Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

WELL-distributiecentrum voor Scotch & Soda. Alle installaties netjes in het zicht ​

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | DIJKHAM bouw

29 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Modemerk Scotch & Soda bouwt een nieuw distributiecentrum op bedrijvenpark De President in Hoofddorp. Minerva Development ontwikkelt een warehouse van zo’n 20.000 m2 op een perceel van bijna 23.000 m2. Top Installatiegroep verzorgt er de complete W-installatie. Dat doet zij volgens het eigen OBO-principe: ontwerpen, bouwen en onderhouden.

In het kantoorgedeelte moest de installatie in het zicht komen.

Het nieuwe distributiecentrum is bedoeld als uitbreiding voor Scotch & Soda. Het naastgelegen bestaande pand blijft bestaan. Het nieuwe gedeelte krijgt zestien loading docks, een kantoorgedeelte en een parkeerkelder voor circa honderd auto’s. Het moderne pand wordt gebouwd volgens WELL-certificering.

Onder de W-installatie die Top Installatiegroep maakt, vallen de luchtbehandeling, koeling, verwarming, sanitaire installaties, hemelwaterafvoer en regeltechniek. Dit wordt uitgevoerd in opdracht van DIJKHAM bouw. “De hal wordt verwarmd met twee lucht/water-warmtepompen die de heaters voorzien van warm water. Bij het kantoorgedeelte koelt en verwarmt de klimaatinstallatie door middel van een VRF-systeem”, vertelt Peter Moddejongen, projectleider bij vanPanhuis Hoogeveen, onderdeel van Top Installatiegroep.

Alles voor het comfort van de gebruikers

Het was de eerste keer dat de installateur werkte voor een WELL-project. Met BREEAM hebben de medewerkers al veel ervaring, vertelt Moddejongen. “Bij dit gebouw draait alles om het welzijn van de mensen die er werken. Een goed werkklimaat met goede lucht is dus extra belangrijk. Op het dak worden bijvoorbeeld metingen uitgevoerd met een sensor. Blijkt de luchtkwaliteit niet goed te zijn, dan gaan er binnen lampjes branden en moeten de medewerkers de ramen dicht doen. Het bedrijf zit immers in de buurt van Schiphol en dat heeft consequenties voor de luchtkwaliteit.” De eisen van de WELL Gold certificering gaan erg ver, tot aan de hoogte van de kranen en de breedte van de wasbakken aan toe. Alles om er maar voor te zorgen dat de mensen in het gebouw een fijne omgeving ervaren.

Het nieuwe distributiecentrum moet in mei opgeleverd worden.

Samen plannen

Behalve comfort is duurzaamheid een belangrijk aspect. Het kantoorgedeelte krijgt een A+++ label. De duurzaamheid wordt mede benadrukt in het design, bijvoorbeeld met groene gevels aan de noord- en westzijde. Dit draagt meteen bij aan de biodiversiteit van de omgeving. De gekozen kleurstellingen van de gevels zijn nauw verbonden aan Scotch & Soda: zwarte tinten met gouden deuren naar de hal. Ook de luifel krijgt een gouden rand.

“Vooraf is alles uitgewerkt in een BIM-model. Daar is veel tijd en energie in gestoken”, vertelt Henk Lonink, projectleider bij DIJKHAM bouw. Dat was ook nodig, want de bouwtijd was erg kort. Lonink: “We zijn rond de bouwvak van 2021 begonnen en de hal moet begin mei opgeleverd zijn. In april wordt hij al in gebruik genomen, omdat de zomercollectie van Scotch & Soda eraan komt. Hiervoor moest het hele gebouw op tijd wind- en waterdicht zijn.” Dat kreeg de bouwkundig aannemer voor elkaar door enorm veel energie te steken in de voorbereidingen en de planning, samen met alle bouwpartners.

Vanuit de huurder kwamen er huurderswensen bij, die het project niet makkelijker maakten, vertelt Moddejongen. Gelukkig was daar het BIM-model. “Daardoor konden we snel schakelen en aan de klant laten zien hoe het ging worden. In de kantoren moesten de installaties bijvoorbeeld in het zicht komen. Dat betekende voor ons dat alles tot op de millimeter nauwkeurig afgewerkt moest worden. De techniek mag hier echt goed te zien zijn. De zichtinstallaties zijn mooi en anders dan anders.”

Binnenkort wordt het nieuwe distributiecentrum dus in gebruik genomen en al snel zal het gebouw ook volledig zelfvoorzienend zijn. Er is een tijdelijke aansluiting gemaakt op het energienet, maar PV-panelen zullen later zorgen voor alle benodigde elektriciteit. De hoge duurzaamheidsstandaard en het comfort maken dat het gebouw tot ver in de toekomst modern genoemd zal kunnen worden.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht