Een gezonde leefomgeving en verse lucht is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het concentratieniveau van kinderen op scholen. Helaas kampen veel scholen met een gebrekkige ventilatie. Gesterkt door de coronapandemie stelt het kabinet nu 360 miljoen euro beschikbaar aan scholen om die problematiek versneld te kunnen aanpakken. Wat dat betreft komt de ATPICCO decentrale schoolventilatie-unit – een ontwikkeling van Fläktgroup en Brandsen Installatietechniek – precies op het juiste moment. En daar plukt kindercluster MFA Voorn nu al (gefaseerd) de vruchten van.
Verspreiding van het coronavirus is een serieus probleem op scholen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat goede ventilatie de verspreiding van het coronavirus tegen. Er zijn echter twijfels of alle scholen wel kunnen voldoen aan die ventilatievoorschriften. “Reden voor het kabinet om werk te maken van gebrekkige ventilatie op scholen”, zegt Maarten van Dalen, accountmanager bij Fläkt Nederland. “Uit een voorzichtige inventarisatie (scholen dienden voor 1 oktober de ventilatie door te meten en te rapporteren) blijkt dat 11% van de scholen niet aan de norm/het Bouwbesluit van 2012 voldoet. Het gaat dan om 2.000 scholen. Dat aantal zal nog stijgen, aangezien slechts 50% van de scholen heeft voldaan aan de deadline van 1 oktober.”
Het kabinet stelt 360 miljoen euro beschikbaar om scholen te helpen om de ventilatie op orde te krijgen. Van Dalen: “30% van deze vergoeding komt beschikbaar voor de huidige subsidieregeling Frisse Scholen, wat neerkomt op ruim 100 miljoen euro. Dat betekent dat 30% van de totale investering in het ventilatieconcept wordt gesubsidieerd. Het is voor veel scholen net dat extra zetje dat ze nodig hadden, want er is jarenlang veel te weinig geïnvesteerd in ventilatie. Het is vaak geen topprioriteit, maar daar komt nu verandering in. Scholen moeten ook wel. Een raam openzetten in de wintermaanden, in feite een must in coronatijd als de ventilatie ontoereikend is, is eigenlijk geen optie. In plaats hiervan kunnen scholen nu de kans grijpen om de problematiek voor de lange termijn aan te pakken en op te lossen, met hulp van de overheid. Kortom, ‘never waste a good crisis’.”
De gebrekkige ventilatie op scholen werd door Fläktgroup en Brandsen Installatietechniek jaren geleden al onderkend. Beide bedrijven hebben de handen ineengeslagen en de ATPICCO schoolventilatie-unit ontwikkeld, een decentraal ventilatiesysteem met lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling. “Behalve een gebrekkige ventilatie hebben scholen vaak te maken met oververhitting in de zomer”, weet Berto van Vliet, directeur van Brandsen Installatietechniek. “Wij lossen met één concept al deze problemen op. De unit heeft in normaal bedrijf een capaciteit van 950 m³/uur, is fluisterstil en voorzien van een kruisstroomwisselaar voor warmte- en koudeterugwinning met een rendement van 91%. Slechts de laatste 9% hoef je maar bij te verwarmen of te koelen. Dat bespaart enorm op de investering van de buitendelen. Van menging van toevoer- en retourlucht is geen sprake, uiterst relevant in deze coronatijd.”
De ATPICCO schoolventilatie-unit wordt nu gefaseerd geïmplementeerd bij de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van kindercluster MFA Voorn in Utrecht, bestaande uit twee basisscholen en een kinderdagverblijf. “Leerlingen en leerkrachten hadden in de bestaande situatie last van tocht en koudeval door de roosters in de ramen en de mechanisch afzuiging”, vertelt Van Vliet. “Gevolg was dat de roosters werden gesloten, zodat van ventilatie nauwelijks meer sprake was. Met de schoolventilatie-unit ondervangen we dat probleem. Ieder lokaal wordt vraaggestuurd geventileerd en verwarmd of gekoeld op basis van CO2, temperatuur en/of aanwezigheid. MFA Voorn profiteert volop van de voordelen van ons decentrale concept. We kunnen het per lokaal flexibel en gefaseerd aanleggen in een bestaand gebouw, zodat de school gewoon open kan blijven.”
De ATPICCO schoolventilatie-unit laat zich volgens Van Vliet zeer eenvoudig installeren. “Het concept is toepasbaar in renovatie en nieuwbouw en vergt een lagere investering ten opzichte van een centraal systeem. Ook de onderhoudskosten liggen aanzienlijk lager, net als de energiekosten. Het resultaat: een fris binnenklimaat voor een beter welbevinden en betere resultaten van de leerlingen en leraren.”