Westfriesgasthuis in Hoorn
05:45
13-09-2016

Westfriesgasthuis in Hoorn: Een uitdagend én leerzaam project

Met de opening van de nieuwe vleugel van het Westfriesgasthuis in Hoorn is een langgekoesterde wens van de ziekenhuisorganisatie in vervulling gegaan. De vleugel, die onderdak biedt aan comfortabele poliklinieken, patiëntenkamers, kantoorruimtes en een hightech laboratorium is gebouwd volgens de laatste inzichten in de zorg en met de allernieuwste technieken. Tijdens de bouw bleef het bestaande ziekenhuis uit 2003 in gebruik. En dat zorgde voor de nodige uitdagingen, vertellen Peter Meester, projectmanager bij BAM Techniek (W) en Gerrit Polman, projectmanager bij ULC Installatietechniek (E). Dankzij een goede voorbereiding echter zijn beide partijen er, samen met de bouwkundig aannemer en alle in geslaagd binnen de gestelde tijd een prachtig project op te leveren.

Meester noemt het project vooral ook heel leerzaam. “We hebben diverse nieuwe technologieën toegepast in het Westfriesgasthuis, waaronder kunststof leidingen voor de cv- en gekoeld water installaties. Beide techniekruimtes zijn ingericht met de allernieuwste technieken. Dat vroeg om een gedegen voorbereiding, waar we in dit project alle tijd voor kregen. Om installaties te optimaliseren en clashes te voorkomen, hebben we regelmatig overleg gehad met alle bouwpartijen. Kritieke punten hebben we in 3D uitgewerkt, zodat we in het werk niet voor verrassingen kwamen te staan. Omdat in het werk veel repeterende ruimtes zaten, hebben we in een lean-bouwtreintje kunnen werken. Dat werd door alle partijen als zeer prettig ervaren.”

Koppeling met bestaande bouw
In het project heeft BAM Techniek onder andere alle loodgieterswerk, sanitaire installaties, waterinstallaties en een cv-stoominstallatie gerealiseerd, evenals alle installaties ten behoeve van de medische gassen. “In de technische ruimtes hebben we negen luchtbehandelingskasten geplaatst. Een warmtekoudeopslag met twee bronnen voorziet in de koeling van het pand. De verwarming wordt verzorgd door een WKK-installatie en cv-ketels. In alle ruimtes zijn inductieunits geplaatst, die zijn ingesteld op een basistemperatuur van 22˚C. Naar wens kan deze temperatuur 3˚C naar boven of beneden worden bijgesteld. Op de laboratoriumverdieping is gekozen voor klimaatplafonds.” Alle installaties zijn gekoppeld met het bestaande gebouwbeheersysteem van het ziekenhuis, vertelt Meester, dat door BAM Techniek is uitgebreid. Ook de installaties van ULC Installatietechniek, dat onder andere de licht-krachtinstallaties, middenspanningsinstallaties, noodstroomvoorzieningen, een nieuw datanetwerk, camera- en toegangscontrole-installaties, brandmeld- en ontruimingsinstallaties, het verpleegoproepsysteem en alle verdere zwakstroominstallaties heeft gerealiseerd. “Daarnaast hebben we nieuwe trafo’s geplaatst in het Westfriesgasthuis”, vertelt Polman. “Dat was bepaald geen sinecure, omdat we moesten inkoppelen op een bestaand en operationeel ziekenhuis met veel kritieke installaties. Om te voorkomen dat de installaties hierbij ‘door het donker’ moesten, hebben we alle installaties tijdelijk overgezet naar een grote noodstroomaggregaat buiten op het terrein. In nauw overleg met het ziekenhuis hebben we – met succes – alle installaties gestaffeld naar de nieuwe trafo’s overgezet.”

Zoveel mogelijk stekerbare installaties
De bestaande noodstroominstallatie van het ziekenhuis is vanuit de kelder verplaatst naar de zesde verdieping van de nieuwbouw, vertelt Polman. “Voor de nieuwe installaties hebben we een nieuwe aggregaat geplaatst, waarbij beide noodstroomaggregaten als back-up voor elkaar kunnen dienen.” De verlichting betreft een combinatie tussen PL- en LED-armaturen, in lijn van de bestaande bouw. “In de kantoorruimtes en alle sanitaire ruimtes hebben we bewegingsmelders geplaatst, zodat nergens onnodig verlichting brandt.” Om het bouwtempo hoog te houden, heeft ULC Installatiegroep ervoor gekozen zoveel mogelijk installaties stekerbaar te installeren.

Zowel Polman als Meester roemen de sfeer binnen het bouwteam en de goede relatie met de opdrachtgever en de directievoerende partijen.
“We kregen ruim de tijd om het project voor te bereiden”, vertelt Polman. “Alle tekenwerk was al nagenoeg gereed toen de uitvoering startte, waardoor faalkosten op de bouw tot een minimum zijn beperkt. Dit is de kwaliteit van het project zeker ten goede gekomen.”

Tekst: Lieke van Zuilekom    Beeldmateriaal: BAM Techniek


Bouwinfo
Opdrachtgever Westfriesgasthuis Hoorn
Ontwerp De Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs
Uitvoering M.J. De Nijs en Zonen bv
Installatieadvies ingenieursbureau Linssen Amsterdam
Installaties ULC Installatietechniek (E), BAM Techniek (W)
Inductie-units en roosters OC Waterloo
Stekerbare installaties Isolectra, Jobarco (medische ruimtes)
Wandcontactdozen, schakelmateriaal en bewegingsmelders PEHA Elektro
Geprefabriceerde schakelmaterialen CDG International
Noodstroomaggregaat Brinkmann & Niemeijer Motoren
Kunststof leidingwerk ERIKS
Isolatie Leidingen Van der Hoek Isolatie
Luchtkanalen Vink Systemen
Nieuwbouwprogramma 22.500 m² bvo


i-project-infov3Projectinfo

PERFECT EINDRESULTAAT DANKZIJ SUBLIEM VOORWERK

Ten behoeve van de uitbreiding van de in 2003 gerealiseerde nieuwbouw van het Westfriesgasthuis in Hoorn leverde assemblagespecialist CDG International alle geprefabriceerde schakelmaterialen van PEHA. Producten van topkwaliteit die vervolgens door ULC Installatiegroep in de holle wanden en wandgoten van het gebouw werden aangebracht.

Volgens René de Weger, DGA van CDG International, werd de klus vorig jaar mede dankzij een fantastische werkvoorbereiding van ULC met succes afgerond. “Naast de losse schakelmaterialen die in de harde wanden van de nieuwe ziekenhuisvleugel zijn geïnstalleerd, zijn in het project zo’n honderd verschillende types prefab sets toegepast. Dan praat je over wandcontactdozen, maar ook over bijvoorbeeld potentiaalvereffeningen. Kortom, het complete pakket. Doordat ULC alles tot in detail had uitgeëngineerd en elk type prefab had voorzien van een codering, kon het tijdens het bestellen en prefabriceren van de producten gewoonweg niet fout gaan.” Het sublieme voorwerk leidde er tevens toe dat CDG zijn sterke punten andermaal in de praktijk kon brengen. De Weger: “Flexibiliteit en het snel uit een zeer ruime voorraad leveren van hoogwaardige geassembleerde, stekerbare componenten, met name die van ons huismerk PEHA, is onze kracht. En wanneer de klant dat wenst, is het zelfs mogelijk om de benodigde materialen per ruimte of bouwdeel te verpakken. We gaan altijd voor maatwerk.”


i-project-infov3Projectinfo

Optimaal binnenklimaat, minimaal energieverbruik bij Westfriesgasthuis

Duurzaam, energiebesparend, esthetisch hoogwaardig en betrouwbaar. Dat zijn de vier pijlers waaraan de klimaatinstallatie in de nieuwe vleugel van het Westfriesgasthuis in Hoorn moest voldoen. OC Waterloo, specialist op het gebied van luchtverdeelapparatuur heeft hieraan bijgedragen met de engineering en levering van een groot aantal actieve plafond-inductie-units, hoog-inducerende geperforeerde plafondroosters, wandroosters, deurroosters en buitenluchtroosters in diverse afmetingen.

“In nauw contact met BAM Techniek hebben wij ruim zeshonderd plafond-inductie-units ontwikkeld, ten behoeve van onder andere de beddenkamers, waarbij met een – relatief gezien – minimale hoeveelheid toegevoerde lucht een grote hoeveelheid ruimtelucht in beweging wordt gebracht”, vertelt Sander Ordelman, accountmanager bij OC Waterloo Holten. “Met het zogenaamde ‘all-air-systeem’ wordt bovendien een groot verwarmings- en koelvermogen gerealiseerd, ook in de wintermaanden, zonder de tussenkomst van radiatoren, convectoren of andere verwarmingsbronnen. Door de uitgebalanceerde 4-pijps-wisselaars in de units wordt een bijzonder groot rendement behaald.” Alle units zijn gelabeld door OC Waterloo op het project aangeleverd, voor een snelle en efficiënte verwerking op de bouw.

Voor de kantoor- en werkruimten zijn verschillende typen plafondroosters geleverd, vertelt Ordelman. “In de deuren zijn geluiddempende deurroosters geplaatst, in verband met de privacy van patiënten. Hier en daar zijn bovendien brandwerende roosters voorzien. Tot slot hebben we een groot aantal buitenluchtroosters geleverd, die zorgdragen voor de aanvoer van verse lucht. Het resultaat is een optimaal, behaaglijk binnenklimaat.”


Veilig en betrouwbaar schakelmateriaal voor Westfriesgasthuis

De naam PEHA Elektro, onderdeel van Honeywell, is onlosmakelijk verbonden met de gezondheidszorg. Ook binnen de nieuwe vleugel van het Westfriesgasthuis bewees het bedrijf als één van de pioniers op het gebied van stekerbaar installeren de ruim aanwezige expertise.

Sales manager Kees Lieshout: “Op het gebied van schakelmateriaal heeft PEHA een zeer groot marktaandeel in de medische sector, vooral binnen ziekenhuizen. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat we als enige fabrikant van schakelmateriaal gebruik maken van fosforbronzen beschermingscontacten. Dit materiaal heeft de unieke eigenschap dat de contactdruk ook na jaren gebruik optimaal blijft. Een belangrijk aspect binnen een medische omgeving, zeker in bijvoorbeeld operatiekamers. Verder is de kleur van de sokkel hetzelfde als die van de bijbehorende afdekking. Daardoor zijn vergissingen tijdens het installeren nagenoeg uitgesloten.”

peha elektro, westrfriesgasthuis, hoorn

Tijdens het Hoornse project leverde PEHA een groot aantal wandcontactdozen, schakelmateriaal en bewegingsmelders. Lieshout vraagt speciale aandacht voor de gepatenteerde Socket-Line, het complete, volledig stekerbare hollewanddozenconcept van PEHA. “Dit in samenwerking met partners geassembleerde product hebben we ook binnen dit project met groot succes toegepast. Niet in de laatste plaats dankzij de perfecte samenwerking met ULC, die de complete installatie heeft ontworpen. Eén en ander heeft geleid tot flinke tijd- en kostenbeparingen en een stevige reductie van de faalkosten.”


Westfriesgasthuis Hoorn krijgt uniek plug-and-play bekabelingsconcept

Technisch adviseur Hans Licher stond namens kabelspecialist Jobarco zo’n acht jaar geleden mede aan de wieg van Instalcare. Deze unieke vinding, speciaal ontwikkeld om in medische ruimtes kabels en aanverwante componenten zeer eenvoudig en snel te installeren, is ook toegepast in het Westfriesgasthuis.

“Normaal worden de voeding en aarding separaat aangelegd”, zegt Licher. “Met het doordachte en gepatenteerde Instalcare-concept, dat naast kabels bestaat uit aansluitkasten en rijgklemmen, is dat niet nodig. De medische aarding en voeding zijn namelijk samen in één kabel verwerkt. Dat maakt de installatie ervan niet alleen eenvoudiger en overzichtelijker, ook bied je een betrouwbaardere en kostenefficiëntere oplossing. Een oplossing die bovendien in zowel een standaard als stekerbare variant verkrijgbaar is.”

jobarco, westfriesgasthuis, hoorn

Naast de levering van de Instalcare-componenten, die voldoen aan de huidige NEN 1010-norm, bewijst Jobarco haar kennis en kunde ook als het gaat om het compleet engineeren en op klantspecificatie inrichten van de aansluitkasten. Tijdens het project in Hoorn is door de installateur dankbaar gebruikgemaakt van deze expertise. “In het Westfriesgasthuis hebben we het concept volledig stekerbaar uitgevoerd. Op basis van de door de installateur aangeleverde tekeningen zijn de kasten op maat ontworpen, gebouwd en kant-en-klaar geleverd”, aldus Licher.

Technisch adviseur Hans Licher stond namens kabelspecialist Jobarco zo’n acht jaar geleden mede aan de wieg van Instalcare. Deze unieke vinding, speciaal ontwikkeld om in medische ruimtes kabels en aanverwante componenten zeer eenvoudig en snel te installeren, is ook toegepast in het Westfriesgasthuis.

“Normaal worden de voeding en aarding separaat aangelegd”, zegt Licher. “Met het doordachte en gepatenteerde Instalcare-concept, dat naast kabels bestaat uit aansluitkasten en rijgklemmen, is dat niet nodig. De medische aarding en voeding zijn namelijk samen in één kabel verwerkt. Dat maakt de installatie ervan niet alleen eenvoudiger en overzichtelijker, ook bied je een betrouwbaardere en kostenefficiëntere oplossing. Een oplossing die bovendien in zowel een standaard als stekerbare variant verkrijgbaar is.”

jobarco, westfriesgasthuis, hoorn

Naast de levering van de Instalcare-componenten, die voldoen aan de huidige NEN 1010-norm, bewijst Jobarco haar kennis en kunde ook als het gaat om het compleet engineeren en op klantspecificatie inrichten van de aansluitkasten. Tijdens het project in Hoorn is door de installateur dankbaar gebruikgemaakt van deze expertise. “In het Westfriesgasthuis hebben we het concept volledig stekerbaar uitgevoerd. Op basis van de door de installateur aangeleverde tekeningen zijn de kasten op maat ontworpen, gebouwd en kant-en-klaar geleverd”, aldus Licher.

Installatie en Bouw Nederland partners

De radiaalventilator met RadiCal-wiel wordt toegepast in de nieuwe ICE 4 treinen en houd zich staande bij omgevingstemperaturen tussen -40 °C en +60 °C.