Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wilo pompsystemen voor nieuw distributiecentrum Lidl

Wilo pompsystemen voor nieuw distributiecentrum Lidl

Nog maar even en dan openen begin 2019 de deuren van het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout; een 54.000 vierkante meter grote nieuwbouw die het toonbeeld is van duurzaamheid. De Breeam-klassificatie ‘Outstanding’ is daar een fraai bewijs van. Voor de W-installaties in het distributiecentrum tekent Van Panhuis Hoogeveen. Het bedrijf schakelde Wilo in voor alle pompsystemen. “Technische hoogstandjes die ook nog eens worden aangevuld met advies over energetische oplossingen”, aldus Peter Moddejongen van het installatiebedrijf.

Toonbeeld van duurzaamheid
De nieuwbouw van Lidl in Oosterhout is een logisch uitvloeisel van het succes en de snelle groei van het concern in Nederland. Met een oppervlakte van bijna 55.000 vierkante meter wordt het centrum net zo groot als 7,5 voetbalvelden. Daarmee is het één van de grootste Lidl distributiecentra in Europa, met drie grote opslagruimten en een volledig gekoeld gebouwdeel. Logistiek ligt de nieuwbouw ideaal: dicht bij de snelweg en centraal gelegen in de regio. Niet alleen in omvang maar ook in duurzaamheid en bouwsnelheid onderscheidt de nieuwbouw zich. Voor de bouw is van start tot oplevering iets meer dan een jaar ingeruimd. Daarnaast krijgt het centrum het hoogst haalbare BREEAM Outstanding certificaat. De nodige energie wordt duurzaam opgewekt en gebruikt voor onder andere de koeling en vriesruimtes. Een eventueel overschot zal worden opgeslagen voor gebruik op momenten dat de energielevering laag is.

Wilo pompsystemen

Maximale energie-efficiëntie
Energie-efficiëntie staat bij Lidl hoog in het vaandel. Om die reden ook wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming. De restwarmte van de koeltechniek kan zo efficiënt worden hergebruikt. In de winter doen de compressoren van de koeltechniek dienst als warmtepompen voor de warmte/koudeopslag (wko). Door de combinatie van wko en koelcompressoren dienen de grote open bronnen niet voor het opslaan van koude en warmte, maar voor het terugvoeren van warmte de bodem in. Verdere energie-efficiëntie wordt mogelijk dankzij een geplande windmolen van 2,5 MW, die het centrum volledig energieneutraal maakt. De energie die zo wordt opgewekt, wordt onder meer gebruikt voor de installaties en verlichting én voor elektrische auto’s.

Betrouwbare partners
De bouw van Lidl’s nieuwste distributiecentrum is toevertrouwd aan bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel dat eerder ook al betrokken was bij de bouw van de Lidl distributiecentra in Waddinxveen en Heerenveen. Op haar beurt schakelde de aannemer het installatiebedrijf Van Panhuis Hoogeveen in. Als onderdeel van de Top Installatiegroep heeft het bedrijf ruime ervaring met grootschalige utiliteitsprojecten. Met verschillende Breeam-topprestaties op haar naam is Van Panhuis Hoogeveen de ideale partner voor dit project. Als specialist in de aanleg van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties voor energie en klimaat kreeg Van Panhuis de opdracht voor levering van alle W-installaties. Daartoe behoren de koel-, drinkwater- en cv-installatie, riolering, mechanische ventilatie en alle bijbehorende regeltechniek.

Wilo pompsystemen

Wilo – van circulatie- tot voedingspomp
Peter Moddejongen van Van Panhuis Hoogeveen over het project: “Met een bouwtijd die niet veel meer dan een jaar omvat, zoek je partners om je heen die top presteren en een hoge productkwaliteit combineren met eersteklas service en advies. Voor de pompsystemen hebben we in Wilo zo’n partner.” De levering omvat de hydrofoorinstallatie, alle cv-circulatiepompen en de pompen voor circulatie van gekoeld water en warmwater. De just in time aflevering is voor rekening geweest van de groothandelspartners van Wilo. “In totaal gaat het daarbij om zo’n 70 pompen die in omvang variëren van de kleine Wilo Yonos voor het vloerverwarmingssysteem tot voedingspompen van de Stratos Giga in het veld die met de kraan op hun locatie moesten worden gehesen”, aldus Peter Moddejongen.

Wilo – Pioneering for you
Wilo is niet alleen partner voor kwalitatief hoogwaardige productoplossingen, maar ook voor een veelzijdig pakket service – van planning tot levering en onderhoud. Peter Moddejongen: “Ook in dit project heeft Wilo weer op een constructieve manier meegedacht met advies en de ontwikkeling van energetische oplossingen, zoals een toerengeregelde pomp. Ook bij de realisatie van de krattenwas-installatie bleek het advies van Wilo welkom. Om de watertoevoer en -afname beter op elkaar aan te laten sluiten, adviseerde en engineerde Wilo een speciale breaktank. Het terugstromen van vervuild water en contaminatie van het drinkwater worden hiermee effectief voorkomen.”

De oplevering van het Lidl distributiecentrum in Oosterhout staat gepland voor begin 2019.

Wilo pompsystemen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.