Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Wij werken 90% van onze projecten uit in BIM’

‘Wij werken 90% van onze projecten uit in BIM’

In woningbouwprojecten hebben kopers vaak de keuze uit verschillende opties voor sanitair, keuken, W-installaties en elektra. Wanneer deze keuzes al in de ontwerpfase in het BIM-model kunnen worden verwerkt en vertaald naar prefab tekeningen, kan in de uitvoering veel tijd worden bespaard. Zeker wanneer de ontwerppartijen gebruikmaken van de nieuwste versie van Stabicad for Revit, waarin vergelijkbare installatie-opties eenvoudig en snel naar andere woningen kunnen worden gekopieerd, inclusief bijbehorende informatie. Een kolfje naar de hand van Wierda Projecttechniek BV, dat bijna al haar projecten volgens de BIM-methode uitvoert.

Stabiplan

Wierda Projecttechniek BV biedt een totaalpakket aan elektrotechnische diensten. Met een vast team van medewerkers worden licht- en krachtinstallaties en installaties voor data- en telecommunicatie, toegangscontrole, huisautomatisering en inbraak- en branddetectie ontworpen, gecalculeerd, geleverd en gemonteerd. Naast de zorgsector focust de Emmeloordse specialist vooral op de seriematige woningbouw, van kleinschalige projecten met eengezinswoningen tot grote projecten met appartementencomplexen, al dan niet gecombineerd met parkeergarages. “Ruim negentig procent van deze projecten werken wij uit in BIM/Stabicad for Revit”, vertelt Jeffrey Hofstee, tekenaar/BIM-engineer bij Wierda Projecttechniek BV. “Niet alleen omdat dit mogelijkheden biedt voor prefab cascobouw, waarbij de fabriek eenvoudig alle benodigde informatie uit het 3D-model kan trekken, maar ook omdat wij met één druk op de knop onze meer- en minderwerken uit het model kunnen halen.”

Conceptwoning

“Meestal krijgen wij van onze opdrachtgever een basis Revit-model met daken, wanden, deuren en ramen aangeleverd, op basis waarvan wij onze elementen in 2D en 3D uitwerken”, vertelt Hofstee. “Vervolgens vinden diverse beoordelings- en afstemmingsoverleggen plaats, op basis waarvan we onze installaties optimaliseren.” Ook zet Wierda Projecttechniek BV steevast een eigen BIM-model op, waarin de elektravoorzieningen tot in detail worden uitgewerkt, vertelt hij. Inclusief de wandcontactdozen, pijpjes en schakelaars, die eenvoudig uit de MEPcontent bibliotheek gedownload kunnen worden.  “In de meeste gevallen ontwerpen wij één conceptwoning, waarin de opdrachtgever zijn voorkeuren kan aangeven. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van (extra) verlichtingspunten, schakelaars en stopcontacten, maar ook aan de toevoeging van een uitbouw of een extra gevelvariant. Vervolgens werken we alle woningtypes tot in detail uit, inclusief de kopersopties. Zo komen we tijdens de uitvoering niet voor verrassingen te staan.”

Meerwerkcoderingen

Stabiplan

“Zodra een model gereed en akkoord is, kunnen wij met één druk op de knop deze meerwerkcodes exporteren.”

 

Zowel de E-voorzieningen van de opdrachtgever als de koperswensen worden voorzien van een codering, waaraan een productprijs is gekoppeld. Hofstee: “Zodra een model gereed en akkoord is, kunnen wij met één druk op de knop deze codes exporteren. Inclusief bijbehorende prijzen, zodat we precies weten voor welk bedrag we een woning kunnen realiseren. Binnen een half uur kunnen we de meerwerkoverzichten van circa tachtig woningen genereren. Een enorm verschil met enkele jaren geleden, waarin we soms dagen aan het (door)rekenen waren.”

Materiaalgeneratie

Naast de meerwerkcoderingen en prijslijsten genereert Wierda Projecttechniek BV ook de installatieschema’s uit het BIM-model, evenals de sparingsopgaven van vloeren en wanden. “Waar we momenteel naartoe werken, is materiaalgeneratie”, vertelt Hofstee. “Zodat we alle elektrotechnische installatiecomponenten in de woningen inzichtelijk kunnen maken én een bestellijst per woning naar de technische groothandel kunnen sturen. Direct vanuit het BIM-model, zodat tijd wordt bespaard en communicatieruis wordt voorkomen.”

Recente BIM-projecten van Wierda Projecttechniek BV zijn de bouw van 41 woningen op het voormalige Knorr fabrieksterrein in Loosdrecht, evenals 23 woningen in Scherpenzeel, 42 woningen in Bodegraven, 48 woningen in Soesterberg en 66 woningen in Hoevelaken. “Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereiding van 46 woningen in Putten, waarbij we BIM nog uitgebreider willen inzetten”, aldus Hofstee. “Onder andere door te focussen op stekerbare installaties, waarbij alle elektrabuizen, stroomdraden, centraaldozen en hollewanddozen rechtstreeks bij de fabriek worden aangeleverd en prefab worden gemonteerd. Dit levert onze monteurs op de bouw een flinke tijdsbesparing, flexibiliteit en minder faalkosten op. Bovendien zijn stekerbare installaties een stuk milieuvriendelijker, herbruikbaar en recyclebaar. In de toekomst zal dit steeds meer gemeengoed worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.