Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Wij laten gebouwen én gebruikers ademen’

‘Wij laten gebouwen én gebruikers ademen’

Gebouwen worden vandaag de dag zeer goed geïsoleerd. “Een goed ventilatiesysteem is van essentieel belang om zowel de gebouwen zelf als hun gebruikers te laten ademen, hun gezondheid en comfort te borgen en vochtproblemen te voorkomen”, weet Johan Mes, Commercieel Directeur bij STEBOMA. “Door te ventileren, wordt gebruikte lucht naar buiten afgevoerd en komt voldoende verse lucht naar binnen. Dit kan op verschillende manieren. STEBOMA helpt opdrachtgevers graag om het juiste systeem voor ieder project te selecteren. Ongeacht of het om woningbouw, utiliteitsbouw, zorg, winkels, scholen of parkeergarages gaat: wij hebben alles in huis om projecten vanaf ontwerp t/m oplevering te laten slagen.”

De expertise van STEBOMA wordt steeds meer gevraagd in de gestapelde woningbouw, waarin veelal de combinatie wordt gemaakt van woonfuncties op de verdiepingen en algemene functies in de plint. “De meeste opdrachten beginnen met een vraag van een aannemer”, aldus Mes. “We maken graag een aanbieding op basis van het technische installatieadvies. In de meeste gevallen echter worden we al in een zeer pril stadium bij projecten betrokken. Hierbij worden vaak precontracten afgesloten, waarin we van tevoren afspraken maken over de ontwikkeling en samenwerking met de diverse stakeholders. Van de aannemer tot en met de elektrotechnisch, sanitair en cv-installateur, waarbij wij in bouwteamverband het project technisch uitwerken en installatietechnieken en bouwkundige zaken tot in detail kunnen afstemmen.”

Uitgangspunten

Naast de wettelijke eisen en normeringen uit het Bouwbesluit 2012, is BENG vandaag een belangrijk uitgangspunt in projecten, weet Mes. “Bij de selectie van het ventilatiesysteem besteden we uitgebreid aandacht aan comfort, energiezuinigheid, een minimaal geluidsniveau en een eenvoudige bediening. Ook hebben we oog voor de bouwkundige (on)mogelijkheden. Zelfs in een hoogbouwproject van > 120 meter kun je nog met luchtkanalen naar beneden, mits je van tevoren bepaalt wat de schachtafmetingen moeten zijn. In een getrapt gebouw is dit lastiger. Het meest verre punt is dan immers ver verwijderd van het schachtkanaal. Hoe ga je hiermee om? En hoe kunnen algemene gangen, trappenhuizen, bergingen, (bak)fietsengarages, parkeergarages en overige ruimtes het best geventileerd worden? Moet de geconditioneerde lucht voor deze ruimtes door dezelfde schacht worden toegevoerd? En welke diameters of afmetingen kanalen zijn hiervoor nodig? Hoe kun je dit alles het best inpassen, zodat een maximaal beschikbaar woonoppervlak wordt geborgd?”

Centraal of decentraal

Op basis van o.a. toepasbaarheid (afmetingen), vermogens (rendementen) en ventilatieberekeningen worden in het voortraject de systeemkeuzes gemaakt. Belangrijk hierbij is de keuze voor centraal of decentraal ventileren, aldus Mes. “Beide ventilatiemethoden behoren tot systeem D. Dit betekent dat de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig gebalanceerd en mechanisch gebeuren, waarbij actief warmte wordt teruggewonnen. Bij beide systemen zijn roosters in de ramen van de woningen niet aan de orde, waardoor fijnstof, geluidsoverlast en comfortklachten voorkomen kunnen worden. De verse buitenlucht wordt aangezogen via ventilatieopeningen op het dak en direct naar de woningen gebracht. Voordat de lucht in een woning wordt ingeblazen, wordt deze lokaal of centraal gefilterd. Hierdoor is de ingeblazen lucht gegarandeerd schoon. De plek waar de lucht in de woning wordt ingeblazen, wordt in nauw overleg bepaald.”

Waar bij decentraal ventileren elke woning zijn eigen complete WTW-unit krijgt, wordt de luchtbehandeling met warmteterugwinning bij een centraal systeem op het dak of in de technische ruimte opgesteld. In dit laatste geval wordt de lucht via het variabel volumeprincipe de woning ingeblazen. “Welk systeem het meest geschikt is, is vooral afhankelijk van het ruimtebeslag. Onze LEAD-engineers en BIM-modelleurs denken graag mee over de beste oplossing voor ieder project.”

De uitvoering

Zodra de ontwerpen zijn afgestemd en de demarcaties zijn bepaald, wordt de opdracht overgedragen aan het uitvoeringsteam van STEBOMA. “Waar onze projectleiders verantwoordelijk zijn voor de technische uitvoering, procesbewaking, planning en financiën, zorgen onze werkvoorbereiders bijvoorbeeld dat materialen op tijd besteld en geleverd worden”, aldus Mes. “Bovendien bepalen de werkvoorbereiders de installatievolgorde. Alle componenten voor de woningen worden geassembleerd op onze productielocatie. Denk bijvoorbeeld aan de luchtkanalen, bochten en verloopstukken, waardoor de installatietijd op de bouw minimaal is. Een voorwaarde, nu doorlooptijden steeds korter worden. Zodra de laatste verdieping gereed is, brengen onze monteurs de overdakse verslepingen aan. Hierbij wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de luchtaanvoer- en luchtuitblaaslocaties, waardoor contaminatie wordt voorkomen.” Indien van toepassing worden op het dak ook de schoorsteenkappen, WTW-units en afzuig- en toevoerventilatoren voor de algemene ruimtes gemonteerd. De ventilatie-units en rozetten in de woningen worden in de afbouwfase aangebracht. “Vervolgens staat ons inregelteam klaar voor de controle en inregeling, conform de ontwerpspecificaties. Alle waarden worden verwerkt in een rapport, die bij oplevering aan de opdrachtgever wordt overhandigd.”

In navolging van de ventilatiesystemen voor woningen, algemene ruimtes en andere (utiliteit)functies,  ontwerpt en installeert STEBOMA ook maatwerk installaties voor parkeergarages, inclusief dagventilatie, CO/LPG-detectie, brandventilatie en brandwerende rolschermen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.