimte is reeds rekening gehouden met uitbreiding.

Voorbereid op uitbreiding in de toekomst

De warmtepompen, met een vermogen van 580 kW per stuk, worden opgesteld in een techniekruimte op de begane grond van Rembrandt Park One. “Bij de maatvoering van deze ruimte is reeds rekening gehouden met uitbreiding. In een latere fase zal voor de gebouwen Rembrandt Park Two en Rembrandt Park Three namelijk nog een bronpaar met twee water/water-warmtepompen worden toegevoegd”, aldus Hoogstad. “De waterwetvergunning hiervoor is reeds verleend.”

Behalve de warmtepompen worden in de techniekruimte buffervaten, transportpompen, regelkasten en warmtewisselaars geplaatst. De WKO-installatie wordt vanuit de techniekruimte aangesloten op de gebouwinstallatie, die gerealiseerd wordt door Bosman Bedrijven. “Op het dak van Rembrandt Park One wordt een droge koeler geplaatst, die warmte of koude aan de buitenlucht kan onttrekken en toevoegen aan de bronnen. Zo kan gebruik worden gemaakt van vrije koeling en worden de WKO-bronnen over de seizoenen heen thermisch perfect in balans gehouden.”

Volledig autonome aansturing

In navolging van de installatietechnieken verzorgt Roodenburg ook de regeltechniek. “De WKO-installatie wordt regeltechnisch volledig autonoom aangestuurd”, vertelt Hoogstad. “Wel wordt gecommuniceerd met de gebouwinstallatie, om warmtevraag, koudevraag en eventuele storingen duidelijk inzichtelijk te krijgen en hierop te kunnen anticiperen.”

Bovenaanzicht van de techniekruimte.

Tussen de bronnen en techniekruimte heeft Rooden-burg kunststof (PE) leidingen van rond 250 mm in de grond aangebracht. Bovendien is een aantal mantelbuizen voorzien, waar de bekabeling doorheen wordt getrokken. Hierbij is tevens een aantal loze mantelbuizen getrokken, om de bekabeling straks door te kunnen trekken naar het tweede bronpaar. Hierdoor hoeft de straat niet opnieuw geopend te worden, aldus Hoogstad. “Het tweede bronpaar zal op circa 10-15 meter afstand van het eerste bronpaar geboord worden.”

Eind van dit jaar moet Roodenburg de WKO-installatie opleveren aan Eteck. “Om deze planning te halen, wordt de installatie in september elektrotechnisch aangesloten. Daarna volgt een inbedrijfstelperiode van circa 50 dagen, waarin de installatie zo efficiënt en economisch mogelijk wordt ingeregeld.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.